ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Книгу «Вітер зі Сходу» допишу, коли завершиться війна» – пресофіцерка ОК «Північ» Олена Мокренчук

MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 27 Квітня 2020, 19:05

Про наступну учасницю нашого літературного інтернет-марафону до Дня піхоти можна сказати одне – це справжня українка з Донеччини. Знайомтесь, Олена Мокренчук – журналістка, педагог, волонтерка, старший офіцер пресцентру оперативного командування «Північ», авторка двох книг про події на Сході країни і полеглих героїв, мати чотирьох дітей та тричі бабуся.

До Євромайдану та війни на Сході України Олена Мокренчук не уявляла, що пов’яже своє життя з армією.

Народилась у місті Сніжному (Донецька область). Дитинство провела разом з батьками-педагогами, які кочували Новоазовським та Тельманівським районами. Як тоді казали, «піднімаючи сільські школи».

Здобула історичну освіту в Донецькому національному університеті, працювала вчителькою та журналісткою на Донбасі, колонізованому кланом Януковича. У 2004-му почала працювати в Києві, а в 2009-му разом з родиною остаточно перебралась до столиці.

У період Революції гідності була однією з учасниць пресцентру Майдану. Згодом, під час анексії РФ українського Криму, з ризиком для життя висвітлювала події в Сімферополі та Севастополі, де вже хазяйнували «зелені чоловічки» та бандити із «самооборони Криму».

А далі, коли спалахнув Схід України, Олена Мокренчук стала волонтеркою, щоб допомагати нашим підрозділам. Ба більше, як місцева мешканка, вона неодноразово була й провідником для інших волонтерських груп, що доставляли допомогу передовим підрозділам сил АТО.

А з 2016 року Олена й сама одягла військовий однострій, щоб увійти до лав військових журналістів. Її добре знають як керівника пресслужби окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. З легендарними піхотинцями Олена Мокренчук служила декілька років поспіль. І, зокрема, завдяки її роботі про звитяжні звершення цього з’єднання відомо широкому загалу в Україні та поза її межами.

А щодо літературної діяльності, то наразі в її письменницькому портфоліо дві опубліковані книги – «Аліска, фронтова лисичка» і «Афінка з «Куби».  Обидві книги написані в період служби в бригаді Чорних Запорожців. Сюжети творів взяті з життя та стилізовані у вигляді оповідань.

Перша книга – реальна історія, що відбулася навесні 2017 року на шахті Бутівка, поблизу прифронтової Авдіївки. Крихітне лисенятко народилося під час війни, осиротіло через неї – і тут же, на фронті, знайшло нову сім’ю серед військових ЗС України.

– Через історію маленької Аліски та інших пухнастих друзів українських бійців я доступною мовою розповідаю про бойові дії, трагедії і перемоги захисників України, – каже авторка. – Всі події та персонажі реальні. Книга адресована і підліткам, і дорослим.

Повість про пригоди маленької собачки Афінки та її друзів охоплює період з весни 2015 до весни 2017 року. Географічно – від Богданівки, Старогнатівки і Докучаєвська до Авдіївки. Живі історії (подекуди кумедні, іноді трагічні) відтворюють бойові дії та будні, взаємини і побут військовослужбовців із механізованого батальйону бригади.

А головний твір військової письменниці, що має робочу назву «Вітер зі Сходу», ще пишеться. Книга буде великою, певноюмірою документально відображатиме історичні події, учасниками яких були українські піхотинці.

– Війна ще триває, то ж закінчити книгу немає можливості, – говорить Олена Мокренчук. – Усі події, що увійдуть до неї, реально мали місце в період від 2014 року до сьогодення. Хочу розповісти історію людей, які творили нову сучасну Україну, боронили її суверенітет, віддавали за неї своє життя…

Уривок майбутньої книги Олени Мокренчук ми пропонуємо вам сьогодні у виконанні авторки.

Фото автора

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Військова частина А4476

Рульовий-мотоpист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Водій-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Водій військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Окремий контрольно-пропускний пункт Київ, ДПСУ