ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Хорея козацька» підкорила Одесу

MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 11 Березня 2020, 12:38

Знаний український гурт «Хорея козацька» під орудою відомого бандуриста та лірника Тараса Компаніченка завітав до Одеси. Цього разу візит творчого колективу присвячений музиці гетьманської доби.

Під час концерту в Одеській науковій бібліотеці звучали не тільки авторські твори, а й доробки видатних українських діячів: Івана Мазепи, Стефана Яворського, Теофана Прокоповича, Григорія Грабянки, Димитрія Туптала, Григорія Сковороди, Олексія Розумовського й інших. Це — перлини, народжені в добу Гетьманщини й створені її найкращими синами. Слухачам, серед яких було чимало військовиків Одеського гарнізону, сподобалася жанрова розмаїтість творів: думи, історичні, героїчні й повстанські пісні, гімни, псалми, канти. Репертуар гурту утворено з пісень різних часів: від пізнього середньовіччя до сучасності — теми війни на Донбасі. «Хорея козацька» грала на старовинних музичних інструментах: бандурі, старосвітській бандурі, бароковій гітарі, фіделі (поєднання скрипки з альтом), скрипці, віолончелі для баса, сурмі, сопілці.

Варто зазначити, що слухачів підкорили не лише пісні у виконанні Тараса Компаніченка, а й надзвичайно цікаві лекції про історію того чи іншого твору, історичний контекст тієї доби, яку супроводжував виступ.

Напрочуд цікавою видалась історія про стародавню бандуру, на якій Тарас Компаніченко виконував відомі класичні твори. Зі слів керівника гурту, цьому інструменту понад 100 років. Вона належала козакові та старшині Дієвої армії УНР, комісару міста Проскурова від УНР, учаснику Першого зимового походу та битви під Замостям — Костю Міцевичу, страченому у Кременці нацистськими окупантами у 1943 році. Творчий колектив отримав її у дарунок від українських діаспорян США з Чикаго. Ось така жива історія…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Запоріжжя

Старобільський РТЦК та СП

Командир бойової машини

від 22000 до 122000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Помічник гранатометника

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Водій кат. В, С у штурмову роту

від 20500 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон

Стрілець, військовослужбовець ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго