ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Яка війна? Ти в нас один, і в тебе троє діточок!»

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 20 Березня 2020, 16:49

20 березня Дзвін пам’яті не території Міноборони пролунав одинадцять разів у пам`ять про воїнів, які полягли у цей день у різні роки внаслідок збройної агресії Росії на Донбасі та під час миротворчих місій.

До Зали пам`яті вшанувати героїв прийшли їхні рідні та близькі друзі. Кореспонденту АрміяInform вдалося поспілкуватись з матір`ю полеглого Максима Ридзанича – Світланою Адамівною.

− Максима в дитинстві не було навіть за що насварити. Коли загинув, йому було 37 років. Він так говорив: «Якщо врятую хоч одне життя, тоді варто жити». Так і вийшло… − розповідає мати.

За її словами, син загинув, коли рятував побратима – 20-річного хлопця із позивним «Малиш».

−Максим про нього піклувався, бо в нього мама онкохвора, а він – наймолодший у взводі… «Малишу» нині 24 роки, у нього двоє діточок народилось, ми спілкуємося. Мати його померла два роки тому, − згадує Світлана Адамівна.

Вона каже, що Максим служив у 90-му батальйоні 81-ї бригади ЗСУ. Був двічі в Донецькому аеропорті. У перший раз − із листопада до 15 грудня 2014-го.

− Він мені зателефонував й сказав: «Мамочко, ми − з пекла до раю». Я спочатку не знала, що то значить. А це він з Донецького аеропорту їхав до пункту постійної дислокації… 15 грудня Максим виходив з аеропорту вночі, щоб приїхати на кілька днів додому й привітати з днем народження старшого сина – 17 грудня. Удруге Максим там був на пожежній вежі. Разом із шістьма «кіборгами». Нині всі говорять, що 242 дні тривала оборона аеропорту – до 21 січня, але військові поправляють− 244 дні, бо Максим із хлопцями тримався на вежі до 23 січня. Того дня о 5:30 ранку син дав команду замінувати все і виходити…

А 17 березня був день народження в його доньки.

− І ми так само чекали. Максим хотів зробити сюрприз, як і старшому синові. Але так вийшло, що 20 березня 2015 року він загинув у Опитному… Ми чекали, а його привезли в домовині.

Світлана Адамівна додає, що Максим похований у Коцюбинському (селище міського типу на Київщині – Ред.).

− Він служив строкову в 1996 році в Національній гвардії України − дослужився до старшини, отримав краповий берет. Хлопці казали, що цим ніколи не хизувався… А у вересні 2014-го сам пішов до війська. Прийшов тоді до мене, вже підстрижений, й каже: «Мусічка, присядь…» Він мене Мусічкою називав… «Йду на війну». Я йому: яка війна? Ти в нас один, у тебе троє діточок! А він: «Тому і йду, щоб до нас ніхто не прийшов у хату». Поїхав до батька на роботу, теж попрощався.

Мати розповідає, що кожного року її запрошують до 81-ї бригади. На території частини встановлено пам’ятну стелу, на якій зображено Максима:

− Син там, як живий. Я стала біля нього і кажу: він, наче оберігає мене.

Указом Президента України № 282/2015 від 23 травня 2015 року «За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», Ридзанич Максим Володимирович нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

Мистецький Арсенал та Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України повідомили про програмне партнерство.

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Новий закон про мобілізацію містить норму, яка передбачає, що звільнені з ворожого полону українські Захисники та Захисниці мають право на демобілізацію.

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівської області росіяни атакували водія автомобіля, який привіз хліб у місцевий магазин.

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Виконуючий обов’язки директора Департаменту політики закупівель Міноборони України Гліб Канєвський зустрівся з Директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Президент України Володимир Зеленський прокоментував атаку по військовому аеродрому в тимчасово окупованому місті Джанкой у Криму, унаслідок якої знищені системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО російської армії.

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

У травні і в наступні місяці самохідних артилерійських систем «Богдана» будуть виробляти ще більше.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Старший бойовий медик

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Гранатометник

від 50000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Навідник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бухгалтер

від 21000 до 51000 грн

Житомир

Військова частина А1112

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область