ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як створювали регулярні Збройні сили УНР

Історія
Прочитаєте за: 5 хв. 23 Лютого 2020, 10:34

У колишньому Союзі 23 лютого святкували річницю створення Робітничо-селянської Червоної армії. Про Збройні сили незалежної УНР і мови не могло бути, хіба що в розумінні «банд контрреволюціонерів». Насправді регулярну Армію УНР офіційно створено за два тижні до РСЧА. Відродження й розвій Українського війська в добу російсько-української війни як гаранта незалежності й суверенітету держави змушує осмислити історію Збройних сил України ХХ століття.

Події в Російській імперії у лютому і жовтні 1917-го не могли не позначитися на армії. З падінням імперії й створенням Української Народної Республіки постало нагальне питання організації власних збройних сил для її захисту. У травні 1917 року створено 1-й Український козацький полк імені гетьмана Богдана Хмельницького – перший український військовий підрозділ у Російській імператорській армії (РІА).

Також надалі створено українські полки: 2-й Український козацький полк ім. П. Полуботка, 3-й Український козацький полк ім. М. Грушевського, 1-й Український запасний полк (пізніше імені П. Дорошенка). Водночас зі створенням українських військових частин почалася українізація окремих підрозділів РІА через відокремлення українців в окремі підрозділи і частини. У липні-вересні українізовано 34-й армійський корпус під командуванням генерала П. Скоропадського, який пізніше перейменовано у 1-й Український.

Після більшовицького перевороту й ухвалення ІІІ Універсалу про утворення УНР українізація армії пожвавилася і поширилася на всі фронти, а також на військово-морський флот, де служило багато українців. У цих підрозділах почала поширюватися національна термінологія, солдатів називали козаками, а офіцерів – старшинами. Популярності набуло слово «гайдамака», яким називали не тільки окремих вояків, а й підрозділи. Комісія офіцерів 1-го Українського полку ім. Б. Хмельницького підготувала словник української військової термінології.

Зі створенням регулярних військових частин в Україні набув розмаху добровольчий рух. Спираючись на давні українські традиції, селяни, робітники й інтелігенти почали організовувати озброєні загони Вільного козацтва для забезпечення порядку й захисту сіл і міст від грабежів банд дезертирів.

4 грудня 1917-го видано розпорядження генерального секретаря військових справ Симона Петлюри про створення Українського генерального військового штабу для центрального управління військами, підпорядкованими українському уряду. 20 грудня генштаб почав функціонувати. Очолив його генерал-майор Борис Бобровський, який мав колосальний досвід служби на штабних посадах.

Січові стрільці (київські) — один із найбоєздатніших військових підрозділів Армії УНР. Київ, 1918 рік

Перші дні війни більшовицької Росії проти УНР у грудні 1917 – січні 1918 років показали, що управління військами вкрай неефективне, немає координації з «центру». Більшовики впевнено захоплюють українські терени. Уже 3 лютого вони підійшли під Київ із вказівкою Муравйова: «Взять Киев… Кровью заплатят они нам…»

Оборона Києва показала, що одні частини підпорядковуються командувачу військами Київського військового округу Миколі Шинкарю, а інші – коменданту оборони столиці й командиру загонів Вільного козацтва Михайлу Ковенку. А інші – військовому міністру Івану Немоловському, козаки з Гайдамацького коша Слобідської України – Симону Петлюрі, а окремі частини взагалі діяли на свій розсуд.

Після важких десятиденних боїв за столицю 8 лютого 1918-го керівництво вирішило евакуювати Центральну раду і уряд на захід. У ніч на 9 лютого війська УНР відступили з Києва до Житомира. У столиці залишилися окремі підрозділи Вільного козацтва, які всю ніч вели бій з більшовиками.

Основні війська розташувалися за 10 кілометрів на захід від Києва біля села Гнатівка на березі річки Ірпінь. 9 лютого відбулося засідання уряду, де через відсутність військового міністра Івана Немоловського виконувачем обов’язків міністра призначили підполковника Олександра Жуковського, який невідкладно приступив до організації регулярної Армії УНР.

« Слід назначити відповідального керівника над усіма тими військовими частинами, які вийшли із Києва, себто Командувача військами. …Ввести дисципліну, для чого необхідно оздоровити частини від різного елементу – просто ганебно викинути; ввести стройові заняття. Назначити певну платню, яка приваблювала б служити, забезпечити пільгами родичів або і самого козака на випадок поранення чи вбивства. Із усіх військових частин сформувати тільки три загони з самостійними начальниками, бо з Києва вийшли багато частин, які пішли собі окремими», – зі спогадів в. о. військового міністра.

Головнокомандувачем військ УНР призначено генерал-квартирмейстера генштабу підполковника Олександра Сливинського, а очільником генштабу — колишнього генерал-майора РІА Олександра Осецького.

З військових частин, що перебували біля Гнатівки, створено три окремі регулярні підрозділи. Окремо залишалися Гайдамацький кіш Слобідської України, яким продовжував командувати Симон Петлюра і Курінь Січових стрільців під командою отамана Євгена Коновальця, що охороняв Центральну раду і уряд. З добровольців усіх інших частин створено Окремий Запорізький загін, що очолив досвідчений генерал-майор Костянтин Прісовський, який під час боїв у Києві сформував офіцерський загін і з ним відійшов до Гнатівки. Начальником штабу став підполковник Костянтин Болецький.

Хто не хотів продовжити військову службу, той демобілізувався. Таким чином армія очистилася від непевного і безідейного елементу. Як згадував начальник штабу Гайдамацького Коша Слобідської України Олександр Удовиченко, «на реорганізацію і спочинок частин витрачено до 5 днів», після чого їх відвели в Житомир для поповнення особовим складом і озброєнням.

Таким чином у селі Гнатівка теперішнього Києво-Святошинського району 9 лютого 1918-го із залишків різних частин і добровольців створено регулярну Армію УНР. Надалі її чекав спільний похід із німецькими і австро-угорськими частинами на схід, визволення Києва, який зазнав усіх жахіть більшовиків, звільнення східних областей, Донбасу, а також успішний похід групи підполковника Петра Болбочана на Крим.

У Гнатівці німим свідком подій столітньої давнини є колишня цвинтарна каплиця 1905 року, а нині церква Різдва Богородиці. У 2013-му Благодійний фонд «Героїка» з місцевими активістами встановили на церкві дошку на честь 95-річчя формування Окремого Запорізького загону регулярної Армії УНР.

Андрій МАЦЬКІВ

У статті використано матеріали істориків Я. Тинченка, М. Ковальчука, О. Жуковського і О. Удовиченка. Фото з сайту БФ «Героїка» і Вікіпедії.

Читайте нас у Facebook
росія атакувала чотири теплоелектростанції. Серйозно пошкоджено обладнання

росія атакувала чотири теплоелектростанції. Серйозно пошкоджено обладнання

Сьогодні вночі 27 квітня ворог вкотре масово обстріляв енергетичні об'єкти України. Внаслідок атаки постраждало чотири теплоелектростанції ДТЕК.

Десятки артсистем, БПЛА та понад 1100 окупантів: статистика втрат рф

Десятки артсистем, БПЛА та понад 1100 окупантів: статистика втрат рф

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.04.24 орієнтовно становлять:

ЗСУ розгромили 14 осередків особового складу противника

ЗСУ розгромили 14 осередків особового складу противника

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу противника.

Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку — за добу відбито 29 атак

Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку — за добу відбито 29 атак

Протягом минулої доби відбулося 94 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 12 ракетних та 76 авіаційних ударів, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

По Запорізькій області — понад пів тисячі ударів за добу: ворог застосував авіацію, ракети, РСЗВ та артилерію

По Запорізькій області — понад пів тисячі ударів за добу: ворог застосував авіацію, ракети, РСЗВ та артилерію

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 11 населених пунктів.

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

У ніч проти 27 квітня Польща та країни-союзники вже вдруге підняли у повітря військову авіацію через нову хвилю ракетних ударів росії по території України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер автомобільної та бронетанкової служби, діловод

від 10000 до 15000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Стрілець

від 21000 до 130000 грн

Івано-Франківськ

75 батальйон 102 бригада

Бойовий медик 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Командир відділення, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Оператор БПЛА

від 20000 до 120000 грн

Київ

120 Окрема Бригада ТрО ЗСУ

Сапер (робота з БПЛА), військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область