ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чи плачуть за «їхтамнєтами»?

Blogger pool Лонгрід
Прочитаєте за: 6 хв. 20 Лютого 2020, 10:36

Росія, як захланний монстр, прагне встромити загребущі руки в більшість воєнних конфліктів, які точаться у світі. Ці осередки соціальних потрясінь, якби не втручання Москви, могли б узагалі не запалати. Але теперішня російська влада окреслила, що весь світ є сферою кремлівських геополітичних інтересів, і тому відряджає за кордон солдатів. Майже завжди вони воюють на чужих далеких війнах без власного прапора, знявши російські шеврони й ганебно приховуючи етнічну належність. А керівництво їхньої країни, відрядивши «гарматне м’ясо» у вир кривавого конфлікту, ганебно заявляє, що «там їх немає» — «їхтамнєт»…

«Сирійським удовам» компенсацій не буде

Днями російський телеканал «Дождь» (вважається в РФ відносно вільнодумним) оприлюднив інтерв’ю вдови загиблого в Сирії російського бійця. Жінка стверджує, що її чоловіка примусово, попри інвалідність (!), командування відрядило до Сирії. Той там загинув і компенсації за нього російське Міноборони виплачувати не збирається.

«Дождь» підготував телепрограму про те, що вдова снайпера Валерія Ємдюкова, який загинув у Сирії у 2017-му, намагається довести, що її чоловіка взагалі не мали відправляти на війну. Група, у складі якої був Ємдюков, потрапила під мінометний обстріл. Половина бійців загинула. Після смерті чоловіка у Наталії Ємдюкової почалася справжня смуга нещасть: спочатку його родичі стали претендувати на їхню загальну квартиру, а потім почалися судові тяжби з Міністерством оборони РФ. У Валерія Ємдюкова був артроз гомілкостопу — досить серйозне захворювання.

Але в Росії суди стають на бік військового відомства. Днями Самарський обласний суд відмовився задовольнити позов Наталії Ємдюкової до Міноборони Росії щодо компенсації моральної шкоди за загибель її чоловіка в Сирії, і тому вона збирається шукати справедливість у… Страсбурзі.

«Дождь» розповідає, що 29-річний спецпризначенець-снайпер мав нагороди «за Сирію» і «звільнення Криму». Його навіть нагороджував у Кремлі сам… президент Владімір Путін.

Друга поїздка в Сирію для Ємдюкова стала останньою. Його вдова, зібравши медичні довідки та звернення, запевняє: її чоловік хворів на артроз гомілкостопу, і його… «примусово командування відрядило на смерть». Хоча з її слів складається враження, що той не дуже й віднікувався від поїздки за «довгим кривавим рублем»: «… муж сказал, что его не отпускают ни на операцию, ни в отпуск — он не сможет избежать командировки. Друзья, которые не хотели ехать без него, командование и кнутом, и пряником — предлагали вещи разные, плюс он сам не мог подвести никого. У него были такие качества. Я до последнего верила, что он не поедет. Ему просто сказали — ты едешь…»

Яка гарна пропагандистська казочка про «друзів, яких не можна кинути й командування, яке не підводять»… Навряд чи згадувала б ця жінка про чесноти російського воєнного злочинця (а снайпер — убивця апріорі) і про його хвору ніжку, якби той повернувся додому з грошима. А так вдова навіть не знає дати загибелі чоловіка. «Наталія досі не знає, за яких конкретних обставин загинув чоловік, тільки отримувала сухі відписки від Міноборони: потрапив під обстріл, герой «отєчества», — розповідає «Дождь».

Звернувшись до суду, «сирійська вдова» отримала таку картину: «поставлений військовими лікарями діагноз кульгавий гвардії сержант вирішив приховати від начальства, щоб їхати воювати», — заявляє представник Міноборони, і Самарський суд стає на бік відомства. Журналіст «Дождя» так описує цю ситуацію: «Вдова военного и мать шестилетнего ребенка впервые столкнулась с российским правосудием. Выглаженные мантии и приторный официоз кажутся постановкой, придающей происходящему видимость справедливости и независимости. А воинская честь и долг — лишь слова, маскирующие безразличие и цинизм»… (хтось би та й мав заплакати над долею вдовиці? — Авт.)

Про компенсацію за втрату чоловіка сумою 5 млн руб. дружина загиблого говорити не хоче, розповідає лише про мізерну пенсію на дитину й те, що іменем її чоловіка назвали стрілецький турнір в училищі олімпійського резерву. «На открытии люди в форме говорят слова о патриотизме и воинском долге, умалчивая обстоятельства его гибели — то ли сами ничего не знают, то ли не говорят намеренно. В целях патриотического воспитания про Министерство обороны надо говорить хорошо — или не говорить вовсе», — робить висновок «Дождь».

Товариші по службі та друзі чоловіка не виходять з Наталією на зв’язок, не приходять на судові засідання й нічим не допомагають, хоч самі вмовляли Валерія їхати до Сирії з хворою ногою. «Багатьом погрожують, — оповідає Ємдюкова. — Я є свідком одного випадку: ФСБ погрожувала військовому через спілкування зі мною. Що нібито, якщо щось дізнаюся, йому буде непереливки».

Як підсумок «слізливого» матеріалу з сумнівними фактами — розповідь про те, що вдова намірилася звертатись до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі. Де добиватиметься «правди». Що саме розуміє під цим визначенням «їхтамнєтська вдова», з матеріалу незрозуміло. Проте простежується думка-усвідомлення, що в Росії з правосуддям для людини справи досить кепські.

5 мільйонів рублів — ціна життя «їхтамнєта»

Саме таку суму отримують родичі загиблого за кордоном російського військового (3 млн — одноразова виплата і 2 — страховка). Проте досить часто військове відомство просто «кидає» родичів, мотивуючи тим, що неправильно оформлені документи, бракує певних довідок і взагалі певним категоріям виплати не надають.

У російських ЗМІ часто з’являються подібні розповіді, коли родина, навіть через суд, не може добитися компенсації.

Під час військової операції Росії в Сирії лише за офіційною статистикою загинуло понад сто російських вояків. При цьому не враховані втрати серед російських найманців «Вагнера». За інформацією ЗМІ, рахунок іде на тисячі.

І хоч тут з виплатами компенсацій дещо краще, ніж у російському Міноборони, але за ці гроші родичі часто влаштовують запеклі судові «бої». Про один з таких випадків розповідає «Російська служба ВВС». У матеріалі йдеться про «їхтамнєта» Андрія Літвінова, який розповів родичам, що їде до Сирії «збирати полуницю»…

Наприкінці вересня 2017-го Літвінов і ще п’ятеро росіян загинули в бою під містом Таїс у сирійській провінції Хомс. За словами батьків, у довідці про смерть указано, що він помер від «обвуглювання тіла»…

12 жовтня дружині «вагнерівця» зателефонували з Ростова-на-Дону й запросили забрати тіло чоловіка та зразу ж грошову компенсацію. Та вилетіла з братом загиблого Олександром. У Ростові вони отримали неофіційні медалі ПВК «Вагнер», 5 млн руб. компенсації, 100 тис. руб. на поховання і ще 160 тис. руб. зарплати, які найманець не встиг отримати.

Але через 40 днів після похорону батьки загиблого прийшли до невістки й вимагали дати їм 1 млн з 5-ти, щоб «купити машину, поставити паркан, вставити зуби, а те, що лишиться, покласти на рахунок його дочки від першого шлюбу». Вдова відповіла просто: «Ви вже старі, вам жити зосталося мало, навіщо вам гроші?» Тож родичі так і не домовились і звернулися до суду, щоб тих 5 млн від «Вагнера» врахували в загальну спадкову суму, яку треба розділити між спадкоємцями. Суди тривають уже третій рік…

Подібні історії подекуди з’являються в російських ЗМІ. І головною ідеєю є сам факт того, що родичам навіть поталанило, бо їхній «їхтамнєт» загинув і за нього навіть щось виплатили. Гірше, коли той повертається додому скаліченим інвалідом і не отримує від держави жодної допомоги. Уявляєте, всі радіють через загибель і компенсацію, а щодо обставин смерті всім вигідно посилатися на якусь таємницю.

Такі приховування й недомовки яскраво характеризують вислів Путіна — «їх там нєт», тобто нікого не цікавить, хто ти, як жив і помер, де тебе поховають чи викинуть на смітник, чи знатимуть і пам’ятатимуть узагалі… Тебе не було, немає й не буде…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший механік автомобільної роти

від 21000 до 23000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Водій-механік танка

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Пілот БПЛА

від 25000 до 125000 грн

Одеса

Рота УБАК (37 ОБрМП)

контракт служба ЗСУ

від 21000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

від 20000 до 20000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Бойовий медик взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО