ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

30 ветеранських госпіталів з 1 квітня можуть утратити державні субвенції

Важливо Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 24 Лютого 2020, 17:06

 Це загрожує деградацією системи медичної допомоги та реабілітації ветеранів АТО/ООС

Про це йшлося під час круглого столу у Верховній Раді України, який об’єднав парламентарів, посадовців Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (Мінвет), директорів госпіталів для ветеранів війни та громадськість. Модерувала дискусію народний депутат України, волонтерка АТО/ООС Яна Зінкевич.

Ветеранським шпиталям запропоновано стати комунальними закладами

— У рамках другої хвилі реформи ми змінюємо підхід щодо управління медичними закладами, — зазначив заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль. — Якщо раніше у певній пропорції їх фінансувала держава, а десь працював госпрозрахунок, то нині так не буде. МОЗ вводить індикатори якості надання медпослуг.

Чиновник пояснив, яким чином це працюватиме. Скажімо, до лікарні доправляють хворого з метастазуванням. Отже, не догледів сімейний лікар, який відповідно отримає менше зарплатні. Якщо ж ветеран замість звичайного протеза отримав нейропротез, таким чином знизивши рівень інвалідності, то госпіталь, який надав цю послугу, отримує більше коштів.

На переконання Дмитра Коваля, отримати репутаційні дивіденди від медреформи у найближчі 1-2 роки навряд чи вдасться, однак це слід робити, позаяк якість лікування погіршуватиметься й далі. Щодо ветеранських шпиталів, то, за словами посадовця, їх не закриють — їм запропоновано стати комунальними закладами на загальних засадах.

Представникові МОЗ апелювало чимало учасників круглого столу. Зокрема директор Вінницького обласного клінічного госпіталю для ветеранів війни Данило Гетманцев зазначив: у новому статусі підпорядкований йому медзаклад з 1 квітня втрачає субвенцію з держбюджету в 15 млн гривень. А це переведення персоналу на мінімальні оклади, втрата дефіцитних фахівців, зрештою деградація закладу. Представники Київського обласного госпіталю повідомили, що в їхньому регіоні на офіційному обліку перебуває 18 тис. ветеранів АТО/ООС. Які заклади забезпечуватимуть надані їм законом соціальні гарантії?

Директор Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни Юрій Гріненко подякував Яні Зінкевич за неодноразове порушення на найвищому рівні проблеми ветеранських госпіталів. За його даними, їхнє значення визначне, бо за час війни вони прийняли й надали допомогу понад 90 тис. воїнам з 250 тис., звільнених у запас.

Чи стане якість головним критерієм?

Юрій Гріненко представив проєкт поліпшення системи медичної допомоги та реабілітації ветеранів. На його думку, з огляду на особливий статус захисників Батьківщини, у цій сфері має бути єдиний замовник — держава в особі Міністерства ветеранів. Це відомство нарешті має стати господарем у своїй царині. Зрештою, так відбувається у західних країнах. Фінансовий ресурс теж має концентруватися в одних руках, а не в різних (Національна служба здоров’я України, Мінвет тощо). Тільки за таких умов удасться розбудувати систему, за якої ветерани війни почуватимуться захищеними. Тим паче, річна вартість функціонування ветеранських шпиталів невисока — близько 1,5 млрд грн.

Народний депутат Яна Зінкевич сподівається на розуміння проблеми в МОЗ та Мінветі, аби спільними зусиллями знаходити шляхи її розв’язання. Вона пообіцяла направити від імені групи парламентарів звернення до Кабміну щодо призупинення дії медреформи на зазначену сферу та ініціювання створення робочої групи, яка б опікувалась функціонуванням ветеранських госпіталів.

P.S. Сьогодні міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда розмістила у FB пост під хештегом #Від_кількості_до_якості: «Мережа медичних закладів, що обслуговують ветеранів, має хизуватись не кількістю госпіталів, а якістю надання послуг. Особливо це актуально перед стартом другого етапу медичної реформи в країні. Ми розробили спільно з МОЗ пакет додаткових медичних послуг для ветеранів і тепер важливо чітко розуміти, де такі послуги можуть надаватися. Окрім цього, далі працюємо з НСЗУ щодо механізму оплати з бюджету Мінветеранів за такі послуги. В планах об’їхати за місяць усі шпиталі ветеранів війни. Всі шпиталі, які надають якісну допомогу нашим ветеранам і потребують підтримки для того, аби відповідати вимогам НСЗУ, її від Мінветеранів отримають. Ми готові адвокатувати такі потреби перед нашими міжнародними партнерами, зокрема».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Зенітники бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка тільки зайшли на напрямок, як вже збили ворожий Су-25

Зенітники бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка тільки зайшли на напрямок, як вже збили ворожий Су-25

На рахунку підрозділу окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка повноцінна ескадрилья російського літаючого заліза.

Володимир Зеленський: Додаємо наших сил на Харківські напрямки і по всій лінії фронту

Володимир Зеленський: Додаємо наших сил на Харківські напрямки і по всій лінії фронту

У Силах оборони розуміють обсяг сил окупанта і його задум під час спроби розширити операції проти України, в тому числі на Харківщині.

Захисники зможуть отримувати високофункціональні протези швидше: уряд ухвалив рішення

Захисники зможуть отримувати високофункціональні протези швидше: уряд ухвалив рішення

З 10 травня військовослужбовці зможуть оперативніше отримувати профінансовані державою високофункціональні протези та ортези, зокрема протези верхньої кінцівки з зовнішнім джерелом енергії та протези нижньої кінцівки підвищеної функціональності.

Головком ЗСУ доповів Президенту щодо посилення позицій на Харківщині

Головком ЗСУ доповів Президенту щодо посилення позицій на Харківщині

Президент Володимир Зеленський заслухав доповідь Головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського щодо ситуації на фронті.

Посилить українських воїнів на фронті: Володимир Зеленський подякував США за новий пакет допомоги

Посилить українських воїнів на фронті: Володимир Зеленський подякував США за новий пакет допомоги

Президент Володимир Зеленський подякував американському колезі Джо Байдену та США за новий пакет військової допомоги.

Сили оборони завдали ударів по 17 районах скупчення окупантів

Сили оборони завдали ударів по 17 районах скупчення окупантів

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 17 районах зосередження особового складу противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер відділу повірки та регулювання радіовимірювальних приладів, військовослужбовець

від 28000 до 30000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Діловод персоналу

від 23000 до 50000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Лікар-невропатолог (військова служба)

до 25000 грн

Харків

Державна прикордонна служба України

Навідник

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Водій-слюсаp, військовий

Київ

Морська Піхота ЗСУ