ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

64 роки тому свій перший політ здійснив військово-транспортний літак Ан-8

Історія Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 11 Лютого 2020, 10:11

11 лютого 1956 року з аеродрому «Святошино» свій перший політ здійснив військово-транспортний літак Ан-8. Це перший спеціалізований вітчизняний газотурбінний літак, який несе 11 тонн корисного навантаження і призначений для транспортування, а також парашутного десантування техніки та військ.

Історія появи літака Ан-8

У ті роки американці вже зробили прорив: у серію пішов С-123, активно застосовувався транспортник С-119, в розробці перебував С-130 – ще один літак з турбогвинтовими двигунами. У СРСР таких спеціалізованих транспортних літаків поки що не було. Існували креслення, був опис на кілька проєктів, які так і залишилися на папері.

Історія Ан-8 починається з 1951 року, коли ОКБ Антонова підготувало ескізні креслення і опис на літак ДТ-5/8 – десантно-транспортного прототипу з двома турбогвинтовими двигунами, шасі високої прохідності максимальною вантажопідйомністю на вісім тонн, великим хвостовим люком для виконання десантування техніки і військ.

Для побудови дослідного екземпляра до Києва приїхали фахівці з Москви, Таганрога, Воронежа, Риги, Ленінграда. Олег Антонов, керівник ОКБ, турбувався, що колектив не має досвіду зі створення таких повітряних машин. Тому він звернувся до Іллюшина і Туполєва, аби вони надіслати креслення щодо Іл-28 і Ту-16 для вивчення їх конструкції безпосередньо на серійних заводах. Креслення і дозвіл були отримані. Конструкцію підлоги трохи видозмінили за кресленнями Роберта Бартіні, творця літаків ДАР. Завдяки цьому терміни розробки новинки суттєво скоротилися, а надані креслення дозволили уникнути помилок під час проєктування. У 1954 році ескізний проєкт був завершений.

Створення першого спеціалізованого вітчизняного транспортника передбачало виконання маси експериментальних досліджень. Ан-8 створювався в кооперації з декількома авіазаводами. Основні роботи – загальне формування і будівництво фюзеляжу велися в Києві, на дослідному виробництві. У 1956 році машину викотили з цеху, а в повітря вона піднялася 11 лютого. Перші польоти виявили недоробки і неполадки, які потрібно було виправляти. Під час випробувань був замінений двигун ТВ-2Т на форсований АІ-20Д.

Ан-8 пішов у серію на Ташкентському авіазаводі. З 1959 року літак став надходити до військових частин. Його серійно виробляли по 1961 рік – була зібрана 151 машина. Освоювали літак вельми непросто. Через помилки під час пілотування розбилися п’ять машин за три роки. Але Ан-8 демонстрував хороші технічні характеристики: у нього була можливість злітати з ґрунтових аеродромів.

У 2004 році АНТК імені О. К. Антонова відмовилося від будь-якої відповідальності за стан літаків, які ще перебували в експлуатації, фактично припинивши їх легальне використання. Однак, у Африці Ан-8 здійснювали комерційні рейси і після цього: у січні 2005 року в Конго зазнав аварії літак цього типу. На жаль, на території нашої держави цих літаків не залишилось.

Читайте нас у Facebook
ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 25 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник електростанції відділення зв’язку

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Водій-електрик | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Старший оператор відділення комунікацій, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень (Дніпро)

Снайпер (2 категорії), військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Військова служба за контрактом, стрілець

від 20000 до 50000 грн

Львів, Львівська область

Інспектор прикордонної служби, зв’язківець

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін