ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як розвивається військова логістика НАТО в Європі

Лонгрід
Прочитаєте за: 7 хв. 31 Січня 2020, 16:20

Матеріально-технічне забезпечення військ – запорука і основа успіху під час ведення бойових дій. У будь-якій війні, на будь-якому з театрів, розвиток подій після перших ударів залежить від того, наскільки ефективно працює військова логістика.

Як правило, в пресу і поле зору широкої громадськості потрапляє два аспекти життя військ – навчання й перекидання їх на ротаційній основі. Але жодне нарощування угруповань чи розгортання військ неможливо без належного логістичного забезпечення й розвитку об’єктів інфраструктури. Вони, якщо і потрапляють в поле зору журналістів, то ненадовго. Однак військові аналітики саме їм приділяють найбільшу увагу. І недаремно. Саме робота над створенням логістичної інфраструктури показує роль і місце країни в планах військових союзів, зокрема НАТО, і те, яку роль відіграватиме країна в перебігу будь-якого конфлікту.

Альянсу слід терміново модернізувати системи постачання і розгортання військ

Нині, після анексії Криму й початку війни між Україною і РФ, НАТО вперше після закінчення холодної війни опинився перед необхідністю термінової модернізації всієї системи постачання і розгортання військ на європейському театрі воєнних дій.

Складність ситуації з точки зору логістики зумовлена кількома причинами. Для військових операцій, що проводить Альянс на Близькому Сході, розроблена і успішно застосовувалася логістика з наголосом на морські та автомобільні компоненти. Крім того, Ірак, Афганістан, Сирія, Ліван, попри наявну або приховану підтримку з боку Ірану і РФ, не могли справити істотної протидії силам НАТО.

Крім того, військам союзників по блоку доводилося мати справу переважно з напівпартизанськими формуваннями, оснащеними здебільшого легким озброєнням, що, по суті, зводить операції до антитерористичних, фактично – поліцейських. Іншими словами, мова йде про війну нового типу – так звану «неконвенційну», без чітко визначеної лінії фронту, без чіткої ідентифікації протилежної сторони, без чітко видимої державної компоненти.

До речі, з подібними методами ведення неконвенційної війни зіткнулися ЗСУ під час літньої кампанії 2014 року, коли доводилося вчитися, як то кажуть, «на ходу».

«Який сенс в армії, яка не може моментально підняти в повітря літаки, задіяти кораблі, стягнути військових?»

У разі виникнення конфлікту в Європі, НАТО доведеться зіткнутися безпосередньо із ЗС РФ, що передбачає більш традиційні види бойових дій. Тому вдосконалення військової логістики є нагальною проблемою. Колишній (у 2013 ‒ 2016 роках) головнокомандувач збройними силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав заявив буквально наступне:

«Ми виконали велику роботу. Я розмовляв із декількома генералами, які сказали мені, що ще недавно на реакцію нам було потрібно 30-40 днів. Нині ми скоротили цей термін до п’яти днів. Зменшувати темп не можна, потрібно продовжувати вкладати гроші й навчати кадри. Адже який сенс в армії, яка не може моментально підняти в повітря літаки, задіяти кораблі, стягнути військових? Потрібно інвестувати в майбутнє, в рішення, які дозволяють розмістити війська в відповідних точках, передбачити, що може трапитися через 10-15 років. Якщо ми поглянемо на Росію, то побачимо, що там є система автомобільних і залізних доріг, яка дозволяє швидко перекидати і концентрувати сили. Однак я не думаю, що вони перевершують НАТО по оперативній сумісності, рівню підготовки, потенціалу. Слід віддати їм належне в одному: вони вчаться на власних помилках, наприклад, тих, що були здійснені десять років тому в Грузії».

Нагадаємо, що в РФ триває низка комплексних заходів з реорганізації ЗС. Про це говорив і генерал Кертіс Скапаротті, який з 2016 по 2019 рр. командував військовим контингентом НАТО в Європі. Він заявив про необхідність збільшення чисельності військ Альянсу в ЄС «для стримування Росії» в світлі модернізації її збройних сил. Тоді ж генерал, який мав досвід війни в Афганістані, Іраку і Сомалі, запропонував перенести акцент із антитерористичної діяльності та наростити присутність на східному фланзі. Скапаротті запропонував збільшити угруповання на морі, суходолі й у повітрі, і зокрема, активніше застосовувати дальні БПЛА і літаки-розвідники, щоб розуміти, «як оперує Росія» у певних районах.

Велика логістична база створюється в Польщі

У світлі цих подій Польща готова заплатити від 1,5 до 2 млрд доларів за розміщення великої бази НАТО на своїй території. Міноборони Польщі направило до Конгресу США і аналітичних центрів пропозицію про постійну присутність військ Альянсу. Це прохання схвалено і Польща поволі стає одним із форпостів Західного світу на європейському театрі.

Розміщення нових великих сил НАТО в Польщі почалося з січня 2017-го. Тоді під час операції Atlantic Resolve до країни прибули близько чотирьох тисяч військовиків Альянсу і важка техніка. Це розгортання американських сил в Європі стало наймасштабнішим після закінчення холодної війни.

Зокрема, батальйон НАТО нині дислокований на північному сході Польщі – в м. Ожиш, що в 60 кілометрах від кордону з Калінінградською областю РФ.

У 2017-му на площах і аеродромі 33-ї бази транспортної авіації ВПС Польщі в селі Повідз у Великопольському воєводстві почали створювати велику логістичну базу НАТО. Якщо до війни ця база польських ВПС час від часу приймала американські транспортники С-130, то тепер її перетворюють на найважливіший елемент всієї військової інфраструктури Організації в Європі.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг зазначив: на її будівництво виділять 260 млн доларів. Там зберігатимуть бронемашини, боєприпаси і зброю американської бригади. База стане найбільшим логістичним хабом сил Альянсу, що забезпечує дії Північноатлантичного блоку в країнах Балтії і на півночі Європи, а також у Болгарії і Румунії.

«Ця інвестиція в інфраструктуру центральної Польщі є частиною великих зусиль, які зміцнюють військову мобільність. Завдяки попередньому розміщенню обладнання ми збільшимо готовність військ до дій. Йдеться і про здатність швидко перевозити людей, а не тільки важку техніку», ‒ сказав Столтенберг.

У найближчі п’ять-десять років Америка планує розмістити на базі від п’яти до десяти тисяч військових. До речі, підряд на будівництво отримала приватна компанія KBR, яка у 1999-му відбудувала другу за величиною в Європі американську базу – Camp Bondsteel у Косові.

Місце авіації в логістичному ланцюжку визначає протидія сил ППО

У листопаді 2017-го на зустрічі міністрів оборони членів НАТО в Брюсселі піднято питання створення логістичного командування в Європі.

Справа в тому, що з транспортуванням техніки і живої сили країн НАТО Європою є певні проблеми. У розпорядженні Альянсу немає достатньої кількості залізничних колій, що пов’язують Німеччину і Польщу, і бракує необхідного рухомого складу – у разі початку бойових дій не вистачатиме вагонів. Крім того, багато європейських мостів не витримують вагу танків НАТО з трейлером – таких, як «Абрамс М1», «Челленджер» і «Леопард-2», бойова маса яких 50-60 тонн.

Таким чином швидке перекидання військ із заходу на схід через неготовність доріг, мостів, залізничних колій, не кажучи про суто бюрократичні перепони, є проблематичним. Вибудовування наземної інфраструктури займе тривалий час, тому наразі, з точки зору американських військових, розумною виглядає концентрація на повітряній доставці вантажів і живої сили.

Авіакомпонента логістики збройних сил США відпрацьована давно. Її початком можна вважати постачання блокованого Західного Берліна в перші роки холодної війни. Із червня 1948-го по травень 1949 року перевезено близько 2,34 млн тонн вантажів (з яких 1,78 млн тонн силами США). З тих пір авіація займає чільне місце в логістичному ланцюжку в перекиданні сил на Близький Схід і в Африку. Правда слід врахувати, що всі ці операції виконували без протидії сил ППО, що в сучасних умовах є малоймовірним.

Альянс розпочинає відпрацювання нових логістичних технологій

Виходячи з реалій сучасної війни, НАТО почало відпрацювання нових логістичних технологій. Так, під час перекидання частин американської бронетанкової бригади з США в Європу для чергової ротації на 9 місяців, танки й інша техніка масово (2 500 одиниць в цілому) прибували до бельгійського порту Антверпен, чого не було десятки років у такому масштабі.

Звідти вони розосереджувалися по Німеччині, Східній Європі й країнах Балтії. При цьому відпрацьовувалося перевезення техніки по автодорогах, залізницею, на річкових баржах. Транспортуванню річками приділяється особлива увага. Техніку з США могли доставити спочатку в польський Гданськ, але вирішили відпрацювати новий-старий маршрут через Антверпен.

…Центр нового логістичного командування НАТО в Європі розташують в Ульмі на півдні Німеччини. Зі свого боку в американському Норфолку створюють логістичне командування з перекидання американських військ через Атлантику до Європи.

Далі буде…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова після масованої російської ракетної атаки на Дніпро заявила, що рф буде притягнута до відповідальності.

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор-радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Технік із системного адміністрування, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Командир катера

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Командир відділення 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Офіцер, лікар медичного пункту

від 56000 до 126000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша