ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Юнацький максималізм, фронтові перипетії та вдвічі старші вертольоти Віталія Бачинського

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 10 Січня 2020, 20:09

«Саме за такими льотчиками – майбутнє», – упевнено каже командир про Віталія Бачинського, який служить в авіабригаді лише рік. Значну частину свого ще відносно скромного за нинішніми мірками нальоту, Віталій виконав на «вісімці» в районі бойових дій. А там — рятував поранених, притискався вертольотом до землі, маневрував між лініями електропередач. Спілкуючись із ним, не раз хотілось перепитати: «Точно 1995-го року народження?» Надто серйозні речі розповідав цей харизматичний хлопець зі старлейськими ромбиками на грудях.

Війна розпочалась, коли Віталій був на першому курсі. Саме тоді хлопець зрозумів, наскільки відповідальну, але водночас благородну професію обрав. Його історія досить нетипова для військової авіації. Він не проводив дитинство у військових гарнізонах, не бігав по аеродромах… Віталій ріс без батька і ніхто з його рідні не мав стосунку до армії. І коли підлітком казав, що хоче стати військовим льотчиком, усі думали, що це просто юнацький максималізм. Та вже після перших заліків стало зрозуміло – хлопець гризтиме граніт авіаційної науки завзято, тож «червоний диплом» нікого не здивував.

— Провчились кілька місяців, і почався Майдан… З десяток курсантів із нашого курсу одразу виїхали до Росії. Цікаво, що підхід до навчання  викладачі змінювали на наших очах. Ми аналізували досвід війни в Україні, конкретні випадки. Почали відпрацьовувати на тренажерах польоти на гранично малих висотах, посилену увагу звертали на подолання ППО противника. Навіть магістерські роботи ми писали, на основі досвіду АТО, — згадує Віталій Бачинський. — Добре пам’ятаю свій перший самостійний політ. Він збігся з моїм днем народження. Коли успішно сів, мене привітали з подвійним святом. Це тільки в теорії здається, що все просто. А коли ти сидиш за штурвалом, розумієш, що результат залежить від твоїх міліметрових рухів. А от моральний перелом був під час перших парашутних стрибків. Тоді на одному аеродромі із нами базувались вертолітники, ми побачили, як борти відлітають на фронт, льотчики розповіли про воєнні реалії, порадили нам вчитись літати ще якісніше, нижче, обережніше…

Уже за кілька місяців після випуску Віталій Бачинський полетів виконувати завдання до району бойових дій. Одними із найвідповідальніших були завдання з евакуації поранених.

— Поранених возили практично щодня, тоді якраз було загострення на фронті, — пригадує Віталій. — Багато було важких, на штучному диханні, тож летіти потрібно максимально обережно і разом з тим максимально швидко. Але коли пізніше дізнаєшся, що важкий поранений, якого ти евакуював, вижив, це дійсно надихає і дає сили… Звісно, літати за пораненими доводилось не лише за ідеальної погоди та видимості… Що поробиш? Життя рятувати потрібно і вночі, і під час опадів, і за поганої видимості… Що вже казати про ненормований графік? Підняти могли в будь-який час. Так, вилітали і о другій ночі, аби все встигнути. Здавалося б – польоти й польоти, одне й те ж саме, але під час кожного фронтового вильоту дізнаєшся багато нового…

Попри часті відрядження, вертольоти, кожен з яких старший за Віталія мінімум на десять років, постійну відповідальність та ризик, офіцер гордо резюмує, що обрав найкращу професію.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони знищили в Брянській області РЛС, яка допомагала скидати КАБи на України

Сили оборони знищили в Брянській області РЛС, яка допомагала скидати КАБи на України

Комплекс «Небо-У» контролювала небо на 700 кілометрів вглиб України допомагав ворогу виявляти українські засоби ураження та підтримував бомбардувальники, які скидають КАБи на українське прикордоння.

Президент: У нас закінчилися всі ракети, які захищали Трипілля!

Президент: У нас закінчилися всі ракети, які захищали Трипілля!

Володимир Зеленський в інтерв’ю американському мовнику PBS розповів, що росіяни змогли знищити Трипільську ТЕЦ тільки після того, як в України закінчилися ракети для систем ППО.

Глави Міноборони США та Німеччини обговорили підтримку України

Глави Міноборони США та Німеччини обговорили підтримку України

Міністр оборони США Ллойд Остін провів телефонну розмову зі своїм німецьким колегою Борисом Пісторіусом, щоб обговорити продовження підтримки України на тлі вторгнення росії.

Ветерани-спецпризначенці зі США навчають українських тероборонців усьому, що необхідно на війні

Ветерани-спецпризначенці зі США навчають українських тероборонців усьому, що необхідно на війні

Лісовою дорогою неквапливо рухався позашляховик. Сяяло сонце. Ліс, який щойно прокинувся від зимової сплячки, був наповнений пташиним щебетанням, і все дихало тишею і покоєм.

У Херсоні затримали таксиста-шпигуна

У Херсоні затримали таксиста-шпигуна

Агент рф наводив російські дрони на локації Сил оборони та керівництва Херсонської обласної військової адміністрації.

У Силах оборони півдня розповіли, чи можливий великий наступ росіян

У Силах оборони півдня розповіли, чи можливий великий наступ росіян

Речниця Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк прокоментувала інформацію про нібито підготовку російських окупантів до великого наступу влітку цього року.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України

Зовнішній пілот, оператор БпЛА

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Кухар, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Сапер 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 20500 до 120500 грн

Володимир, Волинська область

Санітарний інструктор

від 23000 до 23000 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ