ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #СПОРТ #РАШАБУМ #ЛАЙФХАКИ #ООС #КОРУПЦІЯ #ІНФОГРАФІКА

Міністр оборони згадав свій старий допис та відзвітував про реформу харчування

17 Грудня 2019
Міністр оборони згадав свій старий допис та відзвітував про реформу харчування

«Реформа харчування — у фокусі ще 4 роки тому», — написав на своїй фейсбук-сторінці Міністр оборони України Андрій Загороднюк, згадавши свій старий допис у соцмережі від 17 грудня 2015 року, в якому йшлося про плани реформи.

Андрій Загороднюк процитував свій старий допис: «На цей момент експеримент успішно триває у двох військових частинах» та зазначив, що через чотири роки з’ясувалося, що тестування пройшло «вкрай успішно», і далі Збройні Сили України поступово «почали переходити на рейки цивілізованого харчування».

Міністр оборони розповів, що це означає на практиці для 73-х реформованих військових частин та інших частин — у майбутньому:

«Ми відмовились від послуг компаній-аутсорсерів, які до цього і доставляли продукти, і готували з них страви. Відтепер ми купуємо лише харчі, а готують їх наші підготовлені військові кухарі», — першим пунктом зазначив Андрій Загороднюк.

По-друге, він написав: «Ми скасували норми споживання продуктів харчування. Відтепер єдиний критерій — це калорійність, вартість та наявність обов’язкових страв у меню».

Наступне — «Замість 40-45 продуктів харчування ми маємо Каталог з 396 позицій продуктів. Зокрема м’ясо, рибу, овочі, фрукти та кисломолочні продукти. Начальник продовольчої служби може замовляти будь-які позиції з цього Каталогу на суму від 69 до 78 грн (без урахування зарплат кухарів та комунальних послуг)».

Міністр оборони подякував усім, хто брав участь у розробці, плануванні та втіленні реформи харчування.

«Завдяки вам для десятків тисяч воїнів обід перетворився на свято», — зазначив Андрій Загороднюк.

АрміяInform наводить переклад допису очільника оборонного відомства від 2015 року, коли Андрій Загороднюк ще був не міністром, а керівником проєктного офісу реформ Міноборони.

Стандарти харчування НАТО: які вони і чи можуть бути застосовані для української армії

Нещодавно я був присутній на пресконференції співробітників НАТО, під час якої  представнику Агентства з матеріально-технічного забезпечення та закупівель НАТО (NSPA) Бюлент Тюдешу поставили питання: «Як харчуються військовослужбовці країн Альянсу?» Після чого була надана його відповідь про практику використання аутсорсингу в країнах НАТО.

У деяких засобах масової інформації відповідь пана Тюдеша була перекручена, витлумачена й піднесена як безапеляційне твердження: мовляв, для відповідності стандартам НАТО Україні не можна відмовлятися від аутсорсингу. Насправді, відповідь пролунала інакше, тому я хочу внести ясність у це питання.

Як керівник проєктного офісу реформ Міноборони, який працює над впровадженням стандартів НАТО в українській армії, і як людина, яка чула відповідь представника НАТО, заявляю:

Перше: в НАТО немає єдиного стандарту організації харчування військовослужбовців. Представник Агентства з матеріально-технічного забезпеченню та закупівель НАТО (NSPA) Бюлент Тюдеш так і відповів на це питання: в якихось випадках годують з аутсорсингу, а в інших — готують кухарі, які служать у штаті військових частин. Як приклад другого підходу була наведена Італія, де готують їжу військові кухарі.

Нещодавно я був на величезній військовій базі Армії США в Німеччині, і там працює така ж сама система, яку пропонує проєктний офіс реформ. У Військовій академії Великої Британії організація харчування — така ж сама. Військові кухарі готують їжу, а всі підготовчі роботи, прибирання, обслуговування устаткування здійснює штат цивільних фахівців.

Наступне, що пояснив представник НАТО: при виборі системи харчування для армій країн Альянсу вирішальну роль відіграє якість харчування. А в цьому питанні наш експеримент має свої переваги в порівнянні з існуючою системою. Харчування має бути достатнім, калорійним, збалансованим і різноманітним. Це те, чого виявилися нездатні досягти зовнішні постачальники послуги харчування, і те, що ми забезпечили в ході нашого експерименту.

Окрему увагу представник Альянсу приділив важливості залучення місцевих постачальників і недопущення монополії на постачання продуктів. Але в рамках аутсорсингу в Україні на всі військові частини країни працює всього лише чотири компанії! Це і є фактична монополізація ринку. Ми не проти аутсорсингу в принципі, але в рамках нашої країни в даний час він не приносить необхідний армії результат.

Це і змушує нас шукати іншу систему, адже первинне завдання для нас — якісно нагодувати армію в будь-яких умовах, зокрема й у бойових.

На цей момент експеримент успішно проходить у двох військових частинах. Усі бажаючі представники ЗМІ можуть поїхати туди і на місці дізнатися відгуки військовослужбовців. Ми рекомендуємо експеримент із харчуванням до масштабування в 2016 році на інші військові частини, і розраховуємо на підтримку ЗМІ і суспільства.

Підготував Олександр Козубенко

Читайте нас в Telegram
Новини