Досі навколо станції існує 30-кілометрова зона відчуження. Унаслідок аварії близько 5 млн гектарів земель виведено із сільськогосподарського користування. Досі людство стикається з наслідками цієї аварії….
«Реформа харчування — у фокусі ще 4 роки тому», — написав на своїй фейсбук-сторінці Міністр оборони України Андрій Загороднюк, згадавши свій старий допис у соцмережі від 17 грудня 2015 року, в якому йшлося про плани реформи.
Андрій Загороднюк процитував свій старий допис: «На цей момент експеримент успішно триває у двох військових частинах» та зазначив, що через чотири роки з’ясувалося, що тестування пройшло «вкрай успішно», і далі Збройні Сили України поступово «почали переходити на рейки цивілізованого харчування».
Міністр оборони розповів, що це означає на практиці для 73-х реформованих військових частин та інших частин — у майбутньому:
«Ми відмовились від послуг компаній-аутсорсерів, які до цього і доставляли продукти, і готували з них страви. Відтепер ми купуємо лише харчі, а готують їх наші підготовлені військові кухарі», — першим пунктом зазначив Андрій Загороднюк.
По-друге, він написав: «Ми скасували норми споживання продуктів харчування. Відтепер єдиний критерій — це калорійність, вартість та наявність обов’язкових страв у меню».
Наступне — «Замість 40-45 продуктів харчування ми маємо Каталог з 396 позицій продуктів. Зокрема м’ясо, рибу, овочі, фрукти та кисломолочні продукти. Начальник продовольчої служби може замовляти будь-які позиції з цього Каталогу на суму від 69 до 78 грн (без урахування зарплат кухарів та комунальних послуг)».
Міністр оборони подякував усім, хто брав участь у розробці, плануванні та втіленні реформи харчування.
«Завдяки вам для десятків тисяч воїнів обід перетворився на свято», — зазначив Андрій Загороднюк.
АрміяInform наводить переклад допису очільника оборонного відомства від 2015 року, коли Андрій Загороднюк ще був не міністром, а керівником проєктного офісу реформ Міноборони.
Стандарти харчування НАТО: які вони і чи можуть бути застосовані для української армії
Нещодавно я був присутній на пресконференції співробітників НАТО, під час якої представнику Агентства з матеріально-технічного забезпечення та закупівель НАТО (NSPA) Бюлент Тюдешу поставили питання: «Як харчуються військовослужбовці країн Альянсу?» Після чого була надана його відповідь про практику використання аутсорсингу в країнах НАТО.
У деяких засобах масової інформації відповідь пана Тюдеша була перекручена, витлумачена й піднесена як безапеляційне твердження: мовляв, для відповідності стандартам НАТО Україні не можна відмовлятися від аутсорсингу. Насправді, відповідь пролунала інакше, тому я хочу внести ясність у це питання.
Як керівник проєктного офісу реформ Міноборони, який працює над впровадженням стандартів НАТО в українській армії, і як людина, яка чула відповідь представника НАТО, заявляю:
Перше: в НАТО немає єдиного стандарту організації харчування військовослужбовців. Представник Агентства з матеріально-технічного забезпеченню та закупівель НАТО (NSPA) Бюлент Тюдеш так і відповів на це питання: в якихось випадках годують з аутсорсингу, а в інших — готують кухарі, які служать у штаті військових частин. Як приклад другого підходу була наведена Італія, де готують їжу військові кухарі.
Нещодавно я був на величезній військовій базі Армії США в Німеччині, і там працює така ж сама система, яку пропонує проєктний офіс реформ. У Військовій академії Великої Британії організація харчування — така ж сама. Військові кухарі готують їжу, а всі підготовчі роботи, прибирання, обслуговування устаткування здійснює штат цивільних фахівців.
Наступне, що пояснив представник НАТО: при виборі системи харчування для армій країн Альянсу вирішальну роль відіграє якість харчування. А в цьому питанні наш експеримент має свої переваги в порівнянні з існуючою системою. Харчування має бути достатнім, калорійним, збалансованим і різноманітним. Це те, чого виявилися нездатні досягти зовнішні постачальники послуги харчування, і те, що ми забезпечили в ході нашого експерименту.
Окрему увагу представник Альянсу приділив важливості залучення місцевих постачальників і недопущення монополії на постачання продуктів. Але в рамках аутсорсингу в Україні на всі військові частини країни працює всього лише чотири компанії! Це і є фактична монополізація ринку. Ми не проти аутсорсингу в принципі, але в рамках нашої країни в даний час він не приносить необхідний армії результат.
Це і змушує нас шукати іншу систему, адже первинне завдання для нас — якісно нагодувати армію в будь-яких умовах, зокрема й у бойових.
На цей момент експеримент успішно проходить у двох військових частинах. Усі бажаючі представники ЗМІ можуть поїхати туди і на місці дізнатися відгуки військовослужбовців. Ми рекомендуємо експеримент із харчуванням до масштабування в 2016 році на інші військові частини, і розраховуємо на підтримку ЗМІ і суспільства.
Підготував Олександр Козубенко
Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.
Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.
Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.
США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.
За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.
Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.
Захищаємо світ
від 20000 до 20000 грн
Житомир
Державна прикордонна служба України
від 51000 до 51000 грн
Запоріжжя
79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО
Досі навколо станції існує 30-кілометрова зона відчуження. Унаслідок аварії близько 5 млн гектарів земель виведено із сільськогосподарського користування. Досі людство стикається з наслідками цієї аварії….