ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вижив під час оборони Луганського аеропорту і став офіцером ЛитПолУкрБриг

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 4 Грудня 2019, 20:18

Наша перша зустріч із Тарасом – тоді ще сержантом 80-ї одшбр – відбулася восени 2015-го. Боєць згадував, чим запам’яталась оборона Луганського аеропорту влітку 2014-го. Як збирав тіла загиблих 14 червня, коли збили наш ІЛ-76. Як почув у радіоефірі голос із кавказьким акцентом «Работает русская армия. Сдавайтесь», що лунав із рації полоненого десантника. Як ворожа граната випадково не розірвалася у трьох метрах…

Нині Тарас – офіцер. Служить у Литовсько-польсько-українській бригаді імені Великого гетьмана Костянтина Острозького.

Продовжуємо розмову, що відбулася чотири роки тому. Говоримо з десантником про те, чим відрізняється служба сержанта і офіцера, хто здавав позиції українських військових у 2014-му й про що розповідають на заняттях у ЛитПолУкрБриг.

Завадили російським провокаціям на кордоні

‒ …У листопаді 2015 року я прибув на місяць на реабілітацію до польського центру «Добрий брат», в якому відновлюються українські воїни. Потім – атестаційна комісія у Командуванні ДШВ для отримання звання «молодший лейтенант». Навчався на курсах англійської… Далі знов – ротація до АТО. Того разу було непросто, бо завдання виконували біля селища Піски, а це будинки… Бригада тоді мала втрати – багато поранених було, ‒ ділиться спогадами Тарас.

Після повернення із війни, офіцер брав участь у навчаннях неподалік кордону з РФ.

‒ Якщо пам’ятаєте, Росія проводила навчання «Запад – 2017»… Наша бригада тоді у повному складі пересувалася вздовж кордону, виконувала рейдові дії спільно з транспортною авіацією – «захоплювали» аеродроми, рубежі. Цікаві вийшли навчання – багато їздили. Це така наша реакція на російські навчання. Бо невідомо, в яку б стадію вони перейшли…

Згадуємо, що понад три роки тому Тарас ще був сержантом. Розмова переходить на тему співпраці офіцерського й сержантського корпусів.

‒ Навіть коли ти сержант, однак – авторитет для колективу, опора для командира, права рука. Наскільки сержантський склад користується повагою в особового складу, настільки швидко виконуються бойові задачі. Сержанти – невід`ємна і поважна ланка війська. А офіцерське звання, на мою думку, це ще більша відповідальність. І бути офіцером – велика честь.

Співрозмовник каже: коли став офіцером, то вибудовувати стосунки з сержантським складом не стало проблемою.

‒ Іще сержантом із цими людьми працював. Мій статус дещо змінився, але це ні на що не вплинуло, бо я не перший рік у бригаді.

Польські й литовські військові цікавляться історією оборони Луганського аеропорту

Запитуємо у Тараса про його службу в ЛитПолУкрБриг.

‒ Тут багатонаціональне середовище. Люди з Польщі, Литви. Всі зі своїми традиціями… Мовного бар`єру немає. Всі чудово володіють англійською й польською. Військові повинні адаптуватись і реалізовувати себе в будь-якому місці і умовах, виконувати задачі. Так, спочатку був певний дискомфорт, але буквально за тиждень все минуло. Познайомились і служимо у складі бригади. Ставлять задачі, і ми спільно їх виконуємо – від начальника секції до комбрига.

Офіцер розповідає, що більшість поляків і литовців пройшли через миротворчі місії.

‒ Мій бойовий досвід, здобутий на сході, допомагає. Тут ділимося ним, проводимо спільні заняття. Наприклад, українці, які всі є учасниками бойових дій, оповідають про оборону Луганського чи Донецького аеропортів. Іноземним колегам це цікаво, адже вони з таким не стикались.

Про позиції наших воїнів ворогу повідомляло 12-літнє дівча

Із чим не стикались іноземці, і що довелося побачити Тарасу, про це ми попросили його розповісти. Кілька випадків, що врізались у пам’ять.

‒ Був випадок у Хрящуватому… Мінометний обстріл. Загинула коза. Що робити? Шкода її викидати, просто пропаде. Думаємо, розділимо та щось з тим м’ясом зробимо. Коли її підвісили і почали обробляти, знов обстріл почався. Ми – в укриття. Коли все стихло, виходимо, дивимося – а кози немає (сміється). І не знаємо, хто вкрав… Але це той, хто точно має сталеві нерви. Щоб під мінометним обстрілом встигнути цю козу зняти, забрати…

‒ Ще була ситуація… Дівчинка біля нас періодично на велосипеді їздила. І після того, як проїжджала, починався щільний обстріл. Це теж у Хрящуватому було… Після обстрілу постійно змінювали позиції нашої техніки… Дівчинці цій років 12. Казала, що у неї «на тій стороні» є друзі… Але після проведеної бесіди з нею виявили: мала «здавала» наші позиції.

‒ Коли стояли в Луганському аеропорту, мешканці Переможного допомагали нам харчами – вночі, ризикуючи своїм життям. Одну родину, яка нам так допомагала, вбили у серпні 2014-го, коли в Переможне зайшли підрозділи російських найманців.

Тепле слово колегам

…Під час нашої розмови Тарас перебуває в Польщі, тож спілкуємося телефоном. Згадуємо, що 30 хвилин, про які домовлялись напередодні, спливають. Наостанок просимо офіцера привітати армійців із Днем Збройних Сил України.

‒ Усім військовим ‒ здоров`я, сталевих нервів, віри в нашу перемогу, щастя в родинах! Бути на позитиві, розвиватись. Нехай Бог нам допомагає! – побажав Тарас.

Нагадаємо, що АрміяInform уже писала про офіцера ЛитПолУкрБриг Марину Задорожну. Про неї читайте у нашому матеріалі «Успішні в майбутньому десантниці на співбесіду приходять з мамами».

Фото: пресслужба ЛитПолУкрБриг

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

Ворожі ракетоносії останнім часом не виходять на бойове чергування, проте це не означає зниження рівня загрози ракетних ударів по території України.

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Війська рф не припиняють терор на суходолі, де не можуть досягти помітних успіхів, які запланували, і компенсують свої невдачі повітряними ударами.

Окупанти скинули 6 КАБів на Оріхів, понад 300 разів били по Запорізькій області

Окупанти скинули 6 КАБів на Оріхів, понад 300 разів били по Запорізькій області

Упродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 7  населених пунктів.

ССО уразили ворожий танк Т-90 на Донецькому напрямку

ССО уразили ворожий танк Т-90 на Донецькому напрямку

На Донецькому напрямку під час розвідувальних дій оператори 3-го полку ССО виявили ворожий танк Т-90, який саме відпрацював по позиціях Сил оборони.

Генштаб ЗСУ: армія рф втратила за добу понад 900 окупантів та десятки одиниць техніки

Генштаб ЗСУ: армія рф втратила за добу понад 900 окупантів та десятки одиниць техніки

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.04.24 орієнтовно становлять:

У Чорному та Азовському морях немає ворожих кораблів — ВМС ЗСУ

У Чорному та Азовському морях немає ворожих кораблів — ВМС ЗСУ

У Чорному та Азовському морі станом на ранок вівторка ворожі кораблі відсутні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Запрошуємо у військові навчальні заклади ЗСУ

від 3000 до 3500 грн

Сосниця, Чернігівська область

Кок “військовослужбовець”

від 25000 до 60000 грн

Одеса, Одеська область

Психолог, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Стрілець

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО