ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Реабілітація творчістю від Барського МХАТу

MilitaryArt Ветерани АТО та ООС Реабілітація
Прочитаєте за: 3 хв. 28 Листопада 2019, 8:49

Проєкт від громадської організації Барський міський художній аматорський театр вистава «Сто тисяч» за Карпенком-Карим є практично унікальним для України. Адже ролі у ній виконують учасники бойових дій, члени їхніх родин, а також волонтер. Головною метою проєкту, як зазначає член Всеукрaїнської оргaнізaції волонтерів і співзасновник театру Барський МХАТ Роман Григор’єв, є реaбілітaція учaсників AТО/ООС зaсобaми теaтрaльного мистецтвa. Прикладом подібного шляху ресоціалізації атовців є лише вистава «Дванадцята ніч» за п’єсою Шекспіра у постановці єдиного в Україні ветеранського театру ProjectWVeterans, VolunteersandWilliam.

Ми вже розповідали читачам АрміяInform про презентацію «Сто тисяч» у Вінниці. А нещодавно трупа повернулася із гастролей, зокрема актори відвідали Маріуполь, Слов’янськ, Сєвєродонецьк та Косів. Як зазначив Роман Григор’єв на пресконференції, присвяченій завершенню проєкту, вистава стала культурним містком між Сходом та Заходом України.

– Із гастрольним туром ми подолали понад 3 тисячі кілометрів, – розповів Роман Григор’єв, – виставу відвідало понад 1,5 тисячі глядачів. Приємно, що на Сході у нас збиралися повні зали.

Ірина Дєдова, режисер-постановник театру, відзначає потужний вплив україномовної вистави на глядачів на Сході. Вона розповіла, як дві літніх пані у Маріуполі наприкінці вистави піднялися на сцену і подякували трупі за українську мову. А у Сєвєродонецьку волонтери подарували акторам власноруч вишиті обереги.

– Ці дівчата вийшли на сцену і розповіли, що вони вишивають обереги нашим воїнам, у яких кодують свою віру в удачу та мир, – зазначила Ірина Дєдова. – Це було дуже зворушливе завершення вистави.

У п’єсі зіграла подружня пара – чоловік-атовець та його дружина, ще три учасники бойових дій та мати атовця. Варто зазначити, що грали не тільки ветерани, а й чинні військовослужбовці.  Для них участь у проєкті стала  можливістю скинути негативні емоції на сцені і побачити себе у незвичній ролі. Як розповіла Ірина Дєдова, на репетиціях, яких упродовж півроку було багато, адже репетирували, використовуючи будь-яку вільну хвилину,  актори поводилися доволі вільно як для аматорів.

– Кожен актор вніс родзинку в свій персонаж, щось ми приймали, щось відкидали. Я повторювала їм – грайтеся, не грайте, ви прийшли в наш театр, щоб бути щасливішими. І я горда тим, що  продукт, який ми показали на сцені, у жодного глядача не викликав співчуття та жалісного порозуміння типу «та то ж атовці, не професійні актори, що з них взяти». Можу із впевненістю сказати, що це не атовці, які прийшли в проєкт, це справжні актори. Я вдячна їм, що вони повірили і в нас, і в себе, – підсумувала Ірина Дєдова.

Під час проєкту акторів супроводжувала психолог Лариса Черкас. Вона ще на початку роботи  провела психологічне обстеження, аби визначити стани акторів за шкалою депресії, тривожності тощо. Відповідно до отриманих результатів була створена психотерапевтична група.

– На моє здивування, практично  всі актори відвідували заняття. В одного актора була виявлена потреба в індивідуальній терапії, що триває й по сьогодні. Це дуже позитивний результат, адже донині ветерани дуже рідко звертаються по психологічну  допомогу. Окрім того, ми створили груповий чат, щоб я змогла контролювати, чи не прогресує тривожна симптоматика. Хочу відзначити позитивну динаміку – прикінцеві опитування показали, що у всіх учасників набагато  знизилися симптоми тривоги і депресії.

У планах Барського МХАТу із невеличкого містечка на Вінниччині – продовження гастролей Україною. А у мріях – аби інші театри долучали до своїх програм учасників бойових дій, які мають безмежний творчий потенціал.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Запрошуємо у військові навчальні заклади ЗСУ

від 3000 до 3500 грн

Сосниця, Чернігівська область

Офіцер відділення, військовослужбовець

від 40000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина ЗСУ

Командир відділення радіоперешкод, ВОС 539. Війська РЕБ.

від 19000 до 120000 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Старший стрілець

від 21000 до 22000 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Номер обслуги

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Новомосковськ

Новомосковський РТЦК та СП