ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Бронзовий призер чемпіонату світу з Муай Тай – снайпер-розвідник українського війська!

Ветерани АТО та ООС Спорт
Прочитаєте за: 4 хв. 7 Серпня 2019, 12:35

Нещодавно у столиці Таїланду місті Бангкок завершився чемпіонат світу з Муай Тай – тайського боксу. Цей вид спорту ще наприкінці минулого століття, майже невідомий у нашій країні, останніми десятиліттями стає все більш популярним. Тож не дивно, що українці все частіше стають чемпіонами з тайського боксу. Один із призерів цьогорічного чемпіонату світу – військовослужбовець Збройних Сил України, снайпер 130-го окремого розвідувального батальйону солдат Віктор Торкотюк.

Віктор є єдиним військовослужбовцем у складі національної збірної команди України з тайського боксу. І його досягнення, 3 місце у ваговій категорії 91 кг +, є більш ніж вагомим, якщо взяти до уваги вік спортсмена – бійцю 39 років.

Він – син військового, отож мандрує ще з дитинства. Народився у столиці Азербайджану Баку, зростав спочатку на Закарпатті, в Мукачевому, потім – у Жмеринці й Вінниці. Ще в 10 років Вітя захопився футболом. Пізніше, вступивши до Криворізького ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, обрав силовий вид спорту й заняття боксом.

Уже на другому курсі ліцеїст Торкотюк виграв чемпіонат Збройних Сил України з боксу, що проходив у Дніпропетровську. Здавалося б – успішний початок кар’єри боксера-професіонала, але життя розпорядилося інакше. Ставши курсантом Одеського інституту Сухопутних військ, Віктор захопився новим для нього видом спорту – тайським боксом, на який «захворів» усерйоз та надовго.

– Моїм тренером став перший чемпіон світу з тайського боксу Павло Євтушенко, – розповідає Віктор. – Минуло вже понад 20 років, і за цей час Павло Сергійович став моїм справжнім другом, а ще – віцепрезидентом Української федерації таїландського боксу. А сьогодні, 7 серпня, він стає ще й моїм кумом – хресним батьком мого молодшого сина!

У сім’ї Торкотюків четверо дітей – дві старші доньки та два синочки. Мама Ірина дає їм раду, чекаючи на коханого з війни, адже ось уже кілька років, як Віктор став снайпером і захищає Україну на сході у лавах військової розвідки.

Через важку хворобу свого часу офіцером йому стати не довелося, і після 3-го курсу Віктор пішов з військового інституту. Навіть улюблений Муай Тай на довгих п’ять років довелося закинути. Але – одужав, відновився й повернувся до спорту.

У 2016 році він добровольцем пішов захищати Батьківщину. Був снайпером. А у січні 2018-го уклав контракт на три роки й відтоді проходить службу у 130-му ОРБ. Незадовго до чемпіонату світу розвідник повернувся зі своєї  другої  за контрактом ротації. І – поїхав до сонячного Таїланду.

Та це – далеко не все… У травні його розвідгрупа під час рейду неподалік Горлівки потрапила під обстріл. На щастя, обійшлося без  втрат, але все ж семеро бійців із одинадцяти з пораненнями та контузіями різного ступеня важкості потрапили до шпиталю. Для Віктора це було жахливо! Вимушена перерва у тренуваннях напередодні чемпіонату світу!

– Тренуюся я щодня, – пояснює спортсмен. – Тренування – три години. Є дні з одним тренуванням, є – з двома. Звичайно, коли не в рейді…

На запитання, як до його занять спортом ставиться командування, солдат щиро відповідає, що адекватно й схвально, особливо – тепер, коли він став бронзовим медалістом на чемпіонаті світу.

Після контузії Віктор швидко відновив здоров’я та свій спортивний рівень. Після шпиталю – відпустка, і вже 30 червня він у складі української збірної вилетів до Бангкока. До чемпіонату було ще майже три тижні – цей час спортсмени акліматизувалися й готувалися до вирішальних двобоїв. І підготувалися славно! У різних вагових категоріях українці вибороли дві золоті, три срібні та вісім бронзових медалей, посівши третє загальнокомандне місце. У надважкій категорії понад 91 кг єдиним призером став один із найстарших тайбоксерів збірної – Віктор Торкотюк. У своєму першому бою на чемпіонаті він переміг набагато важчого (115 проти його 92 кг!) алжирця. А ось на початку  другого бою за «срібло» суперник-француз ударив його ліктем у розсічену брову. Відразу  зупинити кров не змогли, тож судді довелося завершити бій, оголосивши переможцем француза.

Повернувшись додому із «бронзою», Віктор насолоджується такими рідкими годинами спілкування з дружиною та дітьми, особливо не може надивитися на молодшого, який з’явився на світ, щойно він повернувся зі сходу, лише за два тижні до відльоту в Таїланд! Не припиняє й заняття спортом. Чергова ротація не за горами, адже Віктор – боєць не лише на ринзі – його головне поле бою зараз на Донбасі!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Медик

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

Розвідник-навідник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Командир стрілецького взводу

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Розвідник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ