ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

ПЕРЕМАГАЄ ЛЮБОВ, А НЕ ВІЙНА

MilitaryArt
Прочитаєте за: 6 хв. 4 Липня 2019, 22:42

Нещодавно  театр ветеранів та волонтерів АТО Project W: Veteran, Volunteer and William показав свою першу виставу англійською мовою – «Дванадцята ніч»  за мотивами класичної комедії Вільяма Шекспіра.  Нині ветерано-театр подорожує Україною зі своїм дітищем.

Режисером вистави став заслужений артист України Олексій Гнатковський, а художнім керівником – Ростислав Держипільський (Івано-Франківський обласний музично-драматичний театр), а автором ідеї та керівником проекту – ветеран АТО Ігор Касьян.

Неординарність цієї осучасненої версії Шекспірівської комедії полягає в тому, що режисер залучив до неї непрофесійних акторів – учасників унікального соціального проекту.  Це англомовний театр ветеранів та волонтерів АТО, які пройшли кастинг і вивчають англійську і театральне мистецтво – Project W Veteran, Volunteer and William . Більш того, їм довелося грати Шекспіра в оригіналі, хоча деякі з них до початку проекту не знали жодного слова англійською.

ІСТОРІЯ ЗАРОДЖЕННЯ ВЕТЕРАНО-ТЕАТРА:

Затамувавши подих від вражень після перегляду фільму в кінотеатрі «Київ» одного зимового вечора, Ігор з дружиною поверталися додому. Подружня пара йшла вулицями міста, ділились думками щодо художьої картини «Дванадцята ніч» за Шекспіром. Під час перегляду мовою оригіналу, в голові ветерана АТО Ігоря Касьяна промайнуло: «А що, коли ми створимо свій театр з учасників бойових дій і покажемо, що воювати – це не все, що вони вміють?»

Капітан запасу Ігор Касьян служив у славнозвісній 95-ій аеромобільній бригаді. Молодий офіцер виконував обв`язки командира  взводу. Пізніше продовжив службу в розвідувальній роті бригади. Що таке війна і як важко з неї повертатись чоловік знає не з чуток. Ігор брав участь у бойових діях з самого початку озброєного конфлікту на Донбасі. Починаючи з гори Карачун до боїв за Слов`янськ, Краматорськ, Лисичанськ. А також – участь у рейді в складі 95-ки, коли українські обронці здолали 470 кілометрів,  з них- 170 км тилами противника. Усі ці події позначилися  на здоров`ї молодого офіцера. Ігор звільнився з ЗСУ у 2016-му.

Нині діяльність Ігоря тісно пов`язана з військовими. Це і власна школа англійської мови, яку заснували із побратимом, і віднедавна – ветерано-театр.

До створення цієї команди долучилось чимало волонтерів, ініціативних ветеранів, які так само пройшли пеклом війни.  Серед них- і капелан 30-тої окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького – отець Сергій Дмітрієв, який допоміг із реалізацією проекту. Наприклад, репетиції творчої команди відбувались у приміщенні Андріївського собору, а англійську викладала  представниця посольства Британії.

Кореспондент ArmyInform спілкувалась з акторами ще на початку їх творчих звершень. Але вже тоді дізналась, наскільки кожен з них – цікава особистість.

Смайлик на бронежелеті

Роль Себастіана – брата-близнюка Віоли за Шекспіром, зіграв Євген Міщенко з позивним «Смайл».

Ветеран 81-ої  десантно-штурмової бригади. У 2016-му  киянин потрапив до 122-го батальйону. Євген не хотів чекати, поки його покличуть. Він прийшов до Оболонського військкомату і призвався. Тоді був третій день, як чоловік звільнився з посади управляючого в магазині. Тоді Євген твердо вирішив – захищатиме Україну.

Окрім роботи керуючого інтернет-магазину, він активно допомагав товаришу з пошиттям військового спорядження. Хлопці частенько їздили по полігонам, де бійці готувались до відрядження в район бойових дій,  і віддавали їм те, що мали.

Євген на той час уже мав військовий досвід, адже проходив строкову службу зв’язківцем. А вдруге він обрав десант, коли дізнався, що 81-ша йде на заміну кіборгам у ДАПі.

– Для мене це була велика честь – міняти найвідважніших оборонців, – говорить захисник. А ще мріяв здійснити стрибок з парашутом…

Кореспонденту армія Inform вдалось поспілкуватись з Євгеном у перерві однієї з репетицій.

Співрозмовник добре пам’ятає, як у 2016-му батальйону довірили оборону Авдіївської  промзони. Пересування, особливо в машині, додавали надзвичайної напруги через щосекундні ворожі обстріли. Аби розрядити таку атмосферу, Євген тихенько вмикав у своїй портативній колонці AC/DC, від чого на обличчях побратимів з’являлась посмішка, схожа на «Смайлик», як на Євгеновому бронежилеті.

 «Смайл» виконував безліч різних і відповідальних завдань. Йому доводилось чути в рації розмови тих же бойовиків, які щоденно шквальним вогнем гатили по українським захисникам. Коли у відповідь на прицільний обстріл крупнокаліберними снарядами терористів,  українські оборонці захищались, у радіоефірі  лунало: «Гиви, меня сейчас укропы убьют! Мочи их, не жалея». Так кричав істеричним голосом «Чача» – підлеглий польового командира ДНР. – Так через таких боягузів як він, обстріли з їх сторони не вщухали, – пригадує Євген.

На жаль, не обійшлося і без травм. Якось, перебуваючи на бойовому завданні, розвідники йшли авдіївським лісом, неподалік «промки». Солдат Міщенко був замикаючим. У мить пролунав вибух – один з побратимів зачепив ворожу «розтяжку». Ще двох поранило, а Євгену – осколок потрапив у ногу. Тоді він не розгубився і згадав де розташований  десантний «секрет» –  замасковані медичні та бойові пункти. Викликав підмогу та евакуював побратимів. У стані шоку тільки потім зрозумів, що і сам потребує медичної допомоги.

ВИСТАВА-МАНІФЕСТ

Усі моменти, які довелось пережити молодому захиснику на війні, змінили його ставлення до життя. Євген говорить, що почав більше цінувати те, що має, і з користю для себе проводити вільну хвилинку.

Після повернення з війни узявся за вивчення англійської. На заняттях познайомився з капеланом 30-ї бригади. На пораду спробувати себе у театрі, подумав: «Чому б і ні? Візьму і спробую!».

Сьогодні «Смайл» у команді колег по театру і вже друзів. Вони – одна велика родина. Як результат – блискавична прим`єра в Києві, виступ в Івано-Франківську. В планах – показати за кордоном  як українські військові долають перешкоди завдяки творчості і натхненню.

Родзинкою вистави є інтерпретація твору на сучасний лад і посвячення п’єси  нашим захисникам.

Це вистава про перемогу сили духу над страхом. Перемогу віри над сумнівами, щирості – над фальшем, зрештою – про перемогу життя над смертю. Це вистава про перемогу любові! Я захоплююся цими «ненормальними», які взялися за, здавалося б, неможливе! Вони ніколи не грали на сцені, не знають англійської і все це роблять уперше. Але вони взялися зіграти «Дванадцяту ніч» мовою оригіналу! І зроблять це! Вони, немов малі діти, які свято вірять у свою гру і цим змінюють світ,  показуючи «дорослим», які ті смішні… Вони показують, що героєм слід бути щодня і у всіх своїх справах. Це люди,  яким не байдуже. Це вистава – приклад, вистава – заклик до дій, вистава – маніфест щирості, наївності та добра!»,  – зауважив режисер вистави Олексій Гнатковський.

Власні фото Євгена
Project W: Veteran, Volunteer and William

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому офіцеру ВМС ЗСУ, старшому авіаційному техніку за фактом державної зради та дезертирства повідомлено про підозру.

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна прокоментував ракетний удар рф по Дніпропетровській області, внаслідок якого, зокрема, загинули двоє дітей, заявив, що жертв можна було б уникнути, якби Україна мала засоби ППО.

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Прикордонники на Бахмутському напрямку ліквідували двох окупантів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Аеророзвідник / оператор fpv дрона

від 30000 до 120000 грн

Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

Начальник ремонтної майстерні, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Стрілець – помічник гранатометника

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Водій

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ