ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Щороку військові стоматологи столиці надають допомогу близько 70 тисячам пацієнтів

Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 13 Вересня 2019, 17:32

Сьогодні в Центральному будинку офіцерів у Києві вшановували колектив Центральної стоматологічної поліклініки Міністерства оборони України. Цьому провідному лікувальному закладу оборонного відомства виповнилося 75 років.
Привітати ювілярів прибув перший заступник Міністра оборони України Іван Руснак, перший заступник начальника Генерального штабу генерал-лейтенант Сергій Корнійчук, Надзвичайний і Повноважний Посол Південної Кореї в Україні Квон Кі Чанг, начальник Головного військово-медичного управління ЗС України генерал-майор медичної служби Ігор Хоменко, представники багатьох структурних підрозділів оборонного відомства та Генерального штабу ЗС України.
Вітаючи ювілярів, Іван Руснак зазначив, що сам є пацієнтом  поліклініки, тому може об’єктивно оцінити високий професіоналізм медичного персоналу закладу.
– Щороку майже 70 тисяч військовослужбовців і ветеранів  Збройних Сил, цивільних осіб отримують кваліфіковану допомогу військових стоматологів столиці, – наголосив Іван Степанович. – Сьогодні це не лише лікувальний заклад, а й навчально-методичний і науковий підрозділ, який працює спільно зі спеціалізованою кафедрою Української військово-медичної академії, що для майбутніх стоматологів є чудовою школою професіоналізму і відданості своїй справі.
Велику групу медичного персоналу стоматологічної поліклініки було нагороджено відомчими відзнаками, медалями та цінними подарунками.
У рамках урочистостей відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання та перспективи розвитку військової стоматології» за участю стоматологів південнокорейської стоматологічної компанії Osstem Implant, які взяли участь у благодійній акції зі встановлення імплантів майже 100 військовослужбовцям і ветеранам ЗСУ – учасникам бойових дій.

Довідково
До визволеного в листопаді 1943 року  Києва зі Сталінграда була передислокована 147-а зуботехнічна лабораторія. А в серпні наступного року на її базі під тим же номером було створено окружну стоматологічну поліклініку Київського військового округу. Зі штатом у 19 осіб вона підпорядковувалась санітарному відділу округу і розміщувалась в одному з будинків по вулиці Інститутській. Вдень персонал приймав хворих, а ввечері, як і тисячі жителів столиці, підіймав із руїн Київ. З історичного формуляру установи відомо, що першим начальником поліклініки був майор медичної служби В.Шипов.
Київ відроджувався, поновлювали свою роботу підприємства, навчальні заклади, чимало організацій змінювали свої адресати. Переїхали 1947 року й військові стоматологи. Новим місцем дислокації для них стало приміщення Київського військово-медичного училища в будинку 68 по вулиці Мельникова (нині імені Юрія Іллєнка). Але й там поліклініка довго не затрималась. У березні 1953 року на місці зруйнованого під час війни театру КВО було зведено багатоповерховий будинок, на першому поверсі якого й розмістилась військова стоматологія.  Тоді ж було запроваджено нові штати, загальною кількістю 35 осіб, що дало можливість суттєво збільшити обсяг стоматологічної допомоги та зубопротезування військовослужбовцям та ветеранам.
– У 50-х роках минулого століття в поліклініці, в одній з перших у Києві, при протезуванні почали застосовувати «вольтову дугу» під час виготовлення металевих зубів, – розповів кореспонденту АрміяInform начальник медичної частини поліклініки Леонід Павловський. – На той час це було великим досягненням, оскільки в більшості стоматологічних поліклінік застосовували стандартні зубні заготовки.
В 60-х роках відбувся ще один крок уперед у житті лікувального закладу – було придбано ливарний пристрій для виготовлення металевих зубів, яких на той час в Києві було всього 4. Це дало можливість ортопедам виготовляти металеві вироби не зі стандартних заготовок, а кожному пацієнтові виконувати індивідуальне моделювання. Згодом  поліклініка одержала перше стоматологічне устаткування з турбіною чехословацького виробництва.
У 70-х роках штат поліклініки збільшився до 56 осіб і виникла потреба в більшій кількості стоматологічних кабінетів та розширенні зуботехнічної лабораторії. Рішенням командувача військами округу 6 червня 1976 року поліклініка була переведена до нового приміщення по вулиці Кутузова, 14 (нині – генерала Алмазова),  в якому розміщена й нині. Новий період у життєдіяльності колективу вирізнявся помітними зрушеннями в науково-практичній та винахідницькій роботі. Було опубліковано 30 наукових праць і 5 винаходів. У 1975 році завідувач лікувального відділення Олександр  Данченко захистив кандидатську дисертацію на тему «Безприпойне з’єднання металевих частин протезів мікроплазменним зварюванням», яка мала велике практичне значення в ортопедичній стоматології.
Данченко постійно займався розробкою науково-практичних експериментальних тем, що охоплювали широке коло актуальних проблем сучасної стоматології, присвячених вивченню парадонтозу, гальванізації в порожнині рота, дії діодинамічних струмів і їх застосування в стоматології. Плідну наукову діяльність Олександр Миколайович поєднував з широкою клінічною практикою. Велика його заслуга у впровадженні імплантації. Ще  в 1968-1969 роках вчений став успішно   впроваджувати імплантацію, тоді як у колишньому СРСР лише в 1983 році була організована експериментальна лабораторія зубної імплантації та протезування. Таких реплантацій в поліклініці за два роки було зроблено близько 150.
З травня 1989 року по листопад 2010-го та з квітня 2012 року по жовтень 2014-го Центральну стоматологічну поліклініку очолював полковник медичної служби Рафік Камалов, учасник бойових дій в Афганістані, головний стоматолог МО України, кандидат медичних наук,  заслужений лікар  України. За керівництва Рафіка Ханафійовича колектив медичного закладу зробив великий крок на шляху вдосконалення професійної діяльності, впровадження найсучасніших світових технологій лікування та протезування. Були запроваджені благодійні акції з безкоштовного встановлення імплантів ветеранам Другої світової війни, воїнам-афганцям. Цю шляхетну місію успішно підхопив нинішній склад поліклініки на чолі із заслуженим лікарем України полковником медичної служби Михайлом Ліщишиним. Допомога учасникам АТО/ООС – пріоритетний напрямок діяльності всього колективу. Стоматологи поліклініки  регулярно виїжджають у район дислокації наших частин на Сході країни для обслуговування наших захисників.
Колектив Центральної стоматологічної поліклініки, який щорічно поповнюється молодими кадрами, цінує та шанує свою історію та тих людей, які стояли на початках військової стоматології в Україні.

 

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Президент: Україні необхідні системи ППО, достатня кількість зброї, а також оперативність у постачанні

Президент: Україні необхідні системи ППО, достатня кількість зброї, а також оперативність у постачанні

Володимир Зеленський заявив, що Україна вдячна Сполученим Штатам і кожному з партнерів за рішення на підтримку нашої держави та людей. Маємо зробити все, щоб життя перемогло.

Рятувальники з-під завалів дістали тіло чоловіка у Вовчанську

Рятувальники з-під завалів дістали тіло чоловіка у Вовчанську

У Вовчанську Харківської області з-під завалів, спричинених ворожими обстрілами, рятувальники вилучили тіло загиблого чоловіка.

Ворог повертає субмарини до пункту базування в новоросійську — Дмитро Плетенчук

Ворог повертає субмарини до пункту базування в новоросійську — Дмитро Плетенчук

Після перерви росіяни знову вдарили з акваторії Чорного моря. Про те, якими ракетами та скільки кораблів було задіяно для цієї атаки, розповів начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук.

Прем’єр-міністр проінспектував зведення фортифікаційних споруд поблизу державного кордону

Прем’єр-міністр проінспектував зведення фортифікаційних споруд поблизу державного кордону

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на Волині ознайомився з процесом зведення військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд поблизу державного кордону.

Конкуренція зростає: у Міноборони розповіли про тижневі результати рекрутингу до Сил оборони

Конкуренція зростає: у Міноборони розповіли про тижневі результати рекрутингу до Сил оборони

Заступник Міністра оборони України Наталія Калмикова розповіли про тижневі результати рекрутингу до війська через онлайн-платформи працевлаштування Lobby X, Work.ua, robota.ua, OLX Україна.

Головком ЗСУ на «Рамштайн-21»: Оперативно-стратегічна обстановка загострюється, нам потрібні ракети, боєприпаси та озброєння

Головком ЗСУ на «Рамштайн-21»: Оперативно-стратегічна обстановка загострюється, нам потрібні ракети, боєприпаси та озброєння

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський взяв участь у 21-му засіданні Контактної групи з питань обороноздатності України, яка була започаткована 2 роки тому на авіабазі «Рамштайн».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Такелажник в артилерійський підрозділ

від 20150 до 50150 грн

Луцьк, Волинська область

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Навідник, військовослужбовець

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Оператор БПЛА (FPV)

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП