ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У яких умовах харчуються нині військові залізничники

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 5 хв. 12 Листопада 2020, 19:30

Майже вісім місяців і загалом близько трьох мільйонів гривень знадобилось військовим залізничникам, щоб зробити невеличке диво – повністю відремонтувати та переобладнати свою їдальню. Тепер тут нічого не нагадує про зубожіле солдатське гастрономічне минуле, яке, як сподіваються вояки, пішло в далеку і глибоку історію. І річ не лише в тім, що зала приймання їжі має вигляд люксової ресторації, а на вході кожного військового зустрічає електронне меню, де видно не тільки, яку страву нині запропонують на сніданок-обід-вечерю, а й навіть прізвище кухаря, який готував цю їжу. Це, так би мовити, додаткова запорука гарантії якості страв і своєрідний автограф від «шефа».

Справа в тім, що військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту Міноборони започаткували для військових абсолютно новий підхід до приймання їжі. Для людини, яка ніколи не носила однострою, це може здатись таким собі військовим епікурейством. Та насправді це основа військової культури й важлива складова бойового «тімбілдінгу» всього колективу. Втім… розповімо про все по черзі.

Смак починається з… посуду

Без перебільшення, це перша, за понад тридцятирічний досвід служби, військова їдальня, яка має іменний посуд! Так! Саме власний посуд із власними емблемами, а не звичайний чи з загальновійськовими символами. Горнятка, тарілки як перших, так і для других страв прикрашені емблемами військової частини. Диво!

– Закупівля іменного посуду – це рішення командира нашої бригади, – розповідає старший лейтенант Анатолій Рудак. – У нас всі військові, незалежно від звання і посади, харчуються лише з такого посуду.

На думку офіцера, це важливе доповнення до нової їдальні. Адже посуд – саме те, що кожен солдат бере в руки щонайменше тричі на день.

– От уявіть молодого солдата, який прийшов у лави Збройних Сил, – продовжив офіцер. – Десь у цивільному житті йому розповідали чимало байок про те, що в армії все жахливо і погано. А тут він бере красивий порцеляновий посуд, і не просто тарілку чи горнятко! А з емблемою частини, у якій служить. Це вже надихає!

До речі, столові прибори тут теж, так би мовити, патріотичного змісту. Всі вони сталеві і мають на ручці викарбуваний малий Герб України. І принциповим є те, що на відміну від більшості військових їдалень (навіть нового зразка), тут подають повний комплект приборів: ложку, виделку та столовий ніж. Звісно, фахівці тилових справ можуть сказати, що це невиправдані витрати і протримаються вони недовго, адже порцеляна б’ється, а сталеві виделки важко мити… Та військові залізничники переконані у зворотному. І їх переконання базується на високотехнологічному обладнанні їдальні.

Високотехнологічне обладнання їдальні

Саме так. Під час реконструкції їдальні повністю перероблено всі технологічні приміщення. Усі цехи розібрано і створено заново під вимоги сучасного обладнання. Річ у тім, що технологічна лінійка приготування страв тут змінена від слова повністю!

– Ми закупили і встановили сучасне обладнання для нашої кухні, – продовжив офіцер. – А втім, тут краще показати, ніж довго розповідати.

І Анатолій Олегович запросив до варильного цеху. Перше, що впадає в око, тут, на відміну від застарілих їдалень, немає притаманного «столовкам» пару й запаху. Сучасні витяжки в комплекті з котлами роблять свою справу.

– Усі котли в нас вітчизняного виробництва, їх робить Харків, – з гордістю каже кухар старший солдат Леся Шамбора. – Вони надзвичайно легкі у використанні й мають кілька режимів температур приготувань. Їжа готується дуже швидко.

Особлива гордість кухарів – пароконвекторна машина, яка також стала новинкою для цієї кухні.

– Вона може пекти, смажити і тушкувати, – продовжує кухар. – Страви виходять надзвичайно смачні, бо технологія приготування така, що дозволяє готувати їх без втрат смаку!

А ще всі ці нові пристрої дозволяють економити час на приготування їжі. Наприклад, якщо на звичайній плиті потрібно тушкувати м’ясо з розрахунку на всю частину, впродовж, скажімо, 30 або 40 хвилин, то пароконвектомат зробить це удвічі швидше. Ну і, власне, економніше з використанням ресурсів. Але про те, яку економію коштів частині дають новітні технології, ми напишемо згодом.

Окремо і дуже ретельно тут ставляться до гігієни обробки продуктів і чистоти приміщень. От, скажімо, для розподілу м’яса тут уже немає звичної дерев’яної колоди, яку неможливо продезінфікувати. Її замінено сучасним пластико-керамічним каменем, який легко мити, а за потреби верхній шар, що вже відпрацював своє, просто зчищається шліфувальним каменем. У всіх цехах встановлено спеціальні лампи-капкани для москітів і мух. А посуд миє сучасна посудомийна машина, де він не лише дезінфікується, а й обдається парою.

– Все це дозволило значно зменшити кількість людей, що отримують «наряд на кухню», – зазначив старший лейтенант Анатолій Рудак. – Тепер роботу, яку раніше виконувало 3–4 людини, може виконати одна.  І якість зросла в рази.

Куховарять професіонали

До підбору кухарського колективу в частині підійшли теж відповідально. Більшість кухарів мають не лише відповідні знання і дипломи, а й досвід роботи в ресторанах та закладах громадського харчування. Перед тим, як їх допустили до роботи на сучасному обладнанні, вони пройшли відповідну підготовку і курси. Та й кухарська майстерність тут вдосконалюється постійно. Щосереди в частині так званий день кухаря. Збирають усі кухарські зміни, які ділять між собою пропозиції і навіть розробляють нові рецепти.

Ось такою є тепер звичайна їдальня в одній з військових частин. Випереджаючи негативні коментарі й висловлювання про «показушність», зазначимо, що в частині не знали про приїзд військових журналістів, а прохання показати їдальню взагалі було для командування неочікуваним. Власне, є резонна думка, що не останнє місце в базовій ієрархії військової культури посідає культура вживання їжі. А ви як гадаєте?

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
@armyinformcomua
«Рєбята, свої» — український боєць вдавав росіянина «Маріо», щоб захопити двох полонених

«Рєбята, свої» — український боєць вдавав росіянина «Маріо», щоб захопити двох полонених

Бійці 1-го батальйону 63-ї механізованої бригади прикинулись росіянами, щоб захопили в полон двох окупантів.

У Львові відкрили центр рекрутингу ДШВ

У Львові відкрили центр рекрутингу ДШВ

У Львові відбулося відкриття офісу Центру рекрутингу Десантно-штурмових військ.

На Харківщині ворог поцілив по АЗС: є загиблий, пʼятеро поранених

На Харківщині ворог поцілив по АЗС: є загиблий, пʼятеро поранених

Минулої доби війська рф били по населених пунктах Харківського, Богодухівського та Куп’янського районів, внаслідок чого загинула людина та ще пʼятеро людей поранені.

Залетіли під ковдру — пілоти Signum зменшують кількість росіян на Лиманському напрямку

Залетіли під ковдру — пілоти Signum зменшують кількість росіян на Лиманському напрямку

На Лиманському напрямку пілоти батальйону Signum 53-ї окремої механізованої бригади імені князя Володимира знищили окупантів, які намагались сховатись серед дерев.

30 ракет і понад 450 БПЛА: росія завдала комбінованого удару по Україні

30 ракет і понад 450 БПЛА: росія завдала комбінованого удару по Україні

У ніч на 13 грудня противник завдав чергового комбінованого удару по об’єктах критичної інфраструктури України із застосуванням ударних БПЛА, ракет повітряного, морського та наземного базування. Основний напрямок удару — Одещина.

Позбавляють транспорту і звʼязку: як бійці «Шквалу» виганяють окупантів

Позбавляють транспорту і звʼязку: як бійці «Шквалу» виганяють окупантів

На Північно-Слобожанському напрямку оператори БПЛА прикордонної комендатури швидкого реагування «Шквал» завдали ударів по живій силі противника, російській техніці та засобах зв’язку.

ВАКАНСІЇ

Оператор БпЛА, FPV

від 20000 до 20000 грн

Запоріжжя

Бердянський РТЦК та СП

Начальник медичного пункту 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 28100 до 128100 грн

Володимир, Волинська область

Бухгалтер фінансової служби

від 20000 до 22000 грн

Чернівці

Військова частина 3113 НГУ

Оператор відділу розвідки та корегування БпАК

від 50000 до 120000 грн

Івано-Франківськ

Івано-Франківський ОТЦК та СП

Механік-радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

--- ---