ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як харчуються українські військові: від їдальні до польового сухпайка

Важливо Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 26 Листопада 2025, 16:37

Міністерство оборони України працює над тим, щоб система харчування у війську була якісною, повноцінною та максимально адаптованою до інтенсивних навантажень особового складу і складних умов служби.

Про це йдеться в публікації на сайті Міноборони України.

Як організоване харчування в Збройних Силах, як харчуються військові, що таке Каталог продуктів харчування, що входить до їхнього раціону та чим відрізняється звичайний сухпайок від посиленого — в роз’ясненні від Міноборони.

Організація харчування

Харчування військових в ЗСУ організовано за Каталогом продуктів харчування, яким передбачено 360 позицій продуктів. Це дуже великий різноманітний асортимент продуктів харчування, що включає в себе м’ясо та м’ясні продукти, рибу та рибну продукцію, молочні продукти, яйця, різноманітні овочі та фрукти, горіхи, макаронні вироби, крупи, спеції, мед, шоколад, хлібобулочні вироби, напої.

Перелік продуктів харчування в Каталозі повністю задовольняє потреби військових в різноманітності харчування, зокрема з урахуванням потреб тих, хто за своїми етичними, релігійними, екологічними, естетичними поглядами вживають в їжу продукти харчування, що дозволені Законами Халяль та Законами Кашруту або відмовляється від продуктів тваринного походження.

Закупівлю та забезпечення ЗСУ продуктами харчування здійснює «Державний оператор тилу» Міноборони України на підставі заявок військових частин.

Для особового складу військових частин, залежно від характеру бойових дій, навчально-бойової діяльності та умов служби встановлюється три- або чотириразове харчування.

У разі організації триразового харчування гаряча їжа готується і видається тричі на добу — на сніданок, обід і вечерю.

Чотириразовим харчуванням на добу забезпечується льотний склад, військовослужбовці ВМС, ліцеїсти. Додатково організовується другий сніданок або друга вечеря.

Їжа в їдальнях військових частин готується відповідно до затвердженої розкладки продуктів.

Харчування через їдальні

Харчування особового складу у військових частинах організовується через їдальні (польові або стаціонарні).

Їжа готується відповідно до затвердженої розкладки продуктів, яка складається з урахуванням базового меню, наявного асортименту та кількості продуктів харчування тощо.

Під час складання розкладки продуктів також враховуються особливості і характер бойових дій, бойової підготовки, пора року, встановлений режим харчування та побажання особового складу військової частини.

Розкладка продуктів складається на тиждень та формує добове меню особового складу військової частини.

Зазвичай військовим видається:

  •  на сніданок та вечерю — гарнір, м’ясна або рибна страви, холодні закуски (салати), хліб, масло, напої (кава, чай);
  •  на обід — гарнір, перша страва (борщ, суп тощо), м’ясна або рибна страви, холодні закуски (салати), хліб, напої (компот, сік тощо);
  •  на другий сніданок або вечерю — гарнір, м’ясна або рибна страви, хліб, масло, різноманітні напої.

Додатково на кожен прийом їжі можуть видаватися молочні та кисломолочні продукти, м’ясна, сирна та овочева нарізка, фрукти, фруктові салати, ягоди, горіхи, солодощі, десерти, газовані напої, випічка тощо.

Мінімальна кількість кілокалорій для харчування військовослужбовця на добу повинна складати не менше ніж 3 500 кілокалорій.

Сухпайки

У разі неможливості забезпечити військових гарячою їжею видаються набори продуктів, так звані сухпайки.

Сухпайки призначені для повноцінного харчування військовослужбовців протягом доби і складаються з 18 різних меню з різними комбінаціями страв (з них два меню виготовляються за принципами Халяль та два меню за принципами Кащруту).

У Збройних Силах є наступні сухпайки: Добовий польовий набір продуктів та Добовий польовий набір продуктів посилений.

Звичайний сухпайок складається з трьох раціонів (сніданок, обід, вечеря) та включає харчові та нехарчові продукти:

  • Готові до вживання перші страви (борщ з м’ясом, супи з м’ясом у реторт-упаковці);
  • Готові до вживання другі страви (каші з м’ясом, овочі з м’ясом у реторт-упаковці);
  • Галети з пшеничного борошна першого сорту;
  • Сухарі з пшеничного або житнього борошна;
  • Кава розчинна, чай, цукор, мед, фруктовий джем;
  • Спеції;
  • Одноразова столова ложка, серветки.

Енергетична цінність сухпайка складає 3 500 кілокалорій, що задовольняє потреби військових.

Для більш складних умов служби, зокрема для військовослужбовців, які безпосередньо виконують бойові завдання із захисту держави в районі бойових дій, розроблений посилений сухпайок.

Відмінність посиленого пайка від звичайного полягає в наступному.

Посилений сухпайок містить безполуменеві нагрівачі їжі, що дозволяє військовим розігрівати страви навіть у польових умовах без доступу до вогню або іншого джерела тепла.

Включає додаткові складові, які підвищують його калорійність та енергетичну цінність сухпайка до 4 100 кілокалорій:

  • До раціону сніданку додаються пакетик сухофруктів або кураги, шоколад;
  • До вечері додаються готова до вживання м’ясна страва (тушонка), кава розчинна, цукор до неї;
  • Також до кожного раціону додається жувальна гумка.
Читайте нас в Telegram
@armyinformcomua
Під постійними обстрілами — евакуювали останніх мешканців з околиць Часового Яру

Під постійними обстрілами — евакуювали останніх мешканців з околиць Часового Яру

Бійці 24-ї механізованої бригади імені короля Данила врятували трьох цивільних мешканців, які до останнього залишались в селищі Стінки поблизу Часового Яру.

На Сумщині спалили цілу колону російських квадроциклів

На Сумщині спалили цілу колону російських квадроциклів

Оператори БПЛА 80-ї десантно-штурмової Галицької бригади ДШВ ЗСУ під час оборони Сумської області знищують ворожий транспорт та піхоту.

Президент відвідав наших поранених, які відновлюються у Нідерландах

Президент відвідав наших поранених, які відновлюються у Нідерландах

Володимир Зеленський зустрівся з нашими воїнами, які відновлюються після поранень у нідерландському військовому реабілітаційному центрі Аарденбург.

Ворожих мотоциклістів спочатку перетворили на піхоту, а потім на мерців

Ворожих мотоциклістів спочатку перетворили на піхоту, а потім на мерців

Бійці 2-го механізованого батальйону30-ї механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького відбили спробу російського штурму на мотоциклах.

На Донеччини спалили ворожі РСЗВ, бронемашину та наземний дрон

На Донеччини спалили ворожі РСЗВ, бронемашину та наземний дрон

Прикордонники підрозділу «Фенікс» на Торецькому напрямку знищили ворожий БТР-70, РЗСВ «Тип-63», наземний роботизований комплекс та гармату.

Обікрав військовослужбовця — у Дніпрі засуджено місцевого жителя

Обікрав військовослужбовця — у Дніпрі засуджено місцевого жителя

Прокурори довели вину 40-річного місцевого мешканця у вчиненні крадіжки, незаконному заволодінні документами та несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних систем (ч. 4 ст. 185, ч. 1 ст. 357, ч. 1 ст. 361 КК України).

ВАКАНСІЇ

Водій

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ

Командир гармати (артилерія, ЗСУ)

від 50000 до 120000 грн

Вся Україна

154 ОМБр

Перекладач з іспанської/португальської мов

від 25000 до 125000 грн

Вся Україна

22 окремий мотопіхотний батальйон 92 ОШБр

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Бойовий медик

від 30000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Бухгалтер у Васищеве

від 20000 до 23000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

--- ---