ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Дніпрі після чотиримісячної перерви відновив роботу госпіталь для ветеранів війни

Публікації Реабілітація Репортаж Спорт
Прочитаєте за: 5 хв. 13 Серпня 2020, 18:30
????????????????????????????????????

Перші його 50 пацієнтів уже проходять планове лікування. За час вимушеного карантинного простою в лікувальному закладі зробили ремонт і встановили сучасну пожежну сигналізацію.

Як розповів кореспонденту АрміяInform директор комунального підприємства «Дніпропетровський обласний госпіталь ветеранів війни Дніпропетровської обласної ради» Олег Мажара, лікувальний заклад припинив планову госпіталізацію хворих з 18 березня, а повністю закрився 1 квітня. Причин цьому кілька, головна з яких – карантинні обмеження у межах протиепідемічних заходів, пов’язаних з поширенням COVID-19.

Олег Мажара

Інша причина – рішення Державної виконавчої служби на підставі судового рішення за позовом Державної служби з надзвичайних ситуацій про тимчасове закриття госпіталю до усунення порушень вимог пожежної безпеки – у госпіталі не працювала пожежна сигналізація. Крім цього, слід було зробити ремонт приміщень, тому за відсутності пацієнтів розпочали відновлювальні роботи.

– За час перебування в карантині в госпіталі проведено чималий обсяг робіт. Власними силами відремонтовано терапевтичне та неврологічне відділення, замінено фарбове покриття стін, стель. Проведено інвентаризацію та заміну кахлю у санітарних кімнатах, труб гарячого водопостачання. Це все дало змогу привести до ладу наші відділення та розпочати приймання хворих, – зазначив Олег Мажара.

За його словами, госпіталь може лікувати одночасно 200 пацієнтів, однак через протиепідемічні вимоги нині працює на половину потужності. Проте у разі потреби кількість пацієнтів може бути й понад сотню – жорстких обмежень немає.

– У нашому госпіталі працює чотири стаціонарні відділення: два терапевтичні, неврологічне, з 2015-го відкрито відділення реабілітації учасників АТО. У кожній палаті два ліжка, телевізор, санвузол – зробили все, щоб перебування хворих було якнайкомфортнішим, – поінформував директор підприємства.

Специфіка патологій: ураження нервової системи, опорно-рухового апарату, терапевтичні, хронічні захворювання. Як порівняти з ветеранами Другої світової й Афганської воєн, патології учасників АТО відрізняються – це не хронічний, а постгострий період. Він зовсім інший, плюс сучасне озброєння, психологічна війна, сучасні умови. Це накладає суттєвий відбиток, однак місцеві фахівці вміють це лікувати, бо навчалися у Литві, в Києві, вивчали досвід військових психологів.

У палаті відділення реабілітації атовців лікуються двоє ветеранів 20-го батальйону тероборони. Обидва з першої хвилі мобілізації й не вперше тут на реабілітації. Ігор Вольвач уже провів у шпиталі кілька днів, його побратим Едмон Саакян щойно прибув.

Ігор Вольвач зазнав поранення у 2014-му під час звільнення Красногорівки, коли потрапив у ворожу засідку.

Ігор Вольвач

– Вперше я сюди приїхав у 2015 році. Ще ремонту не було, але дуже сподобалося ставлення – заввідділень ходили за нами, як за рідними. Ніде й ніколи нас так не лікували: крапельниці, пігулки, ліки завжди є, дуже добре годували. Двічі на рік лікуюся тут, намагаюся приїздити лише сюди. У цьому році до епідемії коронавірусу проходив реабілітацію у Литві, дуже довго чекав, мені було погано, просився на лікування сюди. Як тільки госпіталь відкрився, я відразу прийшов, – розповідає Ігор Вольвач.

За його словами, попри свіжий ремонт і наявність необхідних ліків, цього року помітно, що закладу бракує фінансування.

– Очевидно, що фінансування не вистачає, це помітно цього разу. Я – член обласної ради ветеранів, тому цю проблему порушуватимемо на нашому найближчому засіданні, – каже Ігор Вольвач.

На іншому поверсі зустрічаємо інваліда війни третьої групи Анатолія Кутургу, контузію він дістав під час війни в Афганістані, двічі на рік змушений відновлювати здоров’я у госпіталях. Чоловік розповів, що йому потрібне систематичне лікування, проте профільний лікувальний заклад для ветеранів – один на область.

– Ходили чутки, що цей госпіталь закриють. Тоді взагалі не було б де лікуватися. Це, на жаль, єдине місце в області, де можна отримати весь спектр якісного лікування, який потрібен інваліду. Я лікувався в Києві і в інших місцях, але тут найкраще. Колектив нас усіх знає, доглядає, як за рідними, документація тут наша вся. Це місце, куди ми, хоч і вимушено, але з радістю приходимо. Я прийшов позавчора, щойно дізнався про відкриття, зателефонував побратимам про цю новину. Щоправда, курс лікування інваліда з 18 діб двічі на рік скоротили до 14 діб, але ми й тому раді. Пів року після лікування почуваюся більш-менш нормально, потім відчуваю погіршення і знову звертаюся – тут знають, як лікувати такі захворювання, – каже Анатолій Кутурга.

Заввідділення неврології Вікторія Свірчевська розповідає, що специфікою її відділення є лікування наслідків перенесених черепно-мозкових травм, інфарктів головного мозку, захворювань спинного мозку, хребта та інших неврологічних патологій. У звичайному режимі близько 50 пацієнтів на місяць отримують тут лікування. Здебільшого учасники АТО та ветерани війни в Афганістані, учасники бойових дій в Чехословаччині, Єгипті та інших гарячих точках.

– Це важливо тому, що наші пацієнти хронічні, щопівроку у них стаються загострення. Здебільшого реабілітації вистачає на пів року. Вони проходять медикаментозне лікування, фізіопроцедурне, деяким цього вистачає на рік, але така реабілітація обов’язково має бути періодичною, –  зазначає Вікторія Свірчевська.

Вікторія Свірчевська

У Дніпропетровському обласному госпіталі ветеранів війни працюють оновлена спортивно-реабілітаційна зала, водолікарня, сучасне діагностичне обладнання, пацієнти забезпечені необхідними медикаментами у повному обсязі, лікарі постійно підвищують кваліфікацію, набувають нового досвіду.

– Запрошуємо пацієнтів до оновленого госпіталю. Плануємо укласти угоду про додаткове фінансування з Національною службою здоров’я України, ми майже завершили цю роботу, – говорить Олег Мажара.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині при в’їзді у Надеждівку Білозерської громади встановили меморіал на честь визволителів села.

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Помічник пілота дронів

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Кулеметник, військовослужбовець

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Майстеp-номеp обслуги, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Начальник станції радіоперешкод

від 24000 до 122000 грн

Одеса, Одеська область

Мережевий інженер

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша