Ледь помітна на екрані тепловізора жаринка цигаркового недопалку стала тією дрібницею, яка зробила перше бойове застосування інноваційного керованого авіабоєприпасу легендарним моментом…
Робочий день військового кухаря у військовій лікувальній установі розпочинається, як звичайно, о п’ятій ранку. Бо о пів на восьму сніданок для всього особового складу вже має бути готовий, а все потрібне — доставлене до місця видачі. Затим безперервний процес підготовки, чищення інгредієнтів для страв тощо. І коли вже значна частина особового складу після вечері має можливість відпочити, робочий день кухарів ще триває, адже треба підготувати продукти для сніданку на наступний день.
Проте є речі, які відрізняють військового кухаря від його колеги, скажімо, з місцевої ресторації… Річ у тому, що військовий кухар, окрім любові до своєї професії, має мати й не абияку сміливість, щоб готувати їжу в передових підрозділах. Чому? Про це краще розкажуть хлопці, які нині звільняють Україну від рашистського нашестя.
— Дорога до нашого КСП прострілювалася ворогом уже кілька днів, і ми сиділи на залишках тушкованки й галет, — пригадав воїн колишнього зведеного загону «Зеніт». — Само собою і настрій, і бойовий дух, самі знаєте який… Як раптом до нас на позицію біжить завантажений всілякими мішками та термосами «Бот» — наш кухар. По ньому відразу почали «працювати» рашисти. Але, незважаючи ні на що, він приніс нам і обід, і запас їжі. А потім, трішки віддихавшись, побіг так само під щільним вогнем ворога назад. Бо, мовляв, у нього ще інші підрозділи не нагодовані. Героїчна людина! Ми в окопах, у схронах, а він по відкритій дорозі нам їжу несе!
— Нашу польову кухню рашисти за місяць ущент розбивали обстрілами чотири рази, — пригадує інший боєць. — На місці, де стояли варильні котли, були лише вирви. Розбивали все, навіть склади з продовольством. Та наш кухар завжди приносив нам гарячу вечерю. Як він це робив? Коли? Де? Як? Ми досі не знаємо. Але поки ми ховались в укриттях, він готував нам їжу. Особисто для мене — це подвиг.
— У лютому 2015 року я опинився в оточенні поблизу міста Дебальцеве, — пригадує захисник України з позивним «Франек». — Ворог вів просто безперервний обстріл і цілодобово атакував. Кухню й місце приймання їжі було знищено ще в перші години початку штурму. Наш кухар дістав поранення, а його помічник — важку контузію. Та вони не залишили своєї ділянки роботи. Попри все й надалі готували гарячу їжу для хлопців, які тримали рубежі. І вийшли з оточення серед останніх! Честь таким воїнам!
Кухарі військових лікувальних закладів, крім звичайного приготування їжі, мають ще й додаткові «бонуси» в роботі. Адже вони мають готувати кілька видів меню, які можна вживати нашим воїнам з різними захворюваннями та пораненнями. А оскільки наш заклад розташований неподалік від лінії бойового зіткнення, то особливо перебирати продуктами не доводиться. Але вони можуть приготувати з того, що є, кілька видів різноманітних страв.
Зараз на фронті напружена ситуація. Постійні бойові зіткнення, атаки ворога тощо. Та наші військові кухарі не полишають своїх місць. Ми дякуємо всім їм і вітаємо з професійним святом — Міжнародним днем кухаря та кулінара!
Віктор Пантюшний
@armyinformcomua
Аудитори канадської компанії MSECB офіційно підтвердили, що «Державний оператор тилу» Міноборони України має ефективну систему управління протидією корупції, що відповідає міжнародним вимогам.
Бійці 132-го окремого розвідувального батальйону ДШВ розпочали тренування у віртуальній реальності, щоб відпрацьовувати дії в умовах, максимально наближених до бойових, та, найголовніше, готувати психіку до стресу, хаосу та інформаційного тиску.
Воїни бригади «Спартан» взяли в полон на Покровському напрямку ще трьох окупантів, серед яких виявився російський наркоторговець, який уже був в українському полоні, але після обміну його знову відправили на війну — і вдруге він шукав спосіб здатися, щоб вижити.
На Оріхівському напрямку після невдалих механізованих штурмів на багі і квадроциклах, окупанти більше не ризикують наступати подібним чином. Адже всі ті рази вони навіть не доїхали до переднього краю Сил оборони.
На Купʼянському напрямку оператори 8-го полку Сил спеціальних операцій провели успішну операцію зі зриву ворожого просування, спершу за допомогою FPV-дронів загнавши окупантів у будівлі, а потім провівши їх зачистку.
На Лиманському напрямку аеророзвідка батальйону «Signum» виявила та знищила укриття ворожих FPV-пілотів, після чого вполювала і мотоцикл, на якому вцілілі окупанти намагалися втекти.
від 21000 до 21000 грн
Дніпро
Східне регіональне управління Державної прикордонної служби України
Ледь помітна на екрані тепловізора жаринка цигаркового недопалку стала тією дрібницею, яка зробила перше бойове застосування інноваційного керованого авіабоєприпасу легендарним моментом…