ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Санітарно-епідеміологічна служба в ЗСУ збережена. І, як виявилось, недаремно

Інтерв`ю
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Березня 2020, 13:30

Так уже повелося з давніх часів, що коли пропадає зв’язок, то згадують про зв’язківців, коли трапляються перебої з харчами, на порядку денному спливає діяльність керівників продовольчої служби, а коли насуваються інфекційні хвороби або епідемія, ми цікавимось, чи існує в нас до цієї пори епідеміологічна служба. І з великим подивом дізнаємося, що існує, хоча в «цивільному просторі» її рівно три роки тому «успішно» ліквідували.

Аби пересвідчитись в наявних людських ресурсах, силах і засобах структури, якій уготовано бути на передовій боротьби з вірусами та епідеміями, АрміяInform запросила в гості начальника санітарно-епідеміологічного управління Командування медичних сил ЗС України підполковника медичної служби Сергія Моргуна.

− Ми зуміли зберегти вертикаль санітарно-епідеміологічної служби в структурі Збройних Сил України завдяки керівництву колись ГВМУ, а нині − Медичних сил, − зазначив на початку розмови Сергій Олександрович. – Управління, яким мені доручено керувати, складається з трьох відділів: епідеміологічного, санітарно-гігієнічного і відділу санітарної токсикології, радіології і лабораторної діагностики. Останній підрозділ – новостворений, тому що хімічні загрози та іншого генезу превалюють у світі. Крім управління у складі Медичних сил, існує іще 9 структурних підрозділів: у Києві, Харкові, Львові, Вінниці, Одесі, Мукачево, Миколаєві, Житомирі й Дніпрі.

Підготовку фахівців епідеміологічного та гігієнічного профілю в державі не проводять. Водночас в Українській військово-медичні академії готують фахівців за спеціальністю епідеміологія. Крім того, ці слухачі в стінах академії отримують ще й додатковий фах – гігієністів. Це дає змогу за потреби без проблем реагувати на виклики, які нам підкидає життя.

Збройні Сили мають унікальні лабораторії

− В один із відділів входить лабораторна діагностика…

−  Так, усі регіональні управління мають лабораторну базу. З утворенням Медичних сил напрямок контролю, дослідження і діагностики набув конкретніших обрисів. Завдання лабораторій – поточний нагляд і контроль над дотриманням санепідемстану у військових частинах та навчальних закладах і центрах. Лабораторні підрозділи в Києві, Харкові й Львові забезпечені мобільними пересувними лабораторіями на базі «Мерседес-Бенц». Їх оснащено сучасним обладнанням, за допомогою якого за 5-8 годин можна отримати результати досліджень, які звичайна лабораторія за стандартними методиками виконає лише за три доби. Ці унікальні лабораторії ми отримали за сприяння Офісу Агентства зі зменшення загроз у сфері оборони (DTRO), який є координаційним центром Міністерства оборони США для реалізації програм технічної допомоги і перевірок виконання угоди з контролю над озброєннями в Україні. Медико-технічні вимоги розробляли фахівці нашого управління спільно з представниками Науково-дослідного інституту проблем військової медицини та Української військово-медичної академії.

Лабораторії призначені для проведення досліджень у польових умовах методом полімеразної ланцюгової реакції. Вони здатні провести санітарно-епідеміологічну розвідку. Зокрема, дослідити біологічні матеріали й об’єкти зовнішнього середовища: зразків води, повітря, харчових продуктів. Є також змога лабораторної діагностики і обстеження контактних осіб у осередках інфекційних захворювань.

За наявності відповідних реагентів, ці лабораторії здатні в найкоротші терміни провести дослідження і зробити висновок, чи є в того чи іншого пацієнта коронавірусна інфекція.

Є сподівання, що через деякий час ми зможемо отримати до цих мобільних лабораторій ще й причепи з майном для розгортання надувних чотиризонних кабінетів, наявність яких у польових умовах лише пришвидшить виконання всіх лабораторних досліджень. Матимемо біобокси, спеціальні захисні костюми й інше додаткове устаткування.

− Який штат цих лабораторій?

− Екіпаж лабораторії складається з двох фахівців-військовослужбовців і водія-електрика, теж військового. Але штат непостійний, а формується відповідно до загроз і виконання задач. Головна вимога до персоналу – високий професіоналізм

На завершення додам, що такі лабораторії мають на сьогодні лише Збройні Сили, чим ми й пишаємось.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині при в’їзді у Надеждівку Білозерської громади встановили меморіал на честь визволителів села.

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Штурман-військовослужбовець

від 24000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область

Сапер (розмінування)

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Сержант із матеріального забезпечення, військовослужбовець

від 23500 до 58500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Начальник радіостанції, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій, військовослужбовець

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП