ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Армійська «дріб 16» за авторським рецептом та з італійським акцентом

Life story Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Вересня 2022, 13:28

Ігор Дубляк — старший солдат Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. До 24 лютого довгий час працював шеф-кухарем у великих мережах ресторанів, потім 9 років бренд-шефом у проєкті «Готуємо разом з Miele», де вчив інших гастрономічних тонкощів професії.

Строкова служба і рецепт однієї військової страви

— Перша зустріч з українським військом відбулась 20 років тому, тоді я служив у батальйоні забезпечення тогочасної Національної гвардії України (1991–2000). В армію на строкову службу я пішов як кухар 4 розряду. У ті часи все було просто: «відро крупи, два відра води і черпак солі». Інші варіанти були відсутні і не було іншого бачення. А тепер, опинившись у лавах ЗС України, уже знаю, як ті ж самі інгредієнти можна по-різному розкласти, розділити етапи приготування, і в результаті зробити страву в рази смачнішою. Кожен кухар має одні ті самі інгредієнти. В армії їжа має бути безпечною і смачною. Можна приготувати звичайну кашу, а можна її приготувати смачною. І якщо ти додаєш трохи себе, то воно і виходить смачно.

Авторський рецепт армійської «дріб 16»:

В армії всі не люблять «дріб 16» ту саму перловку. Перловка це універсальна крупа і до неї є декілька підходів. Її треба промити, замочити, щоб вона в себе взяла вологу. Потім обсмажити овочі і вже в них висипати крупу. Готувати протягом двох годин, підливаючи потроху води. Виходить аналог італійського різотто. Ось тоді буде смачно. У мене всі її їдять:  страва  соковита, є в ній смажена цибулька та морква. Це зовсім інший смак, зовсім інший рівень. Словом, buon appetito, хлопці!

Шлях до війська

У перші дні широкомасштабного наступу росії на Україну Ігор відправив свою родину за кордон, а сам опинився у Львові. На стадіоні «Арена Львів» він як волонтер готував їжу для біженців і військовослужбовців. Кожен день — понад тисячу порцій.

— У Львові я одразу пішов до військкомату, а там черга в понад 500 осіб. Лише на другий день зміг потрапити на прийом, де отримав 1456-й номерок, а зайшов на той день лише 350-м. В очікуванні своєї черги продовжував їздити на «Арену Львів».

Так я опинився на кухні військової частини. Сьогодні тут організаційно сильна команда, як на звичайній кухні ресторану, де з продуктів, які є, ми робимо смачну і якісну їжу для солдатів.

Шеф-кухар на армійській кухні: полента замість каші

Якщо в тебе є досвід з приготуванням їжі різних країн світу, то ти можеш звичайну кукурудзяну кашу перетворити на український банош, італійську поленту, молдавську мамалигу. Головне в цій справі — знати, як працювати з продуктами.

Мені допомогли знання різних технологій. Я багато подорожував і бачив, як у різних країнах готують, як використовують ті чи інші продукти. І це дуже розширює горизонт будь-якої кухні.

Маємо власну теплицю, тож на столі військового є свіжа зелень. Ми варимо регулярно зелений борщ, використовуючи нашу власну городину для його приготування та багато інших страв.

Емоція як приправа до армійських страв

Під час воєнного стану в країні важливо бути там, де ти можеш принести більшу користь, тому знаю, у чому моє завдання і як його краще виконати.

Наприклад, на Великдень запропонував зробити паски. Багато в кого родини далеко, за кордоном. І для мене важливо було тоді зробити домашнє свято для кожного. Ми приготували понад 150 пасок — справжніх, домашніх, смачних.

У таких важких умовах їжа є важливим чинником, тому що разом з їжею ми згадуємо приємні моменти життя, згадуємо родину. З’являються позитивні емоції.

Взагалі, за пів року в кухарів психологічно змінився підхід до готування їжі для військовослужбовців, і разом з цим змінилася й сама кухня. Тож дуже приємно, коли до нас підходять хлопці і дякують за нашу працю.

Фото авторів та з особистого архіву героя

Позаштантий кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
@armyinformcomua
Тюрма замість смерті — у Дніпрі затримали терористку з Харкова, яку росіяни хотіли висадити в повітря

Тюрма замість смерті — у Дніпрі затримали терористку з Харкова, яку росіяни хотіли висадити в повітря

За результатами дій на випередження у прифронтовому місті затримано російську агентку, яка готувала підрив авто посадовця Національної поліції.

Два мотоциклісти одним дроном — наші пілоти економлять боєприпаси, але не окупантів

Два мотоциклісти одним дроном — наші пілоти економлять боєприпаси, але не окупантів

Бійці батальйону ударних безпілотних авіакомплексів  Perun corps 79 десантно-штурмової бригади змогли вистежити та вразити одразу двох російських штурмовиків, що їхали на мотоциклі.

Потенціал виробництва зброї зріс до $35 млрд: революція військово-промислового комплексу України за три роки

Потенціал виробництва зброї зріс до $35 млрд: революція військово-промислового комплексу України за три роки

Військово-промисловий комплекс України здійснив революцію. Якщо у 2022 році загальний потенціал виробництва нашої зброї становив близько $1 мільярда, то зараз він оцінюється у $35 млрд. Це гігантський і дуже якісний стрибок.

Володимир Зеленський: США готові допомогти з відновленням українських енергооб’єктів

Володимир Зеленський: США готові допомогти з відновленням українських енергооб’єктів

Президент України Володимир Зеленський заявив про готовність США допомогти нашій країні з відновленням енергетичних об’єктів, постраждалих внаслідок російських терористичних атак.

Ворожий БПЛА вдарив у Херсоні по рятувальниках

Ворожий БПЛА вдарив у Херсоні по рятувальниках

Російські загарбники атакували ударним безпілотником українських рятувальників у Херсоні.

«Де є маленька щілинка, туди й залітають» — поблизу Куп’янська дронарі вражають техніку в глибокому ворожому тилу

«Де є маленька щілинка, туди й залітають» — поблизу Куп’янська дронарі вражають техніку в глибокому ворожому тилу

На Куп’янському напрямку ворог атакує. Проте ці наступи важко назвати масованими. Окупанти атакують без підтримки техніки, часто поодинці.

ВАКАНСІЇ

Пожежний, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Оператор відділення управління

від 21000 до 60000 грн

Вся Україна

43-тя окрема артилерійська бригада ім. Тараса Трясила

Бухгалтер (матеріальний облік), військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4458

Зв’язківець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Механік, військовослужбовець | Військова частина А2166

від 24000 до 54000 грн

Львів, Львівська область

Начальник групи, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

--- ---