ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Армійська «дріб 16» за авторським рецептом та з італійським акцентом

Life story Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Вересня 2022, 13:28

Ігор Дубляк — старший солдат Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. До 24 лютого довгий час працював шеф-кухарем у великих мережах ресторанів, потім 9 років бренд-шефом у проєкті «Готуємо разом з Miele», де вчив інших гастрономічних тонкощів професії.

Строкова служба і рецепт однієї військової страви

— Перша зустріч з українським військом відбулась 20 років тому, тоді я служив у батальйоні забезпечення тогочасної Національної гвардії України (1991–2000). В армію на строкову службу я пішов як кухар 4 розряду. У ті часи все було просто: «відро крупи, два відра води і черпак солі». Інші варіанти були відсутні і не було іншого бачення. А тепер, опинившись у лавах ЗС України, уже знаю, як ті ж самі інгредієнти можна по-різному розкласти, розділити етапи приготування, і в результаті зробити страву в рази смачнішою. Кожен кухар має одні ті самі інгредієнти. В армії їжа має бути безпечною і смачною. Можна приготувати звичайну кашу, а можна її приготувати смачною. І якщо ти додаєш трохи себе, то воно і виходить смачно.

Авторський рецепт армійської «дріб 16»:

В армії всі не люблять «дріб 16» ту саму перловку. Перловка це універсальна крупа і до неї є декілька підходів. Її треба промити, замочити, щоб вона в себе взяла вологу. Потім обсмажити овочі і вже в них висипати крупу. Готувати протягом двох годин, підливаючи потроху води. Виходить аналог італійського різотто. Ось тоді буде смачно. У мене всі її їдять:  страва  соковита, є в ній смажена цибулька та морква. Це зовсім інший смак, зовсім інший рівень. Словом, buon appetito, хлопці!

Шлях до війська

У перші дні широкомасштабного наступу росії на Україну Ігор відправив свою родину за кордон, а сам опинився у Львові. На стадіоні «Арена Львів» він як волонтер готував їжу для біженців і військовослужбовців. Кожен день — понад тисячу порцій.

— У Львові я одразу пішов до військкомату, а там черга в понад 500 осіб. Лише на другий день зміг потрапити на прийом, де отримав 1456-й номерок, а зайшов на той день лише 350-м. В очікуванні своєї черги продовжував їздити на «Арену Львів».

Так я опинився на кухні військової частини. Сьогодні тут організаційно сильна команда, як на звичайній кухні ресторану, де з продуктів, які є, ми робимо смачну і якісну їжу для солдатів.

Шеф-кухар на армійській кухні: полента замість каші

Якщо в тебе є досвід з приготуванням їжі різних країн світу, то ти можеш звичайну кукурудзяну кашу перетворити на український банош, італійську поленту, молдавську мамалигу. Головне в цій справі — знати, як працювати з продуктами.

Мені допомогли знання різних технологій. Я багато подорожував і бачив, як у різних країнах готують, як використовують ті чи інші продукти. І це дуже розширює горизонт будь-якої кухні.

Маємо власну теплицю, тож на столі військового є свіжа зелень. Ми варимо регулярно зелений борщ, використовуючи нашу власну городину для його приготування та багато інших страв.

Емоція як приправа до армійських страв

Під час воєнного стану в країні важливо бути там, де ти можеш принести більшу користь, тому знаю, у чому моє завдання і як його краще виконати.

Наприклад, на Великдень запропонував зробити паски. Багато в кого родини далеко, за кордоном. І для мене важливо було тоді зробити домашнє свято для кожного. Ми приготували понад 150 пасок — справжніх, домашніх, смачних.

У таких важких умовах їжа є важливим чинником, тому що разом з їжею ми згадуємо приємні моменти життя, згадуємо родину. З’являються позитивні емоції.

Взагалі, за пів року в кухарів психологічно змінився підхід до готування їжі для військовослужбовців, і разом з цим змінилася й сама кухня. Тож дуже приємно, коли до нас підходять хлопці і дякують за нашу працю.

Фото авторів та з особистого архіву героя

Позаштантий кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
@armyinformcomua
Український виробник захищеного звʼязку HIMERA залучив понад $2,5 млн

Український виробник захищеного звʼязку HIMERA залучив понад $2,5 млн

Українська компанія HIMERA залучила $2,5+ млн для подальшого розвитку технологій та посилення позицій як на українському, так і на міжнародному ринку оборонних комунікацій.

Ворожі інформатори, що полювали за нашими літаками, отримали великі строки ув’язнення

Ворожі інформатори, що полювали за нашими літаками, отримали великі строки ув’язнення

По 12 і 10 років ув’язнення отримали ще двоє інформаторів фсб, яких контррозвідка СБУ викрила у квітні 2024 року на Хмельниччині.

Як змінилася базова загальновійськова підготовка з 2022 по 2025 рік — Міноборони пояснює

Як змінилася базова загальновійськова підготовка з 2022 по 2025 рік — Міноборони пояснює

У 2022 році підготовка тривала 30 діб. У 2025-му — вже 51. Це дає більше часу на практичні заняття та поступову адаптацію до умов служби.

168 днів у Торецьку — холодноярець розповів про довге перебування на «нулі»

168 днів у Торецьку — холодноярець розповів про довге перебування на «нулі»

Піхотинець Сергій Марков із позивним «Кікі» із 2-го мотопіхотного батальйону 93-ї механізованої бригади «Холодний Яр» провів на позиціях у Торецьку 168 днів.

Зняття та виключення з військового обліку — у ТЦК та СП пояснили відмінність

Зняття та виключення з військового обліку — у ТЦК та СП пояснили відмінність

Багато наших громадян плутають поняття зняття з військового обліку та виключення з військового обліку.

«Шквал» — це моя зірка!»: триденна операція, 50 знищених ворогів і 8 полонених

«Шквал» — це моя зірка!»: триденна операція, 50 знищених ворогів і 8 полонених

У 141-й окремій механізованій бригаді виконують бойові завдання достроково звільнені з в’язниці громадяни України і вони вже мають досвід успішних операцій.

ВАКАНСІЇ

Стрілець-зенітник

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Бухгалтер

від 24000 до 54000 грн

Харків

Військова частина А1215

Електромеханік (БПЛА, ЗСУ)

від 50000 до 120000 грн

Вся Україна

154 ОМБр

Старший бойовий медик

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Навідник

від 20000 до 20000 грн

Запоріжжя

Бердянський РТЦК та СП

--- ---