ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як кремлівський агітпроп намагався звинуватити Україну в… розстрілі мігрантів

Прочитаєте за: 4 хв. 21 Січня 2022, 11:51

…У знятому інфрачервоною камерою, видно, що черга людей повільно рухається по темній місцевості, але раптом вони потрапляють у засідку, їх обстрілюють. Зрештою, нерухомі тіла залишаються лежати на землі. Ви могли бачити подібні кадри у відеогрі чи бойовику – на відео, через яке кремлівський агітпроп намагався звинуватити Україну в… розстрілі мігрантів. Фактчекінгова платформа EUvsDisinfo докладно проаналізувала цю фабрикацію. Ця історія варта уваги, адже російські «еквілібристи» реалізували її за накатаною схемою, яка вражає своєю ницістю та масштабами.  

Історія варта увага, адже російські «еквілібристи» реалізували її за накатаною схемою, яка вражає своєю ницістю та масштабами.  

Отож кадри, витягнуті з глибин Інтернету, за задумом російських пропагандистів мали довести, що наші прикордонники розстріляли групу нелегальних мігрантів, які потрапити в Україну з Білорусі через Чорнобильську зону відчуження. Відео вперше з’явилося у Facebook на початку грудня 2021 року, його було опубліковано на сторінці пана Василя Румака. Пізніше в ексклюзивному коментарі Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки власник акаунта у Facebook повідомив, що не публікував відео, а його обліковий запис було зламано, і він більше не має до нього доступу.

Відео облетіло російські соцмережі дуже швидко: його опублікував Telegram-канал «Охоронець», звідти його перепостив на своєму Telegram-каналі журналіст RT. Зрештою, менше ніж за годину після його першої публікації, відео опинилось на Telegram-каналі Sputnik Білорусь. Копії відео поширювалися в мережах Telegram, «ВКонтакті» та «Однокласники». Кілька російських каналів опублікували його на YouTube повторно. Звідти вже залишилося пів кроку до основних прокремлівських ЗМІ, таких, як державне інформаційне агентство «РИА Новости», яке зрештою також повідомило про «розстріл» мігрантів українськими прикордонниками з «посиланням на ЗМІ». Згодом ця інформація широко поширилась через російськомовну інформаційну екосистему, з’являючись на сайтах-агрегаторах новин «РИА ФАН», SouthFront, Donbass Insider та інших ресурсах.

Спроба звинуватити Україну в нелюдській жорстокості щодо  мігрантів містила елементи кібератаки

Знаково, що ця спроба звинуватити Україну в нелюдській жорстокості щодо мігрантів містила елементи кібератаки. Перед тим, як почалося розповсюдження в соцмережах, специ від агітпропу підсадили фейкове відео на зламані українські сайти, на які потім давалися посилання, аби підтвердити його правдивість. Наприклад, 2 грудня регіональний новинний сайт «Новини Житомира» повідомив, що його зламали. Кіберзловмисники опублікували на ньому статтю зі сфабрикованим скриншотом, зробленим начебто з офіційного сайту Державної прикордонної служби України. На ньому ДПСУ нібито «визнає» прикордонний інцидент. Звичайно, це була брехня. На сайті ДПСУ ніколи не публікувалося такого допису. Просто, кіберзловмисники обрали найлегший шлях – зламати невеликий вебсайт на кшталт «Новин Житомира» легше, ніж намагатися проникнути на офіційний портал Державної прикордонної служби України.

Отже, розповсюдження фейкового відео відбувалося за такою схемою: спочатку відбувся злом кількох вебсайтів як носіїв для підробленої історії. Підкладені скриншоти слугували допоміжним матеріалом («новинами в ЗМІ»), щоб підтвердити сфабриковані матеріали. Потім контент розповсюджується через кілька соціальних мереж у надії, що новина отримає широке охоплення на кількох ресурсах. І, нарешті, новину підхопили великі прокремлівські канали (з посиланням на попередні «новини в ЗМІ»).

Досить важко оцінити охоплення та вплив цієї спроби дискредитувати Україну. Проте зрозуміло, що вона з’явилась на кількох платформах соціальних мереж  – Facebook, Telegram, «ВКонтакті», «Однокласники», Youtube, у стрічці новин великого російського державного інформаційного агентства та в кількох прокремлівських ЗМІ російською, англійською та французькою мовами. Лише попередні підрахунки фактчекерів засвідчують, що відео було переглянуте понад 200 000 разів у мережах «ВКонтакті», «Однокласники» та Youtube, а також було згадане в різних блогах понад 400 разів.

Україна вже давно є головною мішенню прокремлівської дезінформації, тому поява подібних фейків не є дивиною.

Україна вже давно є головною мішенню прокремлівської дезінформації, тому поява подібних фейків не є дивиною. Кремлівський агітпроп робить усе можливе, аби налаштувати свою аудиторію проти України. Розглянутий приклад є лише «одиницею» з довгого списку дезінформаційних зусиль РФ, де Україну називають агресивною, войовничою та звинувачують у зневазі до прав людини чи людських життів. І все це заради однієї мети: виправдання власних «агресивних дій». 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Україна відреагувала на делімітацію кордону між Азербайджаном і Вірменією

Україна відреагувала на делімітацію кордону між Азербайджаном і Вірменією

Міністерство закордонних справ України привітало досягнуті домовленості між Азербайджаном та Вірменією щодо делімітації міждержавного кордону на підставі Алма-Атинської декларації 1991 року.

Україна та Італія обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Україна та Італія обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у телефонній розмові з головою Єпископської конференції Італії кардиналом Маттео Дзуппі обговорили проблему повернення з держави-агресорки депортованих дітей і військовополонених, зокрема бойових медиків.

Продавали автівки, які завозили для потреб Сил оборони: викрито ділків

Продавали автівки, які завозили для потреб Сил оборони: викрито ділків

Сім автомобілів, ввезених в Україну як гуманітарна допомога військовим, спритні ділки намагалися незаконно реалізувати на території Київської області.

Президент відзначив державними нагородами 271 військових. 51 з них — посмертно

Президент відзначив державними нагородами 271 військових. 51 з них — посмертно

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 271 захисника України, 51 із них — посмертно.

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Норвегія вирішила виділити додаткові 600 млн доларів на підтримку України.

Розмінування України: уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги

Розмінування України: уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги

Кабінет Міністрів дозволив підрозділам Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) надавати платні послуги для оцінки відповідності у сфері цивільного захисту.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Охоронець приміщення

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Водій | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Фельдшер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область