ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Законодавчий захист державних і власних інтересів від дезінформаційних атак та приниження честі: механізм протидії

Відео Новини Події
Прочитаєте за: 4 хв. 20 Липня 2021, 16:03

Дезінформація підриває демократію, загрожує правам людини, породжує напругу й безлад у суспільстві, поширює недовіру до держави. Саме тема  дезінформації та дифамації (приниження честі, гідності й ділової репутації), створення ефективних механізмів протидії, питання можливих законодавчих змін стали основними на круглому столі, що відбувся сьогодні в Київському хабі Академії суспільного мовлення.

Організаторами круглого столу «Ефективність способів захисту державних та приватних інтересів у разі поширення недостовірної інформації» стали Міністерство культури та інформаційної політики України, Комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, Спільний проєкт «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні», Ініціатива з верховенства права Американської асоціації юристів, громадські організації «Центр демократії та верховенства права» і «Платформа прав людини». Серед гостей заходу – представники медіа, громадянського суспільства, державних органів та міжнародних організацій, адвокати, правники й судді.

З вітальним словами до присутніх звернувся заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко. Він звернув увагу на невідповідність деяких законодавчих актів України та їхню неузгодженість із європейськими практиками в питаннях захисту репутації. Серед проблем і невизначеність термінології й дискусія щодо потреби кримінальної відповідальності за умисне поширення недостовірної інформації (фейків, дезінформації, наклепів тощо).

Заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко

Голова Комітету ВР України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв звернув увагу, що громадяни не дуже розуміють, що не лише публічні особи можуть стати жертвами дифамації. Голова підкомітету ВРУ з питань прав людини Тарас Тарасенко підтримав колегу, зазначивши, що одиниці громадян намагаються захищати свою честь або ділову репутацію у судовому порядку. За словами пана Тарасенко, сучасний інформаційний простір вирізняється неймовірною швидкістю поширення дезінформації, яку він порівняв із «атомною енергією». Тому протидія має бути теж блискавичною.

Заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко розповіла про міжнародні стандарти журналістської діяльності щодо поширення особистої інформації та критики посадових осіб.

Учасники обговорення

Учасники круглого столу торкнулися актуальної тематики правових механізмів, міжнародного та українського досвіду, судової практики протидії дезінформації й дифамації в публічній сфері. Крім того, важливим обговоренням стали питання способу захисту репутації осіб та компаній і відповідальності за розповсюдження дезінформації, дифамації й чуток.

Серед виступів можна відмітити кілька ґрунтовних доповідей.

Головний експерт із медійного права Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай докладно ознайомив присутніх з проблемами термінології, відома адвокатка Оксана Дитинко виступила із цікавою розповіддю про власну юридичну практику захисту репутації в Україні, директорка Центру компетенції адресного простору мережі Інтернет Наталя Разиграєва ознайомила гостей з питанням адекватного встановлення власника вебресурсу, який поширює дезінформації чи здійснює дифамацію.

Окреме питання розкрила завкафедри Національної академії СБУ Лариса Компанцева. Вона розповіла про потужну дезінформаційну машину РФ й деякі особливості її роботи проти України. За словами професорки, російська система об’єднує близько 500 центрів дезінформації, які, втім, працюють за спільною, чітко скоординованою схемою. Пані Лариса зупинилася і на питанні збереження репутації українських науковців та науки загалом, адже наразі десятки наших «зрадників від науки» працюють на ворога.

Власними думками з питань судової практики й деякими пропозиціями поділилися відомі експерти, судді, адвокати, правники: медіаюрист Максим Дворовий, медіаекспертка Дарія Опришко, експерт з питань компенсації моральної шкоди Сергій Волочай, представники Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана й інші.

Доктор філологічних наук Лариса Компанцева

Секретар Пленуму Верховного Суду Дмитро Луспеник, зокрема зазначив, що громадянське суспільство має право контролювати діяльність посадових осіб, але і посадовці мають право на особисте життя, і тут слід знайти золоту середину.

Фото: Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Україна відреагувала на делімітацію кордону між Азербайджаном і Вірменією

Україна відреагувала на делімітацію кордону між Азербайджаном і Вірменією

Міністерство закордонних справ України привітало досягнуті домовленості між Азербайджаном та Вірменією щодо делімітації міждержавного кордону на підставі Алма-Атинської декларації 1991 року.

Україна та Італія обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Україна та Італія обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у телефонній розмові з головою Єпископської конференції Італії кардиналом Маттео Дзуппі обговорили проблему повернення з держави-агресорки депортованих дітей і військовополонених, зокрема бойових медиків.

Продавали автівки, які завозили для потреб Сил оборони: викрито ділків

Продавали автівки, які завозили для потреб Сил оборони: викрито ділків

Сім автомобілів, ввезених в Україну як гуманітарна допомога військовим, спритні ділки намагалися незаконно реалізувати на території Київської області.

Президент відзначив державними нагородами 271 військових. 51 з них — посмертно

Президент відзначив державними нагородами 271 військових. 51 з них — посмертно

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 271 захисника України, 51 із них — посмертно.

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України

Норвегія виділить додаткові 600 млн доларів на підтримку України

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Норвегія вирішила виділити додаткові 600 млн доларів на підтримку України.

Розмінування України: уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги

Розмінування України: уряд дозволив ДСНС надавати платні послуги

Кабінет Міністрів дозволив підрозділам Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) надавати платні послуги для оцінки відповідності у сфері цивільного захисту.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар, молодший інспектор прикордонної служби

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України

Інструктор з інженерно-саперної справи

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Навідник до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Стрілець стрілецького підрозділу

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Номер обслуги мінометної батареї

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП