ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Мисливець» — наземний дрон, який понюхав пороху

Відео Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 27 Травня 2021, 17:28

Київське конструкторське бюро «Роботікс» створило бойовий наземний дрон РСВК-М «Мисливець», який кілька років тестували в підрозділах Збройних Сил України. Він навіть виконував бойові завдання в районі ООС.

Кулемет, що приїздить для перезарядки

Представник команди цього проєкту Олексій Бежевець у спілкуванні з кореспондентом АрміяInform розповів про створення й технічні особливості бойового наземного дрона РСВК-М «Мисливець».

— Все почалося з того, що два добробатівці вирішили створити стаціонарний керований модуль для великокаліберного кулемета НСВТ «Утес» 12,7 мм, який автоматично міг би вести вогонь з укриття, — пригадує Олексій.

За його словами, робота такого кулемета на «нулі» завжди привертає до себе увагу. Зазвичай ворог у відповідь відкриває шалений вогонь, щоб знищити таку вогневу точку. Тому на небезпеку наражається не тільки обслуга кулемета, а й усі, хто є поряд.

— На великокаліберні кулемети полюють. Як тільки кулемет десь активно запрацює, по ньому відкривають вогонь з усіх засобів ураження, — зазначає Олексій Бежевець.

Він розповів, що власним коштом команда однодумців створила стаціонарний комплекс. Він себе добре зарекомендував. Його встановлювали на бруствер, а оператор, перебуваючи у бліндажі, по дроту керував кулеметом. Утім, боєкомплект швидко закінчується, і його треба поповнювати. Тобто знову доводилося, ризикуючи життям, виходити з укриття на точку, яка вже «засвітилася», й наражатися на вогонь противника. Відповідно виникла ідея встановити модуль на мобільну платформу — щоб не стрільцю йти до кулемета, а кулемету повертатися до нього для перезарядки.

Безшумний та з низьким профілем

— У 2016 році створили перший рухомий модуль, оснащений великокаліберним кулеметом. Під час експлуатації виявляли недоліки конструкції, які згодом усували в наступних моделях, відбувалося постійне вдосконалення всіх елементів. Нині маємо багатоцільову роботизовану платформу (БРП), яку можна використовувати для різноманітних завдань. Зокрема, у комплектації з удосконаленим ударним модулем маємо вже четверте покоління роботизованого спостережно-вогневого комплексу «Мисливець», — відзначив Олексій.

За його словами, після участі у виставках та експлуатації на фронті КБ «Роботікс» вдалося фактично на волонтерських засадах знайти фінансування для розвитку проєкту. Це дало змогу залучити до робіт конструкторів, механіків, програмістів. Зрештою комплекс ставав все складнішим і досконалішим.

Наразі як у сенсі програмного забезпечення, так і технічного оснащення, комплекс є доволі складним зразком озброєння. Бійці, які безпосередньо застосовували цю техніку в бою, чітко розуміють, що вона дає значні тактичні переваги й посилює бойові спроможності підрозділу. За роки застосування роботизовані платформи від КБ «Роботікс» жодного разу не зазнали бойового ураження від противника. Насамперед завдяки продуманій тактиці застосування і власним тактико-технічним характеристикам. Безшумність та низький профіль тут відіграє значну роль. Вдосконалення роботизованої платформи триває постійно, розширюється перелік завдань і вимог. Розглядають варіанти оснащення комплексу автоматичним гранатометом, ПТРК, 30-мм гарматою, РХБЗ, РЕБ, засобами контрбатарейної розвідки тощо.

До 15 км ходу із 200 кілограмами на собі

Розробник розповів, що в «Мисливця» силовою установкою є шість електродвигунів загальною потужністю 6 кВт, які дозволяють рухатись комплексу зі швидкістю до 8 кілометрів за годину. Цього цілком достатньо для передньої лінії зіткнення та безпечного керування ним. Запас ходу з корисним навантаженням 200+ кг становить 10–15 км залежно від особливостей поверхні пересування. Максимальне корисне навантаження може сягати понад 400 кг.

Дальність дистанційного керування — понад 2 км. У разі, коли вийде з ладу один або два двигуни (колеса), «Мисливець» продовжить виконувати свою місію. Щодо герметичності корпусу слід зазначити, що на заводі ДАХК «Артем» у спеціальному боксі майже добу платформа перебувала під дощем. Там же виріб КБ «Роботікс» випробовували піском/пилом, високими й низькими температурами. Розробники з гордістю говорять, що «Мисливець» витримав всі іспити на відмінно.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ворог атакує на шести напрямках: на фронті за добу понад 70 боєзіткнень

Ворог атакує на шести напрямках: на фронті за добу понад 70 боєзіткнень

Протягом доби зафіксовано 71 бойове зіткнення. Загалом, ворог завдав 31 ракетний та 46 авіаційних ударів, здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

За два тижні спецпризначенці ліквідували майже 500 окупантів, 25 танків та 65 ББМ

За два тижні спецпризначенці ліквідували майже 500 окупантів, 25 танків та 65 ББМ

Спецпризначенці СБУ за два тижні уразили 25 танків і декілька сотень іншої ворожої техніки.

Ворог атакує Дніпропетровщину з артилерії та ударними БПЛА: є постраждалі та руйнування

Ворог атакує Дніпропетровщину з артилерії та ударними БПЛА: є постраждалі та руйнування

Протягом дня агресор наніс 13 ударів дронами-камікаде по Нікопольщині, 5 разів обстрілював район з артилерії та скинув боєприпас з БПЛА.

Всі країни «Великої сімки» доєдналися до міжнародної коаліції з повернення українських дітей

Всі країни «Великої сімки» доєдналися до міжнародної коаліції з повернення українських дітей

До міжнародної коаліції з повернення українських дітей доєдналася Японія.

Армійські спортсменки стали віцечемпіонками Європи з академічного веслування

Армійські спортсменки стали віцечемпіонками Європи з академічного веслування

Українська жіноча четвірка парна стали віцечемпіонками Європи з академічного веслування.

Олександр Павлюк показав, як готують мисливців за ворожими дронами

Олександр Павлюк показав, як готують мисливців за ворожими дронами

У навчальних центрах Сухопутних військ ЗС України активно готують винищувачів «Шахедів», «Орланів», «Ланцетів» і навіть крилатих ракет.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Діловод персоналу

від 23000 до 50000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Фельдшер, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Бухгалтер фінансової служби

від 20000 до 22000 грн

Чернівці

Військова частина 3113 НГУ

Пілот БпЛА (літаюче крило)

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Старший сапер-гранатометник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область