ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Найменше, що доводилось зважувати в ЗСУ – це зразкова гиря вагою в 1 міліграм» – львівські метрологи про свою роботу

Публікації Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 3 Березня 2021, 10:11

Пригадуєте стару жартівливу загадку: «що важче: кілограм заліза чи кілограм вати?» Так ось, після мого знайомства з військовими метрологами, можу з упевненістю сказати: щось із цього точно важче, якщо ваги неправильно налаштовані. І завдання у цих людей полягає саме в тім, аби в нашому випадку в загадці встановити рівновагу. Та насправді в метрологів робота набагато серйозніша й складніша, і потребує ювелірної точності, математичних розрахунків, а головне – психологічної стійкості та відповідальності.

Сьогодні свій 28 день народження відзначає База вимірювальної техніки, що дислокована у Львові. Саме тому спеціалістам цієї частини і вирішили присвятити цей матеріал, адже, на перший погляд, їхня робота абсолютно не помітна для пересічного військовика. А є й такі, що не завжди відрізняють термін метролог від метеоролога. Й не одразу можна збагнути, чим вони займаються, бо довкола їхнього робочого місця безліч вимірювального обладнання, невідомої техніки і купа навчальних посібників.

– Робота метрологів полягає у проведенні контролю відповідності встановленим вимогам вимірювальної техніки, котра є на озброєнні у військових частинах ЗС України, – розповідає головний інженер Бази вимірювальної техніки майор Ігор Талабко. – До прикладу, це можуть бути паливороздавальні колонки, ваги, гирі, осцилографи, генератори, вольтметри, які постійно використовують у повсякденні військових частин і установ.

«Ареал» діяльності бази – вісім областей Західної України, а точніше – військові частини, що там дислоковані. Тому роботи завжди вистачає, особливо, коли планово доводиться виїжджати у частини чи перед її убуттям до району проведення операції Об’єднаних сил.

– Як правило, у великих військових колективах є штатний метролог, який організовує роботу для спеціалістів нашої бази, – продовжує головний інженер. – Ми виїжджаємо на планові роботи у підрозділ, позачергово – залежно від потреби. Проте заходи з метрологічного обслуговування проводимо не рідше, ніж раз на два роки.

З початком бойових дій на Донбасі роботи у метрологів побільшало. Особовий склад частини почали частіше залучати до виїзних ротацій, адже багато підрозділів із західних областей виконують завдання в АТО/ООС. І метрологічне обслуговування проводилось саме у районі бойових дій.

– Інколи по два-три місяці працюємо з технікою й іншим обладнанням практично на першій лінії оборони. І жоден командир не погодиться забрати її звідти для проведення метрологічного обслуговування, адже рубіж оборони буде практично беззахисним, – розповів начальник відділу повірки та регулювання радіовимірювальних приладів Бази вимірювальної техніки майор Тарас Постний. – На щастя, нині для полегшення роботи ми отримали сучасну вітчизняну пересувну лабораторію вимірювальної техніки ПЛВТ УА2-4/А, де можна проводити різні повірочні й ремонтні регламенти. Інколи доводиться вивчати матеріальну базу, з якою раніше не зіштовхувались.

Одним із важливих напрямків діяльності метрологічної бази є робота з медичним обладнанням та технікою.

– Чимало медобладнання наших військових поліклінік і госпіталів ще радянського виробництва або українського 1990-х, – говорить начальник відділу повірки та регулювання сервісних засобів вимірювань капітан Анастасія Фівейська. – Для роботи з тими зразками, які вже отримуємо від закордонних виробників, доводиться перенавчатись, проте принцип практично той же. Та й спеціалісти у нас висококваліфіковані, вміють поводитись із сучасним обладнанням.

Наразі львівська База вимірювальної техніки є зберігачем чотирьох з двадцяти п’яти Вихідних еталонів ЗС України.

– Усе, що стосується ідеальної довжини, тиску, плоского кута і маси, експлуатується й зберігається у нашій Базі вимірювальної техніки, – розповів представник Бази майор Артем Назаренко. – Ці Вихідні еталони призначені для передачі одиниці фізичної величини відповідного напрямку до еталонів нижчих розрядів всіх метрологічних лабораторій ЗСУ. І найменше, що нам доводилось зважувати, це зразкова гиря вагою 1 мг, з комплекту Вихідного еталону. Межі допустимих відхилень гирі 1 мг становлять ± 0,006 мг.

Звісно, важко одразу збагнути методику і принцип роботи метрологів. Проте, беззаперечно, їм потрібно віддати належне. Адже завдяки їм зброя має відмінну кучність стрільби, ракета летить точно в ціль, а у госпіталях фізіотерапевтичні апарати дають потрібну норму лікування пацієнтам. Метрологи не скаржаться на свої складності, адже їм це цікаво. І вони точно знають: нашим спеціалістам потрібно оновлювати обладнання та техніку, аби мати спроможності, як і в натовських колег, аби створювати нові Вихідні еталони Збройних Сил України.

Відео Тараса Греня

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині при в’їзді у Надеждівку Білозерської громади встановили меморіал на честь визволителів села.

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 20500 до 120500 грн

Володимир, Волинська область

віськова служба за контрактом

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Командир відділення-командир машини, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Військовий капелан

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Танкіст

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна