ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Невидимий фронт: як лабораторії МОУ захищають армійські котли

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 28 Серпня 2024, 10:04

99 008 лабораторних досліджень з початку року. Понад 2 тисячі тонн небезпечних харчів, які не потрапили до бригадних котлів. Все це робота Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини — одного з інструментів МОУ, що дозволяє контролювати якість армійської їжі.

Якісна та безпечна провізія — одна з головних задач цього Управління, яке було створено у 2017 році. У його структурі три центри — у Києві, Львові та Одесі. За кожним з них закріплені зони відповідальності за територіальним принципом.

Керівник київської структури підполковник Михайло Калабський запевняє — серце кожного Центру, то лабораторія. І відзначає, що навантаження на неї стабільно високе. Лише за цей рік — 210 перевірок військових частин, 63 тисячі лабораторних досліджень харчових продуктів. Як наслідок — понад тисячу тонн небезпечних харчів не потрапили на солдатські столи.

«Якість продуктів стала кращою, однак фальсифікації нікуди не діваються. На жаль, у системі все ще залишаються прогалини, що дозволяють недобросовісним постачальникам поставляти неякісну продукцію. Це регулярно фіксується і усуваються недоліки, а також вживаються заходи щодо тих, хто намагається зловживати або маніпулювати», — констатує керівник Центру підполковник Михайло Калабський.

Саме через лабораторію Центру безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини проходять харчі, які потребують перевірки. Процедура чітка і детально регламентована. Є проблема — не характерний зовнішній вигляд, поганий запах, деформація тари, порушені умови транспортування або скарга під час харчування — її фіксують на місцях. Після звернення до Управління щодо «проблемних» продуктів спеціалісти лабораторії негайно виїжджають «в поле».

У Центрі потенційно небезпечну продукцію оглядають і описують, відбирають контрольні зразки. Найчастіше, кажуть, перевіряють консерви — м’ясні та рибні. Однак загалом список широкий — в ньому і крупи, і олії, і масло. В спеціальних контейнерах зразки привозять в Центр, де детально досліджують

Найперше проби «заходять» в бактеріологічне відділення. Там з’ясовують чи заражені харчі мікроорганізмами.

Тоді продукція йде далі. На неї чекає радіологічна, хроматографічна й інші експертизи. Визначаються все — від ваги до вмісту хлоридів в м’ясних та рибних консервах, кислотності, лужності та вологи. Найбільше нарікань на рибні консерви — там перебір по вмісту хлоридів, тобто солі. Занадто багато солі — універсального консерванта — явна ознака, що продукт не зовсім свіжий. Врешті після досліджень — їх максимальний термін 15 днів — «підозрілим» продуктам виносять вердикт.

Лише з початку року спеціалісти Центру здійснили 73 виїзди на перевірку якості продуктів. Кожен такий виїзд — врятоване здоров’я захисників.

Фото Дмитра Козацького.

Читайте нас в Telegram
Військові розповіли, яку тактику використовує ворог на Півдні

Військові розповіли, яку тактику використовує ворог на Півдні

Ворог використовує тактику малих штурмових груп, із чисельністю особового складу до відділення.

Президент: Надійний мир можливий виключно без торгівлі суверенітетом чи територіями

Президент: Надійний мир можливий виключно без торгівлі суверенітетом чи територіями

Команди України, Сполучених Штатів та інших наших партнерів ведуть підготовку до «Рамштайну» – змістовних рішень і загалом зустрічей і переговорів наступного тижня.

Обстріли Донеччини: окупаційна армія вбила двох людей та поранила ще шістьох

Обстріли Донеччини: окупаційна армія вбила двох людей та поранила ще шістьох

5 жовтня армія держави-агресора обстріляла Бахмутський, Волноваський і Краматорський райони Донецької області.

У Силах оборони розповіли про безуспішні атаки ворога на Курахівському напрямку

У Силах оборони розповіли про безуспішні атаки ворога на Курахівському напрямку

Війська рф зберігають присутність на Курахівському напрямку, пробують штурмувати позиції Сил оборони України, але безуспішно.

На Херсонщині під ворожий обстріл потрапила бригада «швидкої»

На Херсонщині під ворожий обстріл потрапила бригада «швидкої»

У Велентенському на Херсонщині через атаку російського безпілотника постраждали жінка та водій машини швидкої допомоги.

На Покровському напрямку ворог знову активно застосовує бронетехніку для штурмів

На Покровському напрямку ворог знову активно застосовує бронетехніку для штурмів

Протягом останнього тижня на Покровському напрямку ворог намагається здійснювати активніші дії, вдається до застосування броньованої техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник-навідник, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Механік-оператор вузла спеціального зв’язку. РЕБ. Війська РЕБ.

від 19000 до 120000 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Снайпер (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Технік із системного адміністрування, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Начальник служби захисту інформації в автоматизованих системах, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень (Дніпро)

Гранатометник

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського