ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Добровольцями ставали ті, хто не підлягав мобілізації: про військові традиції січових стрільців

Історія Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Березня 2024, 7:01

Український національний військовий добровольчий рух зародився 110 років тому під час Першої світової війни. Тоді першими українськими добровольцями модерної доби стали вояки славнозвісного легіону Українських січових стрільців (УСС).

Про Український добровольчий легіон січових стрільців, що справили колосальний вплив на творення української мілітарної традиції, АрміяInform розповів кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті Іван Стичинський.

Іван Стичинський

Січові стрільці — перші українські добровольці сучасності

Український добровольчий легіон січових стрільців створили на піку розквіту військового добровольчого руху, коли подібні формування створювали в багатьох країнах.

— Січові стрільці — це перші українські військові добровольці модерної доби в сучасному розумінні цього слова, — зазначає науковець.

Кокарда січових стрільців

Отже, Легіон січових стрільців справедливо можна вважати найпершим українським національним військовим формуванням у ХХ столітті.

Саме добровольці стали творцями української національної мілітарної традиції

— Як добровольці січові стрільці стали добрим прикладом поєднання суто військової збройної боротьби та культурно-просвітницької й агітаційно-пропагандистської роботи, — наголошує історик.

Саме це дозволило тогочасним українським добровольцям закласти основи української національної військової традиції, чимало елементів якої мають наслідування в сучасних Збройних Силах України.

Штурмова бригада Українських січових стрільців

На той час це було надзвичайно актуально, адже українці не мали власних модерних військової термінології, системи звань, однострою тощо. Створивши все це, Українські січові стрільці на століття вперед визначили вектор розвитку національної мілітарної традиції.

Добровольці УСС — це ухилянти навпаки

У легіоні Українських січових стрільців було заборонено служити тим українцям, які підлягали мобілізації до австро-угорської армії. Відтак першими українськими добровольцями стали ті, хто прагнув вступити до війська, але не міг зробити того в інший спосіб, окрім як долучитися до добровольчого збройного формування.

— В легіоні було заборонено служити тим українцям, які підлягали мобілізації в австро-угорську армію, — розповідає Іван Стичинський. — Тому до січових стрільців йшли насамперед ті, хто мав обмеження до військової служби, був непридатним або кого не хотіли брати до війська.

Прапор Українських січових стрільців

З огляду на це перших українських добровольців можна вважати ухилянтами навпаки, бо маючи повне право уникнути мобілізації, вони з власної волі йшли до війська.

Свідомий вибір стати добровольцем робили заради України

— Слід розуміти, що легіон Українських січових стрільців — це певний вінець українського національного руху кінця ХІХ — початку ХХ століття. Перед цим були створені товариства «Сокіл», «Січ», «Пласт», українське військове товариство «Січові стрільці», — наголошує історик.

Саме лідери, члени і вихованці цих організацій становили ядро Українського добровольчого легіону. Вони свідомо зголошувались до війська, прагнучи прислужитися українському національному рухові.

Стрілець Легіону Українських січових стрільців (марка серії «Збройні формації Української революції 1917—1921 років»)

Метою українських добровольців було створити національне збройне формування, яке у майбутньому мало стати основою армії незалежної української держави. Так у лавах чужоземного війська визрівав зародок українських національних збройних сил, який проявив себе вже за доби Перших визвольних змагань.

Особливість українського добровольчого руху — жінки у війську

— Український добровольчий рух має таку надзвичайно яскраву сторінку, як жінки у війську. Нещодавно у Військово-історичному музеї у Відні відбулася виставка про жіноцтво на війні, й цю тему проілюстровали саме українками з легіону Українських січових стрільців, — зазначає Іван Стичинський.

Олена Степанів

Олена Степанів, Софія Галечко, Ганна Дмитерко та інші військовички відіграли надзвичайно значущу роль в історії легіону Українських січових стрільців. Відтоді активна участь жінок у війську стала характерною особливістю українського добровольчого військового руху, яка зберігалась і надалі.

110 років військовому товариству «Українські Січові Стрільці» — зародкові модерного українського війська
110 років військовому товариству «Українські Січові Стрільці» — зародкові модерного українського війська

Тож, сучасне долучення багатьох українок до Сил оборони так само є продовженням потужної традиції, закладеної на початку ХХ століття.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Одна з ракет росіян впала за 15 км від польського кордону

Одна з ракет росіян впала за 15 км від польського кордону

Прем’єр Польщі Дональд Туск заявив, що у ніч на суботу одна з ракет росії, що атакували Україну, впала за 15 км від польського кордону.

Президент: Україні необхідні системи ППО, достатня кількість зброї, а також оперативність у постачанні

Президент: Україні необхідні системи ППО, достатня кількість зброї, а також оперативність у постачанні

Володимир Зеленський заявив, що Україна вдячна Сполученим Штатам і кожному з партнерів за рішення на підтримку нашої держави та людей. Маємо зробити все, щоб життя перемогло.

Рятувальники з-під завалів дістали тіло чоловіка у Вовчанську

Рятувальники з-під завалів дістали тіло чоловіка у Вовчанську

У Вовчанську Харківської області з-під завалів, спричинених ворожими обстрілами, рятувальники вилучили тіло загиблого чоловіка.

Ворог повертає субмарини до пункту базування в новоросійську — Дмитро Плетенчук

Ворог повертає субмарини до пункту базування в новоросійську — Дмитро Плетенчук

Після перерви росіяни знову вдарили з акваторії Чорного моря. Про те, якими ракетами та скільки кораблів було задіяно для цієї атаки, розповів начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук.

Прем’єр-міністр проінспектував зведення фортифікаційних споруд поблизу державного кордону

Прем’єр-міністр проінспектував зведення фортифікаційних споруд поблизу державного кордону

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на Волині ознайомився з процесом зведення військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд поблизу державного кордону.

Конкуренція зростає: у Міноборони розповіли про тижневі результати рекрутингу до Сил оборони

Конкуренція зростає: у Міноборони розповіли про тижневі результати рекрутингу до Сил оборони

Заступник Міністра оборони України Наталія Калмикова розповіли про тижневі результати рекрутингу до війська через онлайн-платформи працевлаштування Lobby X, Work.ua, robota.ua, OLX Україна.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець, Військова служба за контрактом, Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Петрівське, Запорізька область

медична сестра у військову частину

від 25000 до 130000 грн

Малі Дмитровичі, Київська область

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Водій-електрик

від 22000 до 52000 грн

Черкаси

118 ОБр Сил ТрО ЗСУ

Командир міномета

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Стpілець, помічник гpанатометника, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область