ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Антидрон від українського виробника: «садить» ворожі БПЛА на раз два

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Жовтня 2023, 13:55

АрміяInform продовжує розповідати про нові розробки для нашої армії. Цього разу мова піде про виріб AD COUNTER FPV BACKPACK (AD у значенні «антидрон»). Його завдання «садити» ворожі дрони задовго до того, як вони долетять до позицій українських військових. Про особливості розробки нашому кореспонденту розповіла представниця компанії-виробника.

— Почалося все з того, що до нас звернувся один з підрозділів ЗСУ із запитом на засіб проти FPV-дронів. Просили щось компактне, і щоб це можна було носити із собою. У нас вже був виріб, який ми називали «Контр-FPV». Ми подумали, що переносити його можна в рюкзаку. Наш засіб якраз зроблений для того, щоб «садити» ворожі дрони. Але виготовлявся він як стаціонарний виріб: така собі невеличка коробочка, яка мала створити «захисний купол». І розробка наша якраз поміщалася в середніх розмірів рюкзак, — розповідає представниця виробника.

За її словами, військові, з якими нині співпрацює компанія, ставлять біля бліндажа 2–3 описані вироби і в такий спосіб створюють захист з усіх боків від ворожих дронів. 

— Для військових цей варіант є максимально комфортним… Ми їздили на тестування в один з регіонів, де виконують завдання наші підрозділи. І там хлопці, які використовували наші рюкзаки з AD COUNTER FPV BACKPACK, констатували, що ворожі дрони не могли підлетіти до їхніх позицій: на певній відстані наш виріб змушував їх «сідати», — додають у компанії.  

І зазначають, що від запиту військових до готового рішення минуло не більше ніж місяць:

— Щоб ви розуміли, у нас телефони не вимикаються взагалі. Бо військові можуть зателефонувати вночі з якимось проханням. Так було і цього разу, і ми дуже оперативно відреагували на прохання наших воїнів. 

Як зауважує виробник, уже готують документи для отримання допуску до експлуатації в Міноборони. 

— Заявку ми  подали через BRAVE1 — єдину координаційну платформу в галузі defense tech. Військові, які з нами їздили на тестування, дуже зацікавлені у тому, щоб замовляти в нас AD COUNTER FPV BACKPACK. Бо в них є велика потреба в обладнанні, яке не тільки захищає позицію від дронів, а й — у великих стаціонарних системах, які убезпечуватимуть цілі військові колони, — розповідають у компанії. 

Виробник пояснює, чому переносну версію свого виробу називає AD COUNTER FPV BACKPACK:  

— Бо він у рюкзаку переноситься (backpack — англ. «рюкзак»). А взагалі, є звичайні наші стаціонарні вироби, які військові встановлюють, де їм потрібно — на машини, на бліндажі. І ми адаптуємо наш виріб під конкретні потреби наших воїнів. Готові робити його в різних видах корпусів. Тобто виріб серійний, але може відрізнятись залежно від потреб замовника.

Наш кореспондент запитав про те, які ж відгуки вже є від військових.

— Спочатку вони не вірять у дієвість нашого виробу. І коли ми тестуємо в їхній присутності AD COUNTER FPV BACKPACK, то наш керівник жартує: «Якщо наш виріб не спрацює і не «посадить» дрон, то нехай він влучає в мене»… Ми вже звикли до того, що військові спочатку скептично налаштовані. Але після тестувань у нас одразу з`являється купа замовлень. Бо військові бачать, що AD COUNTER FPV BACKPACK дійсно працює. До того ж, коли ми тестуємо, роль ворожого — виконує дрон з певною вагою, яка є в реальній бойовій ситуації, — зазначила представниця виробника.  

Фото надані компанією-виробником

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Правоохоронці зірвали пішу прогулянку до Румунії чотирьом ухилянтам

Правоохоронці зірвали пішу прогулянку до Румунії чотирьом ухилянтам

Реалізуючи оперативну інформацію про протиправну діяльність на ділянці відділу Порубне, прикордонний патруль виявив рух групи порушників в бік державного кордону.

На півдні у ворога мінус 140 осіб, комплекс «Муром-М» та 2 гранатомети «Полум’я»

На півдні у ворога мінус 140 осіб, комплекс «Муром-М» та 2 гранатомети «Полум’я»

Протягом доби на південному напрямку отримано підтвердження про зменшення кількості особового складу противника на 140 осіб. Також знищено 54 одиниці озброєння та військової техніки ворога.

Українські військові беруть участь у навчаннях у Польщі

Українські військові беруть участь у навчаннях у Польщі

У рамках навчальної Місії Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні проводяться навчання українських військових на території Республіки Польща.

Британія відреагувала на загострення бойових дій на Харківщині

Британія відреагувала на загострення бойових дій на Харківщині

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон прокоментував суттєве загострення бойової обстановки в Харківській області, де активізувалися російські окупанти.

Головнокомандувач ЗСУ розповів про успіхи Сил оборони

Головнокомандувач ЗСУ розповів про успіхи Сил оборони

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський розповів про успіхи українських бійців на Куп’янському, Сіверському, Лиманському, Покровському напрямках.

Сили оборони відбивають штурми російських окупантів на Красногорівку

Сили оборони відбивають штурми російських окупантів на Красногорівку

Сили оборони України відбивають штурми російських окупантів на Красногорівку Донецької області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Начальник привідної радіостанції навчального вузла зв’язку

від 21000 до 121000 грн

Васильків, Київська область

Системний адміністратор

від 21000 до 81000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Військова служба за контрактом з початковою з/п від 51500 до 200000

від 51500 до 200000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Командир артилерійського взводу

від 23600 до 123600 грн

Луцьк, Волинська область