ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вже після 30-ї збитої ворожої цілі я перестав їх рахувати — офіцер ППО про свою бойову роботу

Life story
Прочитаєте за: 6 хв. 22 Вересня 2023, 14:01

Від початку широкомасштабного російського вторгнення в небі над Україною було збито тисячі російських об’єктів — безпілотників, ракет та літаків. А все тому, що 24 на 7 стоять на захисті наші вартові неба. Серед них і начальник обслуги відділення радіолокаційної розвідки радіотехнічної батареї одного з підрозділів повітряного командування «Південь» старший лейтенант Кирило.
Чоловік народився та виріс у Харкові. Після закінчення школи у 2016 році він жодної хвилини не думав про майбутню професію — завжди знав, що буде військовим. Воно й не дивно, адже за приклад мав дідуся, який з дитинства був для нього взірцем.
— Він багато розповідав мені про свій шлях у війську, завжди згадував минуле з теплою усмішкою, хоча випробувань на його долю випало чимало. Дідусь тривалий час служив в армії, але за певних обставин він перевівся до поліції. У 1986 році, коли сталася Чорнобильська трагедія, його підрозділ був в числі перших ліквідаторів аварії. Він один з небагатьох із його частини, хто зміг пережити страшні наслідки «ядерного вулкану». Дідусь завжди був поруч і підтримував мене, робить це й сьогодні, що неабияк важливо для мене, — розповідає Кирило.
Схвалив дідусь і вибір онука вступити до Харківського національного університету Повітряних Сил імені І. Кожедуба на спеціальність «Зенітні ракетні комплекси системи середньої дальності». У 2021 році Кирило закінчив навчання і був направлений у бригаду, де служить і досі.
За що б не брався молодий лейтенант, усе він робив із завзяттям. Відповідальний і вимогливий, він швидко став частиною великої військової родини. А ще Кирило, який з дитинства любив зброю і нерідко виїжджав зі старшими друзями на полігон, щоб повправлятися у стрільбі, здобув «срібло» у змаганнях на першість серед військових частин повітряного командування «Південь» зі швидкісної стрільби. Офіцер за результатами потрапив до збірної Повітряних Сил ЗС України і готувався вкотре випробувати себе на черговому чемпіонаті, але змагання відмінили через COVID-19. Так минали військові будні молодого офіцера аж до 24 лютого 2022 року.
— Тоді я був на позиції бойового чергування нашого дивізіону, куди приїхав 18 лютого на відновлення техніки. Десь о 3-й ночі бойова обслуга була переведена в повну бойову готовність, а вже о пів на п’яту у нас пролунав перший вибух. Я разом з іншими офіцерами підняв весь особовий склад та розпочав видачу зброї й спорядження, зайняли позиції. Тихо більше не було. Обстрілювали майже щодня. Ми тоді перебували в районі, куди з великою швидкістю просувалися російські війська. Наше головне завдання було забезпечити безпечний зліт і посадку наших пілотів та не допустити в район відповідальності ворожих літаків. Тому противник й гатив по нас що є сили. Наймасштабніший удар прийшовся на 1 березня — росіяни випустили по нас 9 ракет. На щастя, обійшлися без втрат особового складу, був лише один «трьохсотий», решта — з контузіями. У тому числі і я. Щоправда, за декілька місяців дізнався, що дістав не лише контузію, а й травму легень, тож довелося кілька днів провести в шпиталі, — пригадує офіцер.
Одразу після повернення з госпіталю Кирило знову заступив на бойове чергування, але вже в іншому дивізіоні. У бойовій обслузі він — офіцер виявлення та цілевказівок. Його завдання — сканувати повітряний простір, щоб вчасно виявляти ворожі цілі і зводити нанівець всі спроби ворога знищити нашу інфраструктуру.
На рахунку Кирила вдалих цілевказівок чимало, вже після 30-ї збитої ворожої цілі він перестав їх рахувати.
— Десь пів сотні рашистських ракет і безпілотників ми точно приземлили. Найбільше пишаюся знищеним «Картографом». Цей БПЛА призначений для проведення панорамної аерофото- та відеозйомки з можливістю передачі зібраної інформації на пункт управління в режимі реального часу. Його ворог застосовує для дорозвідки з метою коригування вогню артилерії або ракетних ударів. Словом, пакосна штука, яка дошкуляє нашим військовим, — пояснює офіцер.
За час широкомасштабного вторгнення Кирило та його побратими навчилися збивати хвалені російські цілі й показали окупантам, що українське небо — не місце для «прогулянок». І все це не на сучасних іноземних комплексах, працюють вони на ЗРК С-300. Він дозволяє знищувати цілі на дальності 75 км, на висоті 27 км.
— Звісно, наш комплекс багато в чому поступається сучасним іноземним, але в межах своїх технічних характеристик, а іноді й поза межами, виконує завдання. Найгірше — це коли він виходить з ладу, бо на відновлення його потрібні час і сили — той ліміт, який є завжди обмежений, — говорить Кирило.
Хоча офіцер повітряного командування «Південь» досить скромно розповідає про свою роботу, але насправді йому є чим пишатися. Не залишається його мужність та самовідданість й поза увагою вищого керівництва. Доказом того є державні нагороди старшого лейтенанта — медаль «Захиснику Вітчизни» та орден «За мужність» III ступеня. Їх він отримав за відбиття масованих ударів у важких умовах.
— Складність полягала в тому, що ракети ворог запускав з чотирьох сторін. Вони летіли групами і на низькій висоті. Ускладнювало завдання те, що у нас сектор огляду 105 градусів, адже потрібно було відпрацювати по одній стороні, встигнути розвернутися в другу, потім в третю, і на все це лічені секунди, враховуючи швидкість ракети, — пояснює офіцер. — Була ймовірність, що деякі з цих ракет ворог випустив і по нас, але ніхто не покинув позицій. Ми залишилися й виконали завдання — встигли виявити і знищити всі до одної цілі, за що нашу обслугу й нагородили.
Ось так буденно і без зайвого пафосу розповідає про свою роботу Кирило. Він запевняє, що це звичайна справа, адже для тих, хто захищає свою землю, не існує втоми. А коли ще й маєш додаткову мотивацію, то здатен на неможливі речі.
— Найважчий період я вже пережив. То були перші дні широкомасштабного вторгнення, коли треба було зібратися, а тебе з’їдає тривога за рідних: за матір і брата, які були в Харкові, за молодшу сестричку, яка була в бабусі й дідуся у Києві, за наречену, яка вже пережила справжнє жахіття у 2014-му на Донеччині. Потрібно було брати себе в руки. То важко. Особливо, коли дізнаєшся, що рашисти вкотре обстрілюють твоє місто і цілять не у військові об’єкти, а в парк, де так полюбляли гуляти харків’яни. Тоді постраждав мій брат, якого добряче нашпигувало осколками, а серед 11 загиблих був мій кум, — із сумом пригадує старший лейтенант.
Але той страх за рідних і гнів за полеглих друзів лише акумулює його лють, яка допомагає стояти на ногах. Навіть після того, як на тиждень лише декілька годин вдавалося поспати, коли, здавалося б, сил вже нема, а ти вдивляєшся в монітор і вишукуєш ворожі цілі. Пропустити — не маєш права, бо знаєш якими будуть наслідки…
— Ми мусимо мати сталеву витримку, мужність, і головне — бажання бути тут, щоб рятувати життя. Я обирав життя військового, коли вже йшла війна, і добре усвідомлював, що настане час — і вона розповзеться Україною. Чи шкодую про свій вибір? Навпаки, я ним пишаюся, бо знаю, що на своєму місці. Та й не час про щось шкодувати — треба рухатися вперед до перемоги, — говорить військовий.
На запитання, що насамперед він зробить, коли настане той найочікуваніший для кожного українця день Перемоги, Кирило відповідає одразу, без роздумів: «Знайду час оплакати всіх рідних і близьких, яких я втратив на цій війні. Зараз не до слабинок, бо треба думати про живих».

Фото з особистого архіву Кирила

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу противника.

Для прориву в районі Очеретиного окупанти задіяли до чотирьох бригад

Для прориву в районі Очеретиного окупанти задіяли до чотирьох бригад

Ворогу вдалося прорватися та закріпитися в частині Очеретиного. Наразі та частина населеного пункту, в якій знаходиться противник, перебуває під нашим вогневим контролем.

Подорож до Румунії за 9000 євро на старій «Буханці» закінчилась арештом для семи ухилянтів

Подорож до Румунії за 9000 євро на старій «Буханці» закінчилась арештом для семи ухилянтів

На Буковині прикордонники ліквідували канал незаконного переправлення осіб через державний кордон.

Ворог атакує на шести напрямках: на фронті за добу понад 70 боєзіткнень

Ворог атакує на шести напрямках: на фронті за добу понад 70 боєзіткнень

Протягом доби зафіксовано 71 бойове зіткнення. Загалом, ворог завдав 31 ракетний та 46 авіаційних ударів, здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стpілець-зенітник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Бухгалтер, військовослужбовець

від 20700 до 20700 грн

Баранівка

31 ОМБр

Інструктор з інженерно-саперної справи

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Фельдшер

від 23000 до 30000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України