ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дипломатія заради Перемоги: як посилюється військова підтримка України

Публікації
Прочитаєте за: 9 хв. 24 Серпня 2023, 10:45

Розпочавши вторгнення проти України 24 лютого 2022 року, росія об’єднала Захід. Усвідомлення рівня безпекових загроз з боку москви в країнах ЄС і НАТО сприяло наданню військової допомоги нашій державі. 

День Незалежності України — чудова нагода проаналізувати еволюцію та перспективи безпекової підтримки ЗСУ в протидії російській агресії. За умов політичних змін, які відбуваються в країнах Заходу, наприклад парламентські чи президентські вибори, досить важливо розуміти, як і чому нам надають допомогу. 

Пропонуємо огляд ключових тенденцій того, як дипломатичні зусилля України сприяють збільшенню безпекової співпраці з країнами Заходу для Перемоги над країною, яка порушила світопорядок — росію. 

Головна роль у військовій допомозі Україні належить США

Головну роль у військовій (і не тільки) допомозі Україні відіграють Сполучені Штати Америки. США є лідером Заходу, завдяки якому підтримується безпека в Європі (НАТО) та розвиваються демократичні процеси в світі. 

Військова підтримка США для України. Інфографіка АрміяInform

Вашингтон ще з початку російсько-української війни 2014 року підтримує Україну в реформуванні держави та щодо обороноздатності. Після 24 лютого 2022 допомога від США сприяла успіхам ЗСУ на фронті. Тут ми можемо говорити про різні види озброєнь, які спочатку надавалися, насамперед, з оборонною метою: «Стінгери» чи «Джавеліни». 

Щоправда, поступово США почали надавати іншу зброю, за допомогою якої українські військові змогли звільнити Харківщину та частково Херсонщину восени 2022 року, — HIMARS та артилерію M777. Триває збільшення як видів, так і чисельності озброєння. 

За танковою коаліцією формується нині повітряна, адже без домінування в авіапросторі важко звільнити окуповані росіянами території. 

Для кращої координації дій між державами у квітні 2022 року під лідерством США було створено Контактну групу з питань оборони України. Остання більш відома за місцем першої зустрічі — на авіабазі Рамштайн у Німеччині.  

15-те засідання Групи відбудеться у вересні в Німеччині. Всього у форматі «Рамштайн» беруть участь понад 50 держав. 

Значну частину допомоги США становить навчання українських військових. Міністерство оборони США в листопаді 2022 року створило Групу з безпекової допомоги для України (SAGU). До групи увійшли 22 держави, включно з Україною. Основна мета об’єднання — координація поставок зброї та тренувань ЗСУ. 

Координаційний центр міжнародних донорів у Вісбадені (Німеччина) є штаб-квартирою SAGU. 

Прессекретар Пентагону, бригадний генерал ВПС США Пет Райдер

Всього від 24 лютого військова допомога США для України — це 43 мільярди доларів. 

Між Києвом та Лондоном склалося стратегічне партнерство на двосторонньому рівні

Поряд із США ключовим партнером України є Велика Британія. Британські політики переосмислили свої підходи щодо росії та України після Брекзиту. Відтак склалося стратегічне партнерство на двосторонньому рівні між Києвом та Лондоном.  

Британія надає Україні важке озброєння (наприклад, NLAW, Starstreak, M270). Особливо варто згадати танки Challenger 2, адже саме Сполучене Королівство було першою державою (січень 2023 року), яка заявила, що надасть основні бойові танки ЗСУ.   

Влітку 2022 року на території Британії розпочалася Операція INTERFLEX — тренування українських військових. Що важливо, у навчанні беруть участь як вітчизняні, так і іноземні інструктори. Згодом до тренувань долучилися Канада, Данія, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Австралія, Нова Зеландія, Литва та Нідерланди. 

За даними Генштабу ЗСУ станом на початок серпня 2023 року, вже 20 тисяч українських військових пройшли тренування в межах Операції INTERFLEX. 

Загальна сума військової допомоги Британії для України після 24 лютого 2022 року становить 4,6 мільярда фунтів. Важлива роль у цьому відведена не лише вищому політичному керівництву (Борис Джонсон, Ліз Трасс, Ріші Сунак), але й міністру оборони Великої Британії Бену Воллесу, який неодноразово здійснював візити до України. Кому, як не шотландцю, зрозуміти дух свободи, який є головною цінністю для українців. 

Бен Воллес і Олексій Резніков

Канада послідовно підтримувала Україну з 2014 року

Канада, яка аналогічно зі США і Британією послідовно підтримувала Україну з 2014 року, продовжила військову допомогу і після лютого 2022-го. Програма тренувань ЗСУ (Операція UNIFIER), яку було започатковано у 2015 році, дала свої результати на початку широкомасштабного вторгнення. Українські військові, пройшовши навчання від інструкторів країн НАТО перед 24 лютого, завдали поразки планам росіян «взяти Київ за три дні». 

UNIFIER було продовжено до березня 2026 року, а територіально навчання відбуваються в Польщі (військові інженери та оператори танків) та Латвії. У середині травня 2023 року Канада разом із Латвією розпочала тренування з лідерства для молодшого офіцерського складу ЗСУ.     

Канада надала Україні важливе озброєння, зокрема гаубиці M777, бронемашини ACSV, танки Leopard 2A4. Окремо варто згадати підтримку у сфері комунікацій, а конкретно супутникового зв’язку. 

Загалом військова допомога Оттави Києву після 24 лютого минулого року  становить 1,8 мільярда доларів. 

Франція та Німеччина після російського вторгнення кардинально змінили свою безпекову політику

Франція та Німеччина, які були головними посередниками із врегулювання російсько-української війни (Мінський процес, Нормандський формат) після 2014 року, з початком російського вторгнення кардинально змінили свою безпекову політику. 

Для німців 24 лютого стало Zeitenwende — вислів, який вжив канцлер Олаф Шольц 27 лютого 2022 року, означає «зміну епох». Як результат, Берлін почав надавати зброю Києву для протидії російській агресії — системи ППО IRIS-T, Patriot, броньовані машини Marder тощо. Епопея з танками Leopard завершилася успіхом у січні 2023 року. 

Leopard 2. Інфографіка АрміяInform

Німеччина є важливим логістичним хабом, необхідним для координації щодо військової підтримки України. Саме на німецькій території тривають навчання українських військових не лише в рамках форматів США, але також і Європейського Союзу. 

Консультативна військова місія ЄС, яка розпочала свою роботу в листопаді 2022 року, працює в Німеччині (та Польщі).    

Згідно з офіційними даними Міноборони ФРН сума військової допомоги Україні у 2022 році була 2 мільярди євро, а на 2023 рік фінансування ініціативи з розбудови безпекових спроможностей становить 5,4 мільярда євро. 

Франція, прагнувши зберегти лідерські позиції в Євросоюзі, посилила військову допомогу Україні після 24 лютого 2022 року. Колись важко було собі уявити, що Париж надасть Києву артилерію (Caesar) чи танки (AMX10‐RC), але зараз це реальність. Особливо варто згадати за допомогу в медичній сфері для ЗСУ від Парижа. 

Національна Асамблея Франції створила спеціальний фонд у 200 мільйонів євро, щоб акумулювати озброєння для ЗСУ напряму від французької промисловості. 

САУ CEASAR. Інфографіка АрміяInform

Частка Франції в Європейському фонді миру (ініціатива з підтримання міжнародної безпеки, створена ЄС у березні 2021 року. Ред.) становить 20% (630 мільйонів євро). Брюссель компенсує кошти, які витратили держави Євросоюзу на військову допомогу України.   

Згадавши про Францію, неможливо не відзначити роль іншої середземноморської країни в підтримці України — Італії. Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні стала символом допомоги для українців, яка на всіх міжнародних майданчиках заявляє про необхідність перемоги України та недопущення успіхів з російського боку. 

У січні 2023 року була спільна заява міністрів оборони Франції та Італії з надання Україні системи ППО SAMP/T та відповідне тренування військових ЗСУ. У межах Європейського фонду миру Рим зробив внесок на суму 390 мільйони євро (з трьох мільярдів загалом). 

SAMP/T на виставці в Ле Бурже

Країни Північної Європи загалом проявили багато ініціатив з підтримки України

Нещодавні новини про те, що Україна отримає від Данії та Нідерландів літаки F-16 є дійсно поворотним моментом російсько-української війни. 

Країни Північної Європи загалом проявили багато ініціатив з підтримки України. Та ж Данія віддала всі наявні (19) гаубиць CAESAR. 

За даними МЗС Данії, загальна військова підтримка для України з 24 лютого 2022 року становить приблизно 1,5 мільярда євро. 

Водночас Швеція теж не пасе задніх. Завдяки протитанковій рушниці Carl Gustaf у російських окупантів стало набагато менше танків. Всього Швеція вже надала безпекової допомоги Україні на суму 1,5 мільярда євро.  

Для Нідерландів трагедія Boeing  MH17, який збили російські окупанти в небі над Донеччиною в липні 2014 року, стала чинником підтримки України. Спочатку це було в знаходженні справедливості покарання для тих, хто здійснив теракт, вбивши 298 осіб, а тоді в допомозі ЗСУ протидіяти російським терористам. Нідерланди відіграють одну з ключових ролей в аспекті засудження воєнних злочинів рф в Україні на міжнародному рівні. 

Водночас Амстердам виділив 1 мільярд євро на військову допомогу Україні у 2022 році. А на 2023 рік Нідерланди виокремили 2,5 мільярди євро (це загальна підтримка).  

Польща та країни Балтії постійно наголошували на безпекових загрозах з боку росії

Польща та держави Балтії постійно наголошували на безпекових загрозах з боку росії. Зазнавши колись, як і Україна, окупації москви, країни надають нам всебічну військову підтримку, будучи важливими союзниками Києва. Естонія виділила понад 1% ВВП у сфері безпекової допомоги Україні. 

Країни Центральної та Східної Європи, наприклад Словаччина і Польща, надаючи Україні пострадянське озброєння, зокрема літаки, які залишилися з комуністичних часів, отримали взамін новітнє від союзників по НАТО. 

російсько-українська війна призвела до кардинального переозброєння в Північноатлантичному альянсі.   

Роль Австралії та Нової Зеландії в підтримці України

Амбасадор України в Австралії Василь Мирошниченко і прем’єр Австралії Ентоні Альбанезе

На завершення оглядового матеріалу, де побічно згадали ключові моменти міжнародної військової підтримки України, відзначимо роль Австралії та Нової Зеландії. Австралія надала ЗСУ бронемашини Bushmaster. Наприкінці червня 2023 року було оголошено про новий пакет військової допомоги Канберри Україні, який включає, зокрема, 28 бронемашин M113. 

Загальна сума безпекової підтримки України від Австралії становить 610 мільйонів доларів.   

Нова Зеландія, так само як і Австралія, долучилася до тренувань українських військових у Британії. Зокрема, Нова Зеландія: 

  • виділила 11.35 млн доларів на нелетальну військову допомогу Україні в межах трастового фонду НАТО;
  • 4,1 млн доларів пішло на підтримку забезпечення супутниковим зв’язком Головне управління розвідки Міноборони України;
  • 7,5 млн на закупівлі зброї Великою Британією для України.  

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Окупанти збільшили кількість штурмів та обстрілів на Луганщині

Окупанти збільшили кількість штурмів та обстрілів на Луганщині

Війська рф значно збільшили кількість штурмів і обстрілів наших позицій та населених пунктів Луганської області.

Війська рф понад 300 разів вдарили по Запорізькій області

Війська рф понад 300 разів вдарили по Запорізькій області

Упродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 7 населених пунктів.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок 24 квітня російські військові кораблі відсутні.

Сили оборони ліквідували 1095 окупантів, знищили танки, артсистеми та ББМ: втрати рф за добу

Сили оборони ліквідували 1095 окупантів, знищили танки, артсистеми та ББМ: втрати рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 28.04.24 орієнтовно становлять:

У Миколаєві внаслідок атаки дронів пошкоджено готель

У Миколаєві внаслідок атаки дронів пошкоджено готель

Внаслідок ворожого удару БПЛА по місту Миколаїв пошкоджено будівлю готелю.

Ворог вночі атакував Україну дронами з Криму та Херсонщини: деталі атаки

Ворог вночі атакував Україну дронами з Криму та Херсонщини: деталі атаки

У ніч на 28 квітня 2024 року противник атакував чотирма ударними БПЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда — Крим, зенітною керованою ракетою С-300 із белгородської обл. — рф та п’ятьма безпілотниками невстановленого типу з окупованої Херсонщини.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець ЗСУ (служба за контрактом)

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

оператор – лінійний наглядач

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Медсестра в ЗСУ

від 21000 до 51000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква

Фельдшер

від 22000 до 52000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

Головний сержант, військовослужбовець

від 22000 до 22000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080