ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Будівельні роботи, чисті подвір’я, «пункти незламності» – як відроджується зруйнована Північна Салтівка в Харкові

Актуальна тема Публікації Регіони Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 25 Листопада 2022, 12:27

Після того, як Сили оборони під час блискавичної контрнаступальної операції відкинули рашистів від Харкова та з більшої частини Харківської області, на Північну Салтівку, найбільш постраждалий від російської агресії район міста, почало повертатися життя.

Ще влітку місцева влада запустила сюди наземний транспорт, запрацювала гілка метро, яка веде до району, кілька місяців тут функціонують місцеві ринки та супермаркети.

Пані Світлана, жителька будинку по вулиці, найближчої до кільцевої дороги, повернулася з евакуації до свого помешкання наприкінці травня. Її оселя, в якій вона встигла завершити ремонт до широкомасштабної навали орків, теж постраждала від обстрілів. Коли відбулося чергове потрапляння російського снаряда в будинок, від пожежі, яка сталася в сусідній квартирі, вигоріли меблі в помешканні пані Наталі, а стіни сильно закоптилися.

Наш будинок тоді горів п’ять діб. Думали, що вже нічого не залишиться. Але нам більш-менш пощастило, вціліли стіни, частина вікон, – розповідає жінка.

Родина вимушена наразі жити в одній кімнаті. З комунальних послуг в будинку присутня лише електрика. Опалення поки не подали, оскільки через обстріли постраждали теплотраси, газопостачання не підключають з цієї ж причини. Кімнату пані Світлана прогріває електрообігрівачем, воду носять із сусіднього джерела, одяг перуть у знайомих в іншому районі міста. Але родина з впевненістю дивиться в майбутнє – сьогодні до будинку завезли OSB-панелі, якими зашиють вибиті вікна, згодом, сподіваються, поладять дах, розбитий рашистським снарядом.

Нікуди не хочу їхати, вдома і стіни лікують. Поступово все відновимо, полагодимо. Дуже сподіваємося, що влада нам допоможе, – ділиться жителька Північної Салтівки.

А в сусідній багатоповерхівці вже тривають відновлювальні роботи. російським снарядом тут було зруйновано квартиру на останньому поверсі. Вже тиждень тут працюють будівельники – розібрали завали, кладуть шлакоблокові перегородки, згодом зроблять перекриття. Сподіваються завершити роботи до нового року. Справа залишиться лише за підключенням водо-, газо- та теплопостачанням.

В іншому будинку роботи тільки починаються. Аби уникнути руйнування секції під’їзду, інша команда будівельників замість зруйнованих стін помешкань встановили металеві пали, розбирають завали, доставляють будівельні матеріали та підіймають за допомогою крану на постраждалі поверхи.

Тут же, поблизу, працюють комунальники – прибирають будівне сміття, винесене з будинків, пиляють пошкоджені дерева. У дворах чисто, встановлені нові сміттєві баки.

А неподалік розташовується «пункт незламності». В умовах блек-ауту тут можна погрітися, випити гарячого чаю, перекусити, зарядити телефон, подивитися останні новини. Цілодобово тут чергують рятівники і медики, які завжди готові прийти на допомогу.

Дивишся на роботи, які тривають на Північній Салтівці, і ловиш себе на думці, що Україна зараз нагадує великий мурашник. Саме так працьовиті комахи відновлюють свою домівку після руйнування: кожен відповідає за свою частину роботи і робить її швидко, якісно, цілеспрямовано, не покладаючи рук. Наша нація незламна, а Україна непереможна!

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор-водій до військової частини А2800

від 20500 до 35000 грн

Радісне, Одеська область

Фельдшер

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 30000 до 130000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Водій-механік танка, танкіст

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Інспектор прикордонної служби

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Водій, військовий

від 20000 до 120000 грн

Харків

226 окремий батальйон 127 ОБр Сухопутних Військ ОК Північ