І хоча ця премія персональна, Марія вважає, що в її особі нагороду отримала вся команда правозахисників «Альменди» — організації, що вже понад десять років на всіх рівнях захищає…
Ворог не припиняє обстрілювати критичну інфраструктуру України. Не залишається жодної оселі в країні, яку б оминули відключення електроенергії чи припинення постачання газу.
Тож, що приготувати та як харчуватись у разі, якщо немає електрики та газу? Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки радить, що на випадок надзвичайних ситуацій потрібно зробити запас консервів і сухої сублімованої їжі. У магазинах нині великий вибір таких страв: супи, каші, пюре. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою.
Також варто зазначити, що не потребують варіння деякі крупи. Їх достатньо залити водою та залишити на деякий час.
Отже, потрібно мати в запасі ячну, пшоняну, пшеничну, манну, гречану, перлову та вівсяну каші, а також булгур і кускус.
Каші, для приготування яких потрібен окріп:
Ячна каша — залити кип’яченою водою і залишити на 2–3 години;
Пшоняна каша — залити окропом і почекати 1 годину для настоювання;
Пшенична каша — залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Почекати 30–50 хвилин для настоювання;
Булгур — не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній — 40 хвилин.
Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока):
Гречана каша — коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч;
Перлова каша — цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора;
Кускус — крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20–30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5–10 хвилин.
Вівсянка (або вівсянка в пластівцях) — для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі — достатньо 20 хвилин;
Манна каша — залити манну кашу холодною водою або молоком, накрити та дати настоятись 15–20 хвилин;
Кіноа — залити холодною водою й залишити на ніч.
Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4–5 годинам настоювання в термосі.
Підготувала Оксана Уретій
@armyinformcomua
Українські військові захопили в районі Покровська нову партію російських загарбників, які охоче поділилися тактикою свого командування на цьому напрямку.
Дрони 20 окремого полку безпілотних систем К-2 зупинили російську МТ-ЛБ, яка спробувала атакувати наші позиції.
Оператори 421 батальйону безпілотних систем ДШВ ЗСУ відправили на брухт ще кілька ворожих антен.
Попередньо встановлено, що поблизу одного із ТРЦ міста вибухнув саморобний вибуховий пристрій (СВП), що перевозився в автомобілі.
Володимир Зеленський провів продуктивну зустріч із прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере.
У норвезькому місті Рауфосс компанія NAMMO та одне з провідних українських підприємств ОПК підписали Спільну заяву про стратегічне співробітництво.
від 50000 до 150000 грн
Кривий Ріг
Криворізький РТЦК та СП
І хоча ця премія персональна, Марія вважає, що в її особі нагороду отримала вся команда правозахисників «Альменди» — організації, що вже понад десять років на всіх рівнях захищає…