ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Полтаві відкрили виставку «комунізм=рашиzм»

Регіони
Прочитаєте за: 3 хв. 22 Вересня 2022, 18:49

Про долі 13 українців, які жили у ХХ–ХХІ століттях і постраждали  від схожих тоталітарних методів кремля, розповідає фотодокументальна виставка «комунізм=рашиzм», що відкрилася в приміщенні Полтавського національного педагогічного університету імені Володимира Короленка.

Її організували фахівці Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

Ігор Кулик

— Після презентації цієї пересувної виставки в столичному регіоні унікальні документи побачили на Чернігівщині та Черкащині, — каже директор Галузевого державного архіву УІНП Ігор Кулик. — Зауважу, що ми не просто проводимо паралелі між комунізмом і рашизмом, ми ставимо між ними знак «дорівнює». Адже, як можемо побачити,  криваві методи росії зовсім не змінилися протягом останніх ста років.

Він вважає, що кожному українцю вкрай     важливо пам’ятати, хто був і залишається головним нашим ворогом. Це треба знати, щоб не мати хоч якихось ілюзій стосовно «добрих росіян» і зрозуміти генетичне прагнення московитів знищити нас як націю за вибір європейського вектору розвитку.

Першими відвідувачами виставки стали військовослужбовці гарнізону, студенти педуніверситету, а також фахівці архівних установ різного підпорядкування.

Добірка маловідомих фактів дуже сподобалася третьокурсниці Марині Стойко. Дівчина в майбутньому працюватиме вчителем історії, і це їй обов’язково знадобиться під час підготовки до шкільних уроків.

— Мене вразила біографія 26-річного полтавця Олега Гайдабури. Він не служив в армії, а 11 травня 2022-го на тракторі просто обробляв фермерські поля на Харківщині. Ворожий літак, пролітаючи на низькій висоті повз аграрія, чітко бачив цивільну техніку і навмисне випустив ракету. Згодом мій земляк помер через тяжкі травми та опіки. Звісно ж, Олег знав про небезпеку, але, мабуть, розумів, що його робота не менш важлива за дії ЗСУ, — вважає Марина Стойко.

На жаль, через раптову повітряну тривогу організаторам заходу довелося продовжити свою розповідь про виставку в бомбосховищі. Там же вони відповіли на запитання і поділилися подальшими планами.

— Наразі цю виставку вже переклали англійською, шведською,  естонською та латиською мовами. Відповідно, ми проводимо роботу щодо організації показу наших фотодокументів у країнах, які є нашими надійними партнерами. Також працюватимемо далі над наповненням експозиції новими фактами і унікальними світлинами, — пояснив Ігор Кулик.

На Полтавщині виставка пробуде до кінця вересня. За домовленістю з представниками обласної військової адміністрації, окрім полтавців, її зможуть побачити мешканці Миргорода, Лубен та інших міст регіону.

Наприкінці свого перебування в Полтавському національному педагогічному університеті Ігор Кулик провів майстер-клас для студентів факультету історії та географії з пошуку репресованих родичів, що особливо актуально під час цієї жорстокої російсько-української війни.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Сьогодні, 20 квітня, російські війська вдарили по приватному сектору Одеси. Поранення отримали 2 особи, постраждала й трирічна дитина.

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

Учасники Міжнародного академічного форуму «Воєнні інновації в сучасних війнах» розглянули тенденції війни дронів, вектори розвитку Збройних Сил та інноваційні соціальні рішення.

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

У травні-червні Україна може наблизитися до підписання безпекових угод із країнами Балтії, Північної Європи і США.

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розповів, як зміниться обстановка в українському небі після збиття російських літаків А-50, Ту-22М3.

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2734

Старший механік-водій

від 25000 до 125000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Бойовий медик взводу, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Кухар

від 8000 до 9000 грн

Озерне

Військова частина А1435

Механік-водій. Обери посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Снайпер

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна