ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чи матиме росія іранські безпілотники Shahed 129

Blogger pool Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 4 Серпня 2022, 14:39

У середині липня 2022 року західні ЗМІ, посилаючись на радника президента США з питань національної безпеки Джейка Саллівана, повідомили, що Іран продав росії партію безпілотних літальних апаратів. Телеканал CNN, аналізуючи ексклюзивно отримані супутникові зображення, повідомив, що російська делегація щонайменше двічі за останній місяць відвідувала аеродром у центральному Ірані, щоб здійснити огляд бойових безпілотників для оснащення армії рф.

росію, як стверджує CNN, цікавили ударні безпілотники Shahed-191 та Shahed 129. Саме їх у червні 2022 року на аеродромі Кашан на південь від Тегерана оглядала російська делегація. Обидва типи безпілотників здатні нести високоточні ракети.

Джейк Салліван зазначив, що партія іранських БПЛА для росії складатиме кілька сотень одиниць. росіяни навіть двічі відвідали іранський аеродром, що свідчить про серйозну зацікавленість москви в придбанні БПЛА в Тегерана. Крім того, у липні 2022 року офіційні особи Білого дому повідомили деякі розсекречені дані американської розвідки, які вказують на те, що Іран збирається надати росії сотні безпілотників для використання у війні проти України. Також близькосхідна країна готується розпочати навчання російських військ методиці управління цими БПЛА.

Наприкінці липня видання Цензор.НЕТ, посилаючись на власні джерела, повідомило, що партію іранських дронів вже відправлено Каспійським морем до росії. Надалі воєнний вантаж через Астрахань і Волгоград планується доставити до кордонів України. В повідомленні йдеться про те, що основу вантажу складають саме важкі ударні дрони Shahed 129.

Це один з найкращих БПЛА у цьому класі й вважається одним із найефективніших безпілотників на озброєнні Ірану. При його розробці були взяті за основу ізраїльський дрон Hermes-450 та американський MQ-1 Predator. 

Shahed 129 – це одномоторний середньовисотний безпілотний бойовий літальний апарат великої тривалості польоту (UCAV), розроблений Shahed Aviation Industries для Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Розробники стверджують, що апарат може виконувати бойові й розвідувальні завдання та має автономність 24 години. Він може озброюватися протитанковими ракетами Sadid-1 (копія ізраїльської Spike-ER) або високоточною плануючою бомбою з осколковою бойовою частиною – Sadid-345.

У ЗМІ можна зустріти заявлені розробниками тактико-технічні характеристики Shahed 129, але практично про них мало відомо, оскільки досі ці дрони не застосовувались в умовах широкомасштабної війни. Iran Press заявило, що управління та наведення Shahed 129 здійснюється дистанційно з наземних центрів управління. Оптична система безпілотника має можливість виявляти об’єкти на відстані 211 км навколо вночі та вдень за будь-яких погодних умов і видавати командирам чіткі фотографії. Такою є дальність стійкого сигналу з контрольного пункту. БПЛА, потенційно, може пролетіти заявлені 3,4 тис. км, але вже на автопілоті за заданим курсом. Що ставить під сумнів його бойове застосування на великих відстанях.

Завдання, які може виконувати безпілотник Shahed 129, передбачають оперативну розвідку, знищення позицій противника, фотографування позицій і відправлення світлин до командного центру для ухвалення остаточного рішення.

Іран стверджує, що успішно застосовував ці дрони в Сирії з 2014 року, куди було перекинуто щонайменше п’ять таких машин. Shahed 129 завдавали удари в районі Алеппо та Дейр-ез-Зора. Однак, наскільки вони були вдалими, наразі, невідомо.

Видання Цензор.НЕТ стверджує, що можливості Shahed 129 можуть відрізнятися від заявлених. До того ж їх успішно збивають. Так, у 2017 році надходили повідомлення про спробу іранців кілька разів ударити з Shahed 129 по базі міжнародної коаліції під егідою США в Ет-Танфі, але вони були збиті американським F-15E, а в одному випадку боєприпас так і не вибухнув. Збивали іранські БПЛА та пакистанські JF-17 у тому ж 2017 році, коли іранці порушили повітряний простір Пакистану.

Крім того, наразі не було і офіційної заяви про передачу росії іранських БПЛА. Та й в самому Ірані, як стверджують військові експерти, дронів Shahed 129 не так-то й багато, якщо говорити про кілька сотень. За оцінкою відомого авіаексперта Бабака Тагваї у статті для видання Aviation Week&Space Technology за 2017 рік в Ірану нараховувалось лише 22 таких БПЛА. У 2019 році він писав, що Тегеран розжився ще 4-6 одиницями. У планах до 2024 року – 40 безпілотників.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, у виданні Апостроф, теж схиляється до думки, що у Ірану є не більше пів сотні Shahed 129. Він посилається на аналітичне видання Janes в якому йдеться про наявність у Ірану до 50 одиниць усіх версій БПЛАShahed  (Shahed 129, Shahed 161, Shahed 171, Shahed 191.- Авт.). На малу кількість таких дронів вказує і офіційно оприлюднені Тегераном дані, що в Сирію було направлено всього два дрони і ще чотири застосовувалися для патрулювання східних кордонів Ірану.

На переконання Сергія Згурця, Shahed 129 – не масовий дрон, навіть якщо припустити, що західні аналітики помилилися в оцінці можливостей іранської промисловості у декілька разів. Також цей дрон раніше не експортувався Іраном, хоча Тегеран раніше постачав інші дрони до Венесуели (Mohajer 2. –Авт.). Іранські дрони Mohajer6 також були помічені в Ефіопії, а Таджикистан взагалі відкрив ліцензійне виробництво Ababil 2.

Ставить під сумнів Згурець і відправку таких дронів морським шляхом, хіба цих БПЛА Іран відправив до росії велику кількість. Або мова йде про інші дрони, яких Тегеран випускає декілька видів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

Оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» спростувало інформацію щодо захоплення російськими окупантами вогнетривкого заводу в селі Красногорівка Донецької області.

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Станом 18:00 25 квітня 3 людини загинуло і 4 було поранено.

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому обговорювалося питання щодо прикриття життєво необхідних для країни об’єктів.

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

В інтерв’ю Fox News Володимир Зеленський розповів чи була Україна близька до поразки через затягування американської допомоги і як варто будувати стійку та тривалу безпеку в Європі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Механік-оператор вузла спеціального зв’язку. РЕБ. Війська РЕБ.

від 19000 до 120000 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Стрілець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Бухгалтер Фінансово-економічної служби УЗВ ВСП

від 21000 до 25000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Інструктор з зв’язку

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область