ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Стартував набір у групи психологічної підтримки родин захисників

Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 18 Липня 2022, 16:01

За підрахунками Міністерства охорони здоров’я, через війну в Україні не менш як 60% українців потребують психологічної допомоги. Переживання травматичного досвіду, пов’язаного з війною, може мати довготривалі негативні наслідки для психіки та унеможливлюватиме подальше нормальне життя.

У ці складні часи не кожен має змогу прийти на очну консультацію до фахівця – психолога, психотерапевта чи психіатра. Водночас, аби зробити психологічну допомогу максимально доступною для всіх українців, наразі працюють як громадські організації, так і державні інституції.

Безкоштовні цілодобові гарячі лінії допомоги, навчальні тематичні курси та вебінари, конфіденційні групи психологічної підтримки, де фахівці пояснюють, чому люди частіше стикаються з психологічними проблемами під час війни та діляться дієвими техніками, як із ними впоратися, – усі ці та інші механізми підтримки доступні для будь-кого в будь-якому куточку світу.

Одним із перших проєктів, який відповів на зростаючу потребу в психологічній підтримці від початку повномасштабної війни, стала Служба турботи про психічне здоров’я благодійного фонду «Право на захист». У службі – 18 експертів, які працюють для збереження психічного здоров’я українців, відшуковуючи зручні формати та підходи для надання психологічної допомоги.

Наразі психологи запрошують до онлайн-груп підтримки. Одна із них працюватиме із членами родин військовослужбовців, інша –  із дорослими, яким важко самостійно подолати стресову ситуацію.

Група підтримки для сімей військовослужбовців стартуватиме 19 липня, зустрічі відбуватимуться щовівторка із 20:00 та триватимуть півтори години. Дружини, чоловіки, матері, батьки, сестри чи брати, близькі друзі чи подруги, родичі військовослужбовця зможуть отримати  психологічну підтримку в колі людей, які проживають подібне. Обговорення, обмін досвідом, мінілекції, запитання-відповіді, вправи відбуватимуться у Zoom у закритій групі. Зареєструватись на безкоштовні конфіденційні зустрічі можна тут.

Окрім того, із 21 липня розпочинають роботу групи підтримки для дорослих. Щочетверга із  20:00 ті, хто зіткнувся з переживаннями, з якими важко справитись самостійно, отримає можливість виговоритись та бути почутим. Психотерапевти підтримають,  допоможуть переосмислити те, що відбувається, та зменшити емоційну напругу, щоб жити і рухатись далі. Зареєструватись можна тут.

Заняття проводитимуть консультантки-психотерапевтки Служби турботи про психічне здоров’я БФ «Право на захист» Ростислава Пекарюк і Марія Хомів.

Якщо ж ви досі не впевнені, чи формат роботи у групах вам підходить, психологи окреслили низку причин, чому він дієвий.

− Психологічна група − це спеціально створене місце, де можна конфіденційно поділитися з іншими власними переживаннями та побачити свою ситуацію іншими очима.

− У групі можна практикувати комунікацію з іншими людьми, спостерігати їхню реакцію чи пробувати побачити себе збоку. Це відбувається в безпечних умовах, оскільки ведуть групи психотерапевт/и чи психолог/и.

− Тривалий час роботи у групі дає можливість побачити динаміку своїх стосунків з іншими учасниками. Це чудова можливість «прокачати» стосунки з іншими ніби у зменшеній моделі суспільства, де важливо помічати моделі власної поведінки, їх вплив на інших людей та спробувати нові способи комунікації.

−  Учасники групи можуть ділитися своїм досвідом проживання тих чи інших ситуацій, баченням проблем і виходів з них, підтримкою, зворотнім зв’язком. З цього досвіду можна взяти щось для себе, а можна просто подивитися на способи інших. Усі учасники – рівні й ставляться один до одного з повагою.

− Група може стати великим ресурсом: тут можна говорити про свої потреби, просити і отримувати бажане, пробувати нове, експериментувати і врешті просто жити своє життя, і бути серед людей.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ракетний удар по Дніпру: число постраждалих зросло до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Ракетний удар по Дніпру: число постраждалих зросло до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Унаслідок російської ракетної атаки по Дніпру число постраждалих зросло до 24 людей.

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова після масованої російської ракетної атаки на Дніпро заявила, що рф буде притягнута до відповідальності.

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Суми

Старобільський РТЦК та СП

Бойовий медик 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Оператор безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 100000 грн

Полтава, Полтавська область

Фельдшер

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Водій-номер обслуги

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Бухгалтер 2 кат. розрахункової групи

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759