ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На що здатен чеський Vampire 4D

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Липня 2022, 13:41
РСЗВ RM-70 Vampire 4D, Фото: Karel Šubrt

Артилерійські підрозділи ЗСУ продовжують підсилюватися зразками іноземного озброєння, зокрема чеською РСЗВ RM-70 Vampire 4D.

Реактивна система залпового вогню RM-70 Vampire 4D (РСЗВ «Вампір») по суті є суттєво модернізованим варіантом оригінальної чеської РСЗВ RM-70 GRAD із заряджальним пристроєм. Ракетна пускова установка здатна вести вогонь із закритих позицій як одиничними пострілами, так і залпами. Управління вогнем проводиться як із кабіни, так і за допомогою переносного пристрою з найближчого укриття.

РСЗВ «Вампір» конструктивно є комбінацією артилерійської частини БМ-21 та шасі чеського автомобіля підвищеної прохідності Tatra T815-7T3RC1 8X8.1R з пневматичною підвіскою вісі. Пускова установка виконана за класичною схемою з розташуванням артилерійської частини у кормі колісного шасі. У передній частині шасі розміщена броньована кабіна екіпажу та силова установка з агрегатами трансмісії. Завдяки відносно великій довжині шасі в середній частині вдалося розмістити оригінальний гідравлічний пристрій для перезаряджання пускової установки.

Артилерійська частина складається з пакета трубчастих напрямних (40 стволів), поворотної рами, механізмів наведення та відповідного електрообладнання. Стрільба здійснюється некерованими унітарними осколково-фугасними реактивними снарядами (122-JROF).

Суттєвою відмінністю RM-70 Vampire 4D від прототипу є її підвищені вогневі можливості: через дві хвилини після першого залпу «Вампір» може здійснити другий залп і залишити бойову позицію ще до того, як по ній буде завдано удару у відповідь. Ця можливість забезпечується гідравлічним пристроєм для механічного перезаряджання пускової установки – стелажем, на якому розміщений боєзапас, що складається з 40 реактивних снарядів. За допомогою гідравлічного приводу снаряди можуть переміщатися в горизонтальній площині у бік корми колісного шасі (у цей бік направлені й головні частини ракет).

Ходова частина виконана за колісною формулою 8×8, керованими є колеса двох передніх осей. Завдяки використанню шин низького тиску з розвиненим малюнком протектора та наявності системи централізованого регулювання повітря в шинах прохідність пускової установки пересіченою місцевістю винятково висока. Вона долає підйоми до 30°, стіни заввишки 0,6 м і траншеї завширшки 2,1 м. Без попередньої підготовки форсує броди глибиною до 1,5 м. Під час руху по шосе пускова установка розвиває максимальну швидкість 85 км/год.

Пускова установка обладнана радіостанцією, засобами пожежогасіння та захисту від зброї масового ураження. У передній частині шасі змонтовано бульдозерний відвал, за допомогою якого може бути обладнана вогнева позиція або прибрано перешкоди з дороги. Є також лебідка для самовитягування пускової установки або буксирування.

Для перезаряджання пакет напрямних артилерійської частини повертається на 180° і встановлюється з нульовим кутом піднесення. Усі 40 снарядів, розташовані на стелажі, одночасно заходять у напрямні, після чого пускова установка може продовжити стрільбу. Передбачено також перезаряджання пускової установки вручну за допомогою транспортно-заряджальної машини.

Як допоміжне озброєння на даху броньованої кабіни може бути встановлений 7,62-мм кулемет, стрільбу з якого можна вести як по наземних, так і повітряних цілях.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник окремого батальйону сил ТрО

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Начальник складу МТЗ, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Інструктор з інженерної підготовки

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Електрик відділення зв’язку

від 25000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Електрозварник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ