ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Демілітаризація по-українськи, або Топ-3 системи залпового вогню, «подаровані» з-за поребрика

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 10 Липня 2022, 12:33

З моменту широкомасштабного вторгнення росії в Україну ми не раз публікували трофейну техніку та зброю рашистської армії, яка буде знищувати колишніх власників. За інформацією нідерландського видання Oryx, техніки виявилось досить багато: від автомобілів і бронемашин, до танків та реактивних систем залпового вогню.

Якщо говорити про артилерію, то, приміром, лише за 100 днів війни було захоплено 122 одиниці техніки, серед яких є справжні ексклюзиви. Ми вирішили відібрати 3 найцікавіші системи залпового вогню та розповісти, чим вони можуть допомогти нашій армії в боротьбі проти російської окупації.

Важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1А «Солнцепек» по праву можна вважати легендою рашистської пропаганди.

Довідково. «Солнцепек» — система озброєння, що призначена для забезпечення наступальних дій військ, виведення з ладу легкоброньованої й автомобільної техніки, підпалу та руйнування споруд та будівель, знищення живої сили противника (розташованої на відкритій місцевості й у фортифікаційних спорудах) осколками, ударною хвилею та вогнем.

Система «Солнцепек» веде вогонь термобаричними боєприпасами. У залпі 24 снаряди, які здатні накрити площу 200х200 метрів, знищуючи живу силу, легкоброньовану техніку і укріплення. Сховатися від залпу «Солнцепека» неможливо навіть в окопах і бліндажах: після попадання двохсоткілограмового снаряда в ціль термобарична суміш розсіюється в повітрі і вибухає під колосальним тиском, створюючи температуру в 3000 градусів. У такому пеклі плавиться навіть залізна броня.

ТОС-1А за час широкомасштабного вторгнення російських окупантів в Україну встигла розвіяти всі казки запоребрикової пропагандистської машини. Попри низку технічних переваг, вона так і не знайшла вмілого російського екіпажу для застосування,  тому декілька таких одиниць люб’язно передали до наших Збройних Сил.

РСЗВ «Торнадо-Г»

Реактивна система залпового вогню 9К51М «Торнадо-Г» (Г — Град) — російська модернізована реактивна система залпового вогню, що призначена для завдавання масованих ударів по живій силі противника на відкритій ділянці місцевості, бронетехніці, артилерійських і мінометних батареях, командних пунктах.

Бойові можливості цієї системи розширили за рахунок нових реактивних боєприпасів. На озброєнні РСЗВ «Торнадо-Г» має касетні снаряди з головною частиною, яка відокремлюється, та кумулятивні бойові елементи із самонаведенням, що дозволяє ефективно вражати декілька цілей одночасно.

Дана система оснащена супутниковою навігацією системи ГЛОНАСС, апаратурою зв’язку та бортовим комп’ютером «Багет-41». За своєю бойовою ефективністю система в 2,5–3 рази перевершує «Град» за рахунок потужності боєприпасів, далекобійності, влучності ураження, точності автоматизованої системи прицілювання та супутникового наведення.

БМ-27 «Ураган»

220-мм реактивна система залпового вогню «Ураган» призначена для стрільби реактивними снарядами з метою ураження техніки противника в районах зосередження, на марші і в бойових порядках, противника на відкритій ділянці місцевості або за фортифікаційними спорудами, вертольотів і літаків на аеродромах, командних пунктів, складів пального та інших цілей.

Як порівняти з «Градом», дальність ураження якого близько 20 км, «Ураган» стріляє на 30–35 км і використовує потужніші реактивні снаряди. Основний спосіб стрільби — із закритої позиції, проте можливо ведення стрільби і з кабіни. РСЗВ «Ураган» має можливість залізничного, водяного, повітряного транспортування.

Комплекс має різні типи реактивних боєприпасів 9к57: осколково-фугасні, касетні, а також снаряди для дистанційного мінування протипіхотними та протитанковими мінами.

Кирило Самойленко

Читайте нас в Telegram
На Львівщині затримали військового, який за $17 тис. «продав» місце у делегації для виїзду за кордон  

На Львівщині затримали військового, який за $17 тис. «продав» місце у делегації для виїзду за кордон  

Військовослужбовець військової частини з Львівщини за гроші обіцяв фіктивно включити військовозобов’язаного до складу делегації, яка виїжджатиме на міжнародну конференцію до однієї із країн Євросоюзу.

Литва збирається надати Україні радари ППО

Литва збирається надати Україні радари ППО

Литва хоче зробити внесок в українську протиповітряну оборону, зокрема надати радари протиповітряної оборони.

Глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій у Запорізькій області

Глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій у Запорізькій області

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про утворення восьми військових адміністрацій у Запорізькій області.

На Харківському напрямку знищили командно-спостережний пункт ворога

На Харківському напрямку знищили командно-спостережний пункт ворога

Аеророзвідники бригади «Сталевий Кордон» декілька днів вели спостереження за ворожим командно-спостережним пунктом.

Сили оборони півдня за добу ліквідували майже сотню окупантів

Сили оборони півдня за добу ліквідували майже сотню окупантів

Сили оборони півдня упродовж доби ліквідували 99 військовослужбовців російської армії.

Четверо людей постраждало внаслідок удару росіян по Дніпру

Четверо людей постраждало внаслідок удару росіян по Дніпру

Вдень 23 квітня ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району Дніпра.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 30000 грн

Сарата

Державна прикордонна служба України

Гранатометник

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Інженер РЕБ в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

військова служба за контрактом

від 21000 до 123000 грн

Львів, Львівська область

Механік-водій (БМП)

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП