ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як нападник маскувався під визволителя: іноземні науковці розкриють таємниці війн античності

Прочитаєте за: 4 хв. 10 Червня 2022, 10:10

Всесвітньо відомі британські та американські історики та археологи започатковують цикл лекцій для українських студентів, позбавлених можливості нормально навчатися та здійснювати наукові дослідження через напад рф на Україну. Ініціатива дослідників — це справжній антикознавчий ленд-ліз та історична симмахія.

Довідково. Антикознавствогалузь гуманітарних наук, присвячена вивченню Античності — Стародавньої Греції та Стародавнього Риму.

Симмахіяце давньогрецький військово-політичний союз, створений для ведення наступальних військових дій. Так само, як найвідомішими полісами Давньої Греції є Афіни та Спарта, так і найвідомішими симмахіями є створені ними відповідно Делоський союз і Пелопоннеський союз.

Цикл лекцій має назву «Імперія, війна, ідентичності. Античні лайфхаки для сьогодення».

«Антична історія тільки на перший погляд стосується подій сивої давнини. Знаряддя пропаганди і маскування насильства були «відточені» ще в І тисячолітті до нашої ери і активно використовувались у війнах ХХ ст. Пропонований курс лекцій дає змогу отримати відповіді на запитання: «Чи імперіалізм і війна є взаємопов’язаними явищами? Чи творення націй обов’язково мусить супроводжуватись боротьбою та жертвами?», а головне — показати, як в античності формувався міф агресора, як нападник маскувався під визволителя, намагаючись виправити історичні помилки і переписати історію і які паралелі можна провести із сьогоденням», — наголошують організатори в анотації до реєстраційної форми.

Ініціаторкою антикознавчого ленд-лізу виступила Ірен Полінська з Королівського коледжу університету Лондона. Її ідею радо підтримала українська археологиня Тетяна Шевченко з Інституту археології НАН України. Організаторам вдалося зібрати зіркову фалангу, чи, може, когорту науковців, самі лише імена і теми лекцій яких спроможні привернути увагу не лише фахівців, але й любителів античності з усього світу.

 

— Ідея об’єднати зусилля в єдиний курс прийшла від самих іноземних колег. Вони не раз звертаються із запитаннями не лише «як ви там», але й «що ми можемо зробити». Хтось вивісив у себе на балконі наш прапор, хтось долучився до мітингу, хтось збирає підписи до листа своєму представнику в парламенті. Далеко не завжди є можливість жертвувати кошти або не завжди є можливість і сміливість робити щось більше. Але моральна, професійна, суто людська підтримка колег, студентів — для них є чимось більш реальним і важливим. У цьому курсі лекцій волонтерять усі. Підготовка, проведення, читання лекцій відбувається безоплатно. І це дуже цінна інвестиція в українське студентство, це дозволяє і в такий час бачити своє майбутнє, — розповіла одна з організаторок проєкту Тетяна Шевченко.

Слід  наголосити, що лекції британських та американських науковців призначені саме для українських студентів і аспірантів. Вони безкоштовні і, як бачимо з тем, вкрай актуальні, злободенні й назрілі з огляду на війну рф проти України. Цей цикл лекцій є одним із численних різновидів допомоги країн вільного світу українському народу і державі Україна, які тримають фронт проти коричневої чуми ХХІ ст. — рашизму.

Тож не Javelin і MLRS єдиними — науковий антикознавчий ленд-ліз так само має велике значення. Важливий він для перемоги над ворогом, військо якого, подібно до давніх персів, штурмує українські Термопіли — браму вільного демократичного європейського світу, на сторожі якої, подібно до трьохсот спартанців, мужньо стоять воїни ЗС України.

І ще важливішою є українсько-британсько-американська наукова симмахія для майбутнього розвитку України. Нашій країні пощастило мати власну античність, пам’ятки якої сконцентровані насамперед у південних регіонах держави, уздовж Північночорноморського узбережжя і в Криму, деокупація якого поверне українським науковцям тимчасово втрачену можливість досліджувати численні археологічні пам’ятки півострова.

Українське антикознавство, яке має вагомі здобутки і надбання, після перемоги повинно не лише зберегти наявний рівень, але й піднятися до нових висот та посісти гідне місце в колі світової наукової спільноти.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Військовий капелан

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Такелажник, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080

Стрілець-зенітник (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Командир відділення 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Кулеметник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО