ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ми потребуємо спрощених і прискорених процедур у постачанні зброї Україні – Олексій Резніков

Новини
Прочитаєте за: 9 хв. 4 Червня 2022, 20:20

Міністри оборони України, Словаччини та Болгарії взяли участь у панелі Міжнародного безпекового форуму GLOBSEC-2022, присвяченій постачанню військової допомоги Україні від держав-партнерів.

Зокрема, учасники обговорили проблемні питання постачання озброєння та військової техніки в Україну, принципи та підходи, які мають застосовуватися країнами в рамках супроводження процесу передачі військової допомоги.

Олексій Резніков висловив вдячність державі-господарю Форуму, словацькому народові та спільноті GLOBSEC за підтримку України. Також, користуючись нагодою, він подякував своїм колегам – міністрам оборони Ярославу Надю і Драгомиру Закову за підтримку, надану урядами Словацької Республіки та Республіки Болгарія.

Очільник українського оборонного відомства поінформував учасників панелі про безпекову ситуацію з метою кращого розуміння потреб військової допомоги України.

«Росія намагається захопити південь та схід нашої держави, водночас не полишає цілі щодо захоплення Києва та знищення української державності. Упродовж тижня відбулися важкі бої у Донецькій та Луганській областях. Ворог кидає значні сили з метою захоплення Сєвєродонецька, Лисичанська та подальшого взяття під контроль усієї Луганської області», – зазначив Міністр оборони України, розповівши, що російська армія перевищує українську в далекобійній артилерії, бронетехніці та використанні авіації. Також росіяни мають безперебійне постачання боєприпасів радянських часів, за допомогою яких знищують мирні населені пункти.

«На Херсонщині російська армія будує глибоко ешелоновану оборону. Наша ціль – не дати реалізуватися російським сценаріям та звільнити наші території максимально швидко», – наголосив Олексій Резніков.

За його словами, для цього Сили оборони України потребують важкого озброєння, у пріоритеті РСЗВ, також іншої артилерії, танків, протикорабельних систем, безпілотних систем, засобів протиракетної та протиповітряної оборони, спеціальних ракет для протидії радіолокаційним засобам ворога, що дозволять застосовувати нашу авіацію.

«Ми потребуємо їх швидко і в кількостях, які відповідають масштабам загроз. Україна потрапила в умови війни без відповідної адекватної підтримки демократичного світу. Ситуація наразі змінюється, але повільно. Ми цінуємо внесок кожної країни, яка у цей час з Україною, яка взяла зобов’язання докласти зусиль для підвищення ефективності міжнародної підтримки», – додав очільник українського оборонного відомства.

Він нагадав, що під час останньої зустрічі в рамках Рамштайну було акцентовано на трьох ключових аспектах цього процесу: терміни, передача та асортимент засобів.

Процедури передачі «мирного часу», на думку Олексія Резнікова, вочевидь не повинні застосовуватися під час війни, адже затримки, що вимірюються днями і тижнями, вартують високої ціни життів українців.

«Я просив би ухвалити відповідні рішення та поінформувати про цю проблему свої уряди. Багато прикладів, коли мої колеги, міністри оборони, підтримують ініціативу, але повинні координувати реалізацію з міністрами фінансів своїх держав чи іншими урядовими організаціями, що часто сповільнює процес. Ми потребуємо спрощених і прискорених процедур», – зазначив Олексій Резніков.

Також було запропоновано спільно аналізувати кожен формат допомоги від іноземних партнерів для їхнього розподілення на три категорії: короткострокову, середньострокову та довгострокову. Олексій Резніков підкреслив, що така допомога розглядається з кількісної і якісної точок зору: як підвищуються спроможності Збройних Сил України в будь-який момент.

«Ідеальна мета – отримати зброю та військову техніку як органічний підрозділ (organicunit). Україна змінила філософію у запитах щодо постачання зброї: якщо в перший місяць війни ми зосереджувалися на отриманні протитанкових і зенітних переносних комплексів, то нині характер війни змінився, і нам потрібно більше важкого озброєння», – підкреслив Олексій Резніков, зазначивши, що запаси зброї та боєприпасів радянських часів вичерпуються, тому на заміну потрібна зброя, боєприпаси та військова техніка стандартів НАТО.

Окремо український міністр наголосив на необхідності завчасної підготовки відповідного персоналу:

«Для досягнення максимальної ефективності на полі бою Міністерство оборони та Збройні Сили України приділяють велику увагу підготовці та тренуванню особового складу таким чином, щоб навчити персонал використовувати системи зброї до їхнього фактичного надходження. Це стосується і підготовки спеціалістів для обслуговування та ремонту таких систем, що забезпечить тривалий період використання наданої допомоги. Також не забуваймо про розвиток нашої оборонної індустрії щодо забезпечення циклів технічного обслуговування та ремонту в довгостроковій перспективі. Що, серед іншого, сприятиме взаємосумісності озброєння в технічній та операційній площинах».

Олексій Резніков на цьому напрямі бачить провідну роль НАТО, що полягає в оцінці удосконалення інтеграції України в Альянс.

«Також я хочу подякувати всім колегам – міністрам оборони держав, які підтримують Україну. Список цих держав лише збільшується, що свідчить про правильність обраного нами шляху», – підсумував Олексій Резніков.

«Рішення надати Україні HIMARS та М270 – це перший крок для України та величезний стрибок у питанні стримування російської агресії»

Міністр оборони України Олексій Резніков під час виступу на панелі Міжнародного безпекового форуму GLOBSEC-2022 поінформував про початок підготовки українських артилерійських розрахунків у Європі щодо застосування РСЗВ HIMARS та М270.

Олексій Резніков привітав рішення США надати Україні реактивні системи залпового вогню HIMARS та звернув увагу, що Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес анонсував отримання нашою державою РСЗВ М270.

«Згадайте слова американського астронавта Ніла Армстронга, який висадився на Місяці, що «…це маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства». Так от, рішення Білого дому щодо HIMARS та Лондона щодо М270 – це перший крок для України і величезний стрибок у питанні стримування російської агресії», – зазначив Міністр оборони України.

Також він високо оцінив реалізацію ідею міністрів оборони США та Великої Британії Ллойда Остіна ІІІ та Бена Воллеса щодо конференції з надання допомоги Україні, що мала місце в Лондоні, а надалі трансформувалася у формат Рамштайну.

«У червні очікується чергова зустріч. Така система координації допоможе нам продовжувати забезпечення й у майбутньому. Наприклад – нові літаки, ракетні системи, кібернетичні системи. Актуальною є програма з розмінування в Україні, адже маємо багато нездетонованих вибухових пристроїв на нашій землі», – додав Міністр оборони України.

«Контракт з Україною щодо постачання гаубиць Zuzana – це серйозна інвестиція у словацьку економіку»

Під час дискусії на полях Міжнародного безпекового форуму GLOBSEC- 2022 Міністр оборони України Олексій Резніков привітав підписання відповідного контракту із словацькою стороною щодо постачання Силам оборони України гаубиць Zuzana.

«Я дуже радий зазначити, що ми підписали контракт на постачання гаубиць Zuzana, про що міністр Ярослав Надь «твітнув» публічно. Ми вдячні словакам за це рішення, але крім всього іншого – це серйозна інвестиція у словацьку економіку. І ми проситимемо надати нам гаубиці швидше, ніж потужності ВПК можуть виготовити замовлення», – прокоментував Олексій Резніков.

«Хороша ідея, щоб Україна стала частиною оборонної стратегії НАТО на наступні 10 років, що ухвалюватиметься на Саміті в Мадриді»

Під час Міжнародного безпекового форуму GLOBSEC-2022 Міністр оборони України Олексій Резніков оцінив рівень надання допомоги України як такий, що дозволяє лише стримувати агресора. Натомість Сили оборони України потребують більше, щоб перейти в ефективний контрнаступ і відкинути російських загарбників за межі нашої держави, звільнити всі тимчасово окуповані території.

«На першому етапі ми хочемо підвищити наші спроможності. Далі – обговорити наше майбутнє сусідство з росією», – сказав Олексій Резніков.

Також, він звернув увагу, що НАТО намагається посилити східний фланг, у цій перспективі під час Саміту в Мадриді має бути ухвалено оборонну стратегію на наступні 10 років.

«Я думаю, якщо ми говоримо про членство України в Альянсі де-факто, а не де-юре, це було б дуже хорошою ідеєю, щоб Україна була частиною цієї стратегії, адже ми є частиною східного флангу Європи, НАТО, ЄС. Це було б виграшною ситуацією для усіх. Тому що, нажаль, кремль не відлетить у космос на технологіях Ілона Маска», – додав Олексій Резніков.

Також, він пригадав, що правильним було рішення держав-членів НАТО долучити Україну до Кіберцентру НАТО в Таллінні. Особливо це актуально в умовах збройної агресії росії.

«Обмін досвідом дуже важливий. Тепер намагаємося отримати більше засобів радіоелектронної боротьби для протидії російським безпілотникам. На противагу, Сили оборони України потребують теж дронів для розвідки, наведення артилерії. Ми повинні «осліпити» російських загарбників, але зберегти свої «очі», – додав Міністр оборони України.

Олексій Резніков запропонував створити в ЄС трастовий фонд для України

Відповідаючи на запитання на полях Міжнародного безпекового форуму GLOBSEC-2022 Міністр оборони України Олексій Резніков наголосив, що наступним кроком надання допомоги Україні від ЄС могло б бути створення відповідного трастового фонду.

«Є держави, наприклад Люксембург, які готові інвестувати в безпеку – допомагати Україні. Але вони не можуть, бо не мають озброєння, яке нам потрібне. Хорошим рішенням було б створити трастовий фонд в Європі, і це може бути наступним кроком», – зазначив Олексій Резніков.

Російські військові – це не регулярна цивілізована армія, а вбивці, мародери та ґвалтівники – Олексій Резніков

Про це Міністр оборони сказав під час участі в Міжнародному безпековому форумі GLOBSEC-2022.

«росія продовжує докладати зусиль з окупації усієї нашої держави. Наразі неможливо передбачити, коли закінчиться війна, але мої оптимістичні прогнози, що це реально зробити ще цього року», – сказав Олексій Резніков, нагадавши, що мрією кремлівської влади є «зібрати «їхні» землі».

«Наступними будуть Польща, країни Балтії, Словаччина та інші. Тому ми мусимо зупинити росію та стримувати у майбутньому», – застеріг Міністр оборони України.

Крім того, він висловив позицію, що російські військові – це не регулярна цивілізована армія, а вбивці, мародери та ґвалтівники.

«Це не друга армія у світі. Ми називаємо їх «орки», – резюмував Олексій Резніков.

Читайте нас в Telegram
Спецпризначенці ліквідували танк та ЗРК «Тунгуска» загарбників

Спецпризначенці ліквідували танк та ЗРК «Тунгуска» загарбників

Воїни ССО знищили важку техніку та 11 військових армії росії на Донеччині.

Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

У Міністерстві оборони Литви заявили про передачу Україні чергової партії бронетранспортерів М577. Машини прибули 23 квітня.

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

Сьогодні вранці росіяни скинули на місто Костянтинівка Донецької області керовану авіабомбу, внаслідок удару поранено 5 людей.

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони у ніч 23 квітня.

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Станом на квітень 2024 року Міністерство оборони України має чинних контрактів на закупівлю озброєння та військової техніки на суму 582,2 мільярда гривень. Майже 50% з них укладені з українськими виробниками.

Влучання у харківську телевежу: удар був на висоті майже 140 метрів

Влучання у харківську телевежу: удар був на висоті майже 140 метрів

22 квітня окупанти влучили ракетою по харківській телевежі. Внаслідок цього в Харкові та найближчих населених пунктах відсутній сигнал цифрового ефірного мовлення.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Водій, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Суми

73 батальйон

Кулеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Навідник танкового взводу

від 30000 до 130000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського