ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

В Україні буде все — і сіль, і хліб, і будуть люди…

Blogger pool
Прочитаєте за: 4 хв. 27 Травня 2022, 21:08

В Україні «раптом» з полиць маркетів і навіть з ринків щезла кам’яна сіль. Звісно, завбачливі ґазди й підприємці, щойно врозумівши, що потужні російські обстріли Соледара, де розташований вітчизняний монополіст — підприємство «Артемсіль», — до добра не доведуть, вирішили: потрібно запастися найуживанішим людством мінералом. Проте й запаси, зроблені колись, почали закінчуватися. Згодом виник дефіцит, на який, по-перше, панічно відреагували покупці, створивши ажіотаж — тобто гіперпопит, яким, а це по-друге, скористалися спекулянти або ж підприємці, не зацікавлені в наполегливому пошуку прийнятної товарної альтернативи артемівській солі. Й ціна злетіла із 7-10 гривень за упаковку, до 50 і навіть 90 гривень.

Те, що ДП «Артемсіль» покриває приблизно 90 % ринку харчової солі в Україні — правда. Утім, через війну й бойові дії 2 тисячі працівників заводу евакуювалися, а залізничні колії — основну логістичну одиницю доставлення продукції — розбомбили рашисти. Але і правда ще в тім, що це не є настільки невирішуваною проблемою, як здається на перший погляд, коли зайти до супермаркету…

Отже, чи варто хвилюватись нашому населенню і звикати до несолоної дієти, що інколи буває корисною, адже у Центрі громадського здоров’я МОЗ України рекомендують споживати не більше ніж 5 г солі на добу загалом, і максимум 160 г на місяць. Тобто класичної 1,5 кг пачки «артемівської» одній людині мало б вистачити десь на 9 місяців. Але ж українці люблять добряче попоїсти, та ще й консервованим огірочком мало не щодня хрумкотіти. Отож-бо…

Профільні експерти ринку запевняють: ситуація є, але її катастрофічність більше надумана й ближчим часом все має владнатися — головне, аби українці поводилися культурно й не скуповували всю сіль, яка обов’язково з’явиться, тоннами. Сольового дефіциту у країні не має бути.

Про це заявив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України, член Української ради бізнесу Михайло Непран, коментуючи ситуацію «Українському радіо». Він погоджується, що «артемівську» наразі дійсно не придбаєш у магазинах, однак є інша, доволі різноманітна, хоч і дорожча продукція. Та й склади із сіллю ще не настільки порожні.

Тим часом наші інші українські підприємства, які колись знали кращі часи, зараз знову активніше запрацювали. Зокрема, планується активізувати виробництво солі в Дрогобичі й Солотвині, що на Західній Україні. Тому причин ажіотажного попиту на сіль не існує.

Голова профспілки ДП «Артемсіль» Андрій Попов запевняє: підприємство обов’язково відновить роботу, щойно стануть прийнятні безпекові умови й відновиться залізничне сполучення. Тим паче, що критичних ушкоджень завод не зазнав, як і пласти солі, розташовані на глибині від 200 і більше метрів.

Наразі в Україну вже постачають кам’яну сіль із Данії, дорожчу нашої десь на 20 %, проте саме вона має покрити наявний дефіцит. Так, імпортна сіль незвична нашому споживачеві, бо в ній там додають багато різноманітних «корисних» домішок. Зазвичай вони і плюс доставка є чинником вищої ціни.

Наразі мережі супермаркетів — таких, як «Сільпо» і «АТБ» офіційно заявили про контрактування чималих поставок солі у свої магазини в усій Україні. Так, «Сільпо» декларує про поставки з-за кордону щонайменше 200 тонн цього мінералу. Також у «Fozzy Group» заявили, що вже у квітні вони почали співпрацю із одним з найстаріших підприємств у Європі — Дрогобицькою солеварнею на Львівщині. А в травні знайшли нових постачальників у Польщі, Румунії й Туреччині. Причому перші партії польської солі вже в Україні. Сіль з Румунії і Туреччини надійде на початку й у середині червня. А в «АТБ», як стверджує керівник з корпоративних комунікацій Сергій Демченко, сіль теж піде з-за кордону і буде дещо дорожчою через постачання суходолом, а не морем, адже порти заблоковані.

Схоже, що взагалі особливого товарного дефіциту наразі немає, звісно, окрім паливного. Та й кошти людям є де витрачати. Так, упродовж квітня й першої половини травня зросли обсяги безготівкових оплат покупок в мережах електроніки й побутової техніки та закладах харчування. Про це повідомляла пресслужба «Приватбанку». Поновлення обсягів безготівкових оплат зумовлене відновленням активності мікро- та малого бізнесу.

Отже, в Україні буде сіль, і хліб, і будуть люди…

Позаштатний кореспондент
Читайте нас у Facebook
Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Протягом доби на південному напрямку було знищено 113 окупантів й 51 одиниця озброєння та військової техніки.

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, коли в Україну почне прибувати ескадрилья літаків F-16.

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

Заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила про ухвалення Міністерством охорони здоров’я наказу №714 від 25 квітня 2024 року, яким затверджені нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма».

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

За даними слідства, 47-річний командир роти військової частини за $4 тисячі обіцяв «вирішити питання» щодо працевлаштування військовозобов’язаного на посаду водія до тилової військової частини, де сам служить.

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, ворог застосував 15 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 225 осколкових боєприпасів.

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Міністр оборони України Рустем Умєров 26 квітня 2024 року під час чергового онлайн засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» подякував колегам за підтримку протягом двох років.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-водії, військовослужбовець

від 24000 до 124000 грн

Болград, Одеська область

Офіцер групи запобігання та профілактики

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Водій категорії B, C, військовослужбовець у Стрий

від 20500 до 50500 грн

Стрий

Військова частина А2847

Оператор БПЛА ЗСУ

від 20500 до 130000 грн

Херсон, Херсонська область

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Офіцер, начальник служби, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Харків

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО