ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Хочуть жити, а мусять виживати – як потерпає від окупантів Донеччина

Новини Регіони
Прочитаєте за: 3 хв. 21 Травня 2022, 2:13

Минулої доби війська російського агресора обстріляли 13 населених пунктів на Донеччині. Загинули й отримали поранення мирні люди, руйнувань зазнали понад 30 цивільних об’єктів. Найбільшу активність росіяни виявляють на півдні та в центрі області – від Великої Новосілки до Очеретиного. Не гребують і забороненими боєприпасами: в Авдіївці фосфорними бомбами вщент випалили школу. Раніше тут навчалися понад дві сотні дітей, сюди часто навідувалися гості з різних куточків країни та з-за кордону. Тепер тут самі руїни.

ДОНЕЧЧИНА

Суттєвої шкоди було завдано Костянтинівці: також зруйнована школа, пошкоджено Центр дитячої та юнацької творчості та щонайменше 28 житлових будинків. Загалом від 24 лютого росіяни пошкодили та зруйнували в області 416 закладів освіти, у тому числі 181 дитсадок, 191школу, 23 заклади професійно-технічної освіти і 21 виш.

Під обстріли цими днями потрапляли Очеретине, Новобахмутівка, Велика Новосілка і ще кілька сіл громади. Черговий авіаудар російські загарбники завдали по Бахмуту. Ракети влучили у п’ятиповерхівку, приватний будинок та адміністративну будівлю. З-під завалів витягли 6 людей.

Вимушена переселенка із Зачатівки розповідає, що вибиратися із окупованого та вщент розбитого села їй було вкрай важко. Повз її будинок проїжджали люди і вони погодилися взяти її з собою. Сподівань «проскочити» було мало. На російських блок-постах людей не надто хочуть пускати до неокупованої України. Тому обшукують, проводять так звану фільтрацію.

З 24 лютого вона та її сусіди сиділи в селі у підвалах без їжі, води, світла, газу та зв’язку. Зараз в селищі залишилося небагато літніх людей. Вони бояться виходити на вулицю, сплять одягнені. Бо росіяни та «ДНРівці» мають погану звичку вештатися п’яними по дворам і стріляти.

Загалом своєчасна евакуація дозволила врятувати сотні життів. Із 73 тис. мешканців Бахмута у місті наразі залишаються трохи більше 20 тис.. Завдяки цьому вдається уникати великої кількості жертв. Від початку повномасштабного вторгнення на Донеччині загинули 397мирних жителів, поранення отримали 1,1 тис. Цифри наведені без врахування Маріуполя та Волновахи.

Загалом гуманітарна ситуація у прифронтових містах і селах області лише погіршується. Проблеми зі світлом, газом, водою не зникають навіть попри величезні старання фахівців відповідних служб.

Протягом двох останніх діб спеціалісти ДТЕК «Донецькі електромережі» відновили постачання струму до 6,6 тис. абонентів у 19 населених пунктах Бахмутського, Покровського, Волноваського та Краматорського районів. Натомість без світла досі залишаються 277. Найскладніші напрямки – Лиманський, Авдіївський, Мар’їнський, Торецький, Бахмутський та Великоновосілківський. Через бойові дії тут постійно пошкоджується електрообладнання. Фахівці чекають на дозвіл проводити ремонти.

Після чергових російських обстрілів фахівці АТ «Донецькоблгаз» зафіксували стрімке зростання миттєвих витрат блакитного палива. За деякими напрямками майже у 50 разів понад норму. Довелося перекривати його подачу відразу на кількох об’єктах постачання. Масштаби руйнувань навіть уявити складно: один з газопроводів має діаметр понад 500 мм. Відтак без газу залишилися ще майже 8 тис. абонентів у трьох населених пунктах. А напередодні були зруйновані мережі, що подавали блакитне паливо для 233 домогосподарств. Встановити ж загальну кількість тих, хто потерпає без нього, неможливо.

Знеструмленими внаслідок бойових дій залишаються більшість об’єктів водопостачання КП «Компанія «Вода Донбасу». Це Донецька фільтрувальна станція; комплекс насосних станцій каналу Сіверський Донець-Донбас, насосна станція Південно-Донбаського водопроводу, всі об’єкти Волноваського ВУВКГ. З 18 фільтрувальних станцій компанії функціонують 15. Населення прифронтових міст і сіл користується переважно привізною водою.

У публікації використана інформація з офіційного веб-сайту Донецької обласної державної адміністрації та дані з Телеграм-каналу очільника Донецької ОВА. Оскільки бойові дії на території області тривають, навести повну і точну статистику щодо ситуації на непідконтрольних територіях наразі неможливо.

Джерело: Мінінтеграції

Читайте нас в Telegram
Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

За минулу добу російські війська завдали по Донецькій області 2160 ударів. Армія рф застосувала авіацію, зенітні ракетні комплекси, артилерію.

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак уточнив інформацію щодо кількості загиблих внаслідок російського ракетного удару.

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

До 12 років позбавлення волі засуджено військовослужбовців армії російської федерації за жорстоке поводження з цивільними в селі Іванівка Чернігівської області.

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що більше оборонного обладнання та боєприпасів для України вже в дорозі.

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

17 працівників підприємств, які входять до Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість», нагороджено за сумлінну працю задля зміцнення обороноздатності держави.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги ЗУ 23-2

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Технік служби захисту інформації

від 20100 до 50000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Майстер виробничого відділення

від 20000 до 21000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Кулеметник, військовослужбовець

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Стрілець, Військова частина А7290

Лозова

Військова частина А7290