ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Роль України у Другій світовій та створення ООН

Відео Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 9 Травня 2022, 10:07

Напередодні Дня пам’яті та примирення разом з Андрієм Солонцем, завідувачем відділу історії бойових дій Національного музею історії України у Другій світовій війні, згадали роль України у Другій світовій війні та  участь країни у створенні ООН у 1945 році.

Для українців Друга світова розпочалася 1 вересня 1939 року нападом Німеччини на Польщу. На той час частина українських земель входила до складу польської держави і понад 120  тисяч українців, які служили в лавах польської армії, брали участь в боях Польщі проти Німеччини. Понад 8 тисяч українців, які служили в лавах Війська Польського, загинули в цих боях. Згодом проти Радянського союзу в лавах Української повстанської армії воювало близько 100 тисяч українців.

22 червня 1941 року Німеччина нападає на свого колишнього союзника – Радянський Союз. Розпочинається німецько-радянська війна. Через рік вся територія України була окупована німецькою армією. З кінця 1943 року розпочалися бої за територію України. Надзвичайно важкі бої прокотилися Україною двічі й втрат вони завдали величезних.

«Ми можемо говорити, що на території України відбувалися великі значні битви цієї війни, зокрема форсування Дніпра, яке коштувало великих втрат. Про важливість українського напрямку в німецько-радянській війні свідчить те, що у певні періоди на території України було сконцентровано від 50%  до 70% німецьких дивізій, а також більше ніж половина наявних військ Червоної армії», – зазначив Андрій Солонець.

Економічні втрати України, якщо брати загалом Радянський Союз, сягнули 40%. Україна під час Другої світової війни втратила понад 8 мільйонів своїх громадян, з них понад 5 мільйонів – це цивільне населення, яке загинуло від холоду, голоду, бомбардувань, геноциду. Також близько 7 мільйонів українців служило в лавах радянської армії, з них понад 3 мільйони загинуло на фронтах або в полоні, половина із тих,  хто повернувся, були поранені.

Ще під час війни у 1944 році розпочався процес створення нової міжнародної структури, яка б замінила Лігу Націй. І в цьому процесі Україна зіграла окрему роль.

У 1939 році в США точилася дискусія про заміну Ліги Націй, яка виявила себе недієздатною, на нову міжнародну структуру. В 1941 році між урядами США і Великої Британії було підписано Атлантичну Хартію. І  тоді вперше з’явився термін Об’єднані Нації. Згодом була підписана Декларація Об’єднаних Націй. В кінці 1943 року в Москві під час зустрічі міністрів закордонних справ США, Великої Британії і Радянського Союзу було задекларовано зокрема і створення нової організації, яка мала би замінити колишню Лігу Націй.

«Радянський Союз, щоб збільшити свій вплив у майбутній організації, пропонував включити колишні республіки Радянського Союзу до Ліги Націй. На що отримали негативні відповіді. Наприклад, США жартома запропонували включити всі свої штати. І тоді ухвалили компромісний варіант – до складу Ліги Націй включити до складу з формулюванням «за великий вклад у розгром нацизму і втрати під час Другої світової війни» до складу Ліги Націй увійшли Українська Радянська Соціалістична Республіка і Білоруська  Радянська Соціалістична Республіка», – розповів завідувач відділу історії бойових дій Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Щоб ці республіки увійшли до складу ООН потрібно було провести певні  реформи. Були ухвалені законодавчі зміни, які дозволяли Українській Радянській Соціалістичній Республіці мати свої Збройні Сили.

Україна стала однією з 51 країни, що підписала Статут ООН 26 червня 1945 року і стала однією з засновників цієї організації.

Фото: сайт Національного музею історії України у Другій світовій війні

Позаштантий кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Війська рф обстріляли Селидове 4 ракетами, загинула жінка

Війська рф обстріляли Селидове 4 ракетами, загинула жінка

Внаслідок ворожого обстрілу міста Селидове на Донеччині загинула жінка.

Ситуація на фронті: 84 боєзіткнення за добу, противник найбільше атакує на двох напрямках

Ситуація на фронті: 84 боєзіткнення за добу, противник найбільше атакує на двох напрямках

Протягом минулої доби відбулося 87 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 57 авіаційних удари, здійснив 89  обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Генштаб ЗСУ: ворог втрати за добу 910 окупантів та десятки одиниць техніки

Генштаб ЗСУ: ворог втрати за добу 910 окупантів та десятки одиниць техніки

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 18.04.24 орієнтовно становлять:

У Чернігові зросла кількість загиблих внаслідок вчорашнього удару рф

У Чернігові зросла кількість загиблих внаслідок вчорашнього удару рф

У Чернігові кількість загиблих внаслідок вчорашнього ракетного удару рф станом на ранок четверга зросла до 18.

Президент під час спеціального засідання Європейської ради: ворожий терор можна зупинити тільки силою ППО

Президент під час спеціального засідання Європейської ради: ворожий терор можна зупинити тільки силою ППО

Президент Володимир Зеленський під час спеціального засідання Європейської ради розповів про черговий удар російських терористів по Чернігову.

Олександр Сирський та Крістофер Каволі обговорили потреби України в ППО та ситуацію на фронті

Олександр Сирський та Крістофер Каволі обговорили потреби України в ППО та ситуацію на фронті

Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський провів розмову з головою Європейського командування Збройних сил США та Верховним головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО у Європі генералом Крістофером Каволі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стаpший pозвідник, стрілець-снайпеp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кухар, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Психолог в бойову бригаду ( Служба за контрактом ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Сапер військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій, військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область

Командир протитанкового взводу, офіцер

від 55000 до 125000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша