ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Перші леді України та США зустрілися в Ужгороді

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 9 Травня 2022, 6:33

Перша леді України Олена Зеленська та перша леді США Джилл Байден провели зустріч в Ужгороді. Візит дружини Президента Сполучених Штатів відбувся в межах її турне Східною Європою. Джилл Байден уже відвідала Словаччину та Румунію. З міркувань безпеки її приїзд до Ужгорода тримали в максимальній таємниці.

«Я щаслива, що ви тут. Я б дуже хотіла, щоб наша зустріч відбулася в моєму улюбленому Києві. Україна багата на чудові місця, і я б дуже хотіла їх вам показати. Ми сьогодні в Ужгороді. Це чудове місто, яке прийняло вже понад 60 тисяч вимушених переселенців», – сказала Олена Зеленська, вітаючи Джилл Байден.

«Сьогодні ви побачите людей, які втратили домівки, спокій, безпеку. Сьогодні у вас буде змога відчути те, що відчувають ці люди. Тут живуть тимчасово переміщені люди, які знайшли прихисток у цій будівлі. В Україні таких центрів зараз дуже багато», – додала вона.

Перші леді відвідали школу в Ужгороді, у якій розмістили внутрішньо переміщених осіб із тих регіонів України, де відбувалися бойові дії, зокрема з Чернігівщини.

Олена Зеленська також запросила Джилл Байден сприяти роботі національної програми психологічної допомоги населенню, яка запроваджується під патронатом дружини Президента України.

«Кожна людина в Україні отримала психологічну травму. Дехто, на жаль, став жертвою сексуального насильства, є люди, які бачили вбивство своїх близьких. Ще одна категорія – це люди, які втратили свої домівки і все, що в них було. І основна категорія – це військовослужбовці, які захищають нас і яким потрібна психологічна допомога», – зазначила вона.

Як повідомила Олена Зеленська, нині працює міжвідомча робоча група зі створення довготривалої платформи психологічної допомоги, зокрема з підготовки фахівців-психологів, які б змогли працювати з ПТСР – посттравматичним стресовим розладом.

«Ми хочемо зробити адаптацію та переклад з англійської тих програм і практик, які вже діють у США. У США потужна програма, пов’язана з подоланням ПТСР. Будемо дуже раді побачити її деталі, також будемо вдячні за фінансову допомогу цій програмі, адже економіка України зазнала великих втрат», – розповіла вона.

Зі свого боку Джилл Байден повідомила, що відвідала українських біженців – дітей і жінок – у Румунії та Словаччині.

«Багато з них справді травмовані, особливо діти. Також я дуже часто чула від українських жінок одне питання: «Чому він (Путін. – Ред.) хоче нас убити?» – розповіла перша леді США.

Крім того, перебуваючи в Ужгороді, Олена Зеленська відвідала «Совине гніздо» – найбільший у Закарпатті хаб для прийому біженців, розташований у відомій будівлі – пам’ятці XVIII століття. Через хаб проходять усі біженці, які прибувають у місто (нині це понад 60 тисяч осіб, з яких 44% – жінки, 34% – діти). 30 волонтерів приймають у центрі до 800 осіб на день, надаючи їм їжу, необхідні речі та медикаменти, житло й психологічну допомогу.

Перша леді України також відвідала Закарпатську обласну клінічну лікарню ім. Новака, де проходять лікування 32 поранених українських військових.

«Мені вдалося особисто подякувати їм за кожен день нашої безпеки. І знаєте, що я почула? «Немає за що». Ці мужні чоловіки навіть не вважають себе героями. Кажуть: це їхня робота. Саме за це й воюють – щоб був травень, і сакури, і дитячий візочок з маленьким пасажиром під мирним небом. У будь-якому місці. В усій країні», – наголосила Олена Зеленська.

Перша леді також подякувала меру Ужгорода Богдану Андріїву та голові закарпатської ОДА Віктору Микиті за їхню велику роботу із влаштування переселенців у регіоні.

Джерело: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Читайте нас в Telegram
Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський в роковини аварії на Чорнобильській АЕС нагадав, що за 38 років після тієї трагедії російські окупаційні війська ставлять світ перед небезпекою нової атомної катастрофи.

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін анонсував долучення до засідань Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») нових країн, які готові допомогти Україні у захисті від російського агресора.

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Снайпер

від 51000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Радіотелефоніст, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Розвідник-опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Гранатометник, помічник гранатометника

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки