ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як подолати невпевненість та страх на полі бою

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Квітня 2022, 10:50
Ілюстративне фото

Нині Україну зі зброєю в руках поряд одне з одним захищають і військовослужбовці з чималим досвідом ведення бойових дій, і ті, хто лише два місяці тому одягнув однострій. І якщо бувалі захисники знають, як долати страхи на полі бою, то вчорашні працівники ІТ-сфери, менеджери, вчителі, лікарі тощо можуть розгубитись, опинившись перед обличчям ворога.

Про те, як долати невпевненість, страх, розгубленість, нервозність тощо під час бойових дій, кореспондентці АрміяInform розповів лікар-психіатр Андрій Гайдабрус.

Передусім потрібно пам’ятати, що налаштування на перший бій – необхідна умова для виживання. Ви налякані, не знаєте, як будете реагувати, коли будете в бою. Рішення щодо бою не залежить від вас, ви вимушені стати на захист своєї країни, своєї домівки, але вам здається, що ви не знаєте, як вам це зробити. Пам’ятайте, що це цілком нормально, це раціональна реакція.

Найважливіше – навчитись себе заспокоювати, бути розумнішим, перестати боятися.

Одна із технік самодопомоги – зосередження роботи мозку на прагненні до чогось. Ця техніка запобігає розвитку паніки, страху, злості.

Наприклад – зосередьтесь на тому, що заспокоює. Уявіть себе в тому місці або з тими людьми, з якими ви почуваєтесь спокійно та захищено. Пам’ятайте, що ви не самі й ви боретесь разом, з тими, хто з вами поруч, ви належите до великої спільноти захисників своєї країни. Думки належності до групи  роблять вас сильнішим.

Наступний крок – нічний сон. Це важливо – спати, спати настільки багато, наскільки ви бажаєте і можете. Адже суть не в тому, щоб стати бездоганним і безстрашним, а в тому, щоб бути ефективним, крок за кроком виконувати свої обов’язки більш якісно.

Отож, бій розпочався. І ви берете в ньому активну участь. Під час припинення вогню або коли бій закінчено, у солдатів можуть проявитися ознаки бойової психічної травми (БПТ). Вони можуть мати труднощі з поверненням до бойових дій.

Тож що робити під час БПТ?

Насамперед перерви в бою необхідно використати для відновлення солдата, аби повернути його до бойових дій.

Перше, що треба зробити, – встановити первинний контакт. Він може бути зоровий, слуховий, тактильний – доторкніться солдата, щоб він зреагував.

Надати психологічну підтримку та показати, що солдат на цей момент перебуває в безпеці. Сфокусувати його увагу, свідомість на реальних фактах та подіях, які відбулись щойно.

Відновіть пам’ять про події, які передували поточному стану. Необхідно вислухати подію, дотримуючись послідовності фактів, які відбувались з солдатом.

Запропонуйте на вибір прості дії, які солдат може реалізувати. Наприклад: необхідно підвестись, вимити обличчя, почистити автомат, стряхнути одяг. Що ти хочеш зробити перше?

Знаючи ці прості правила, ви можете допомогти як самі собі, так і військовослужбовцям, які навколо, справитись зі стресом першого бою.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Силах оборони півдня розповіли, чи можливий великий наступ росіян

У Силах оборони півдня розповіли, чи можливий великий наступ росіян

Речниця Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк прокоментувала інформацію про нібито підготовку російських окупантів до великого наступу влітку цього року.

Відтепер статус особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника можна отримати у 30-денний термін

Відтепер статус особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника можна отримати у 30-денний термін

Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці.

ГУР: російська інформ-операція «Ухилянт» застосовує проти України відео і «народні» пісні

ГУР: російська інформ-операція «Ухилянт» застосовує проти України відео і «народні» пісні

Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на яких нібито українські чоловіки знімають себе на відео за кордоном на відпочинку та називають себе «ухилянтами».

США і Канада оголосили про нові санкції проти білорусі через підтримку агресії рф проти України

США і Канада оголосили про нові санкції проти білорусі через підтримку агресії рф проти України

Сполучені Штати Америки й Канада оголосили про накладання нових санкцій проти фізичних та юридичних осіб у білорусі, причетних до підтримання режиму самопроголошеного президента олександра лукашенка.

Внаслідок обстрілу Донеччини одна людина загинула, а двоє поранені

Внаслідок обстрілу Донеччини одна людина загинула, а двоє поранені

З артилерії росія накрила місто Красногорвіку, де було вбито жінку, ще двоє мешканців зазнали поранень.

У Силах оборони розповіли, як ворожі літаки розстрілюють свої підрозділи, що відступають

У Силах оборони розповіли, як ворожі літаки розстрілюють свої підрозділи, що відступають

Ворог намагається проводити активні бойові дії по всій ділянці фронту на Бахмутському напрямку, проте зазнає невдач через низький морально-психологічний стан підрозділів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 30000 до 130000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Черкаси

Військова частина А3177

Оператор-монтажер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

офіцер запасу ЗСУ

від 23000 до 130000 грн

Одеса, Одеська область

Інженер-радіотехнік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ