ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Литовські конвої, що прискорюють спільну перемогу

Прочитаєте за: 4 хв. 26 Березня 2022, 14:30

Наші литовські друзі невтомно продовжують щодня допомагати Україні, яка бореться за свою та спільну європейську свободу. І авангардом Литви волонтерської є створена у 2014 році волонтерська організація Blue/Yellow, про яку вже неодноразово розповідала АрміяInform.

Чимало найменувань життєво важливого спорядження, зокрема бронежилетів, оптики, медичних та інших товарів привозять до України литовські волонтери. Та, мабуть, найголовнішим напрямком їхньої нинішньої роботи є забезпечення частин та підрозділів українського війська та добровольців пікапами і позашляховиками, які є дуже зручними транспортними засобами в умовах сучасної мобільної війни.

— Я чув, що українським воякам зараз потрібні потужні транспортні засоби з повним приводом, — говорить 43-річний Дайнюс Навікас, менеджер з управління з Вільнюса, який одразу згадав про свій чорний Grand Cherokee 2015 року випуску. — У мене не було вибору: українці воюють за нас!..

Деякі позашляховики й інші автівки подаровані власниками для потреб українських захисників. Інші Blueand Yellow купує за пожертви литовських громадян.

— Коли власники чують, що ми купуємо для України, багато з них одразу знижують ціну, — каже власник гаража Лукас Пачевичус, який майже призупинив свою звичну підприємницьку діяльність.

Працюючи вночі та у вихідні дні, механіки-волонтери перевіряють двигуни, ходову частину та різні вузли й агрегати машин. До деяких пікапів приварюють броньове покриття відповідно до специфікацій, наданих замовниками, бійцями тієї чи іншої військової частини, з якими працюють литовські волонтери.

Після перевірки та обслуговування машин десятки волонтерів заклеюють малярським скотчем скло та фари автомобілів, перефарбовуючи їх у захисний колір. Менш ніж 20 хвилин роботи двох волонтерів у респіраторах та костюмах автомеханіків — і глянсовий Grand Cherokee Навікаса перетворюється на тьмяно-зелений патрульний автомобіль. Слідом за ним оливкового кольору набувають Mercedes Sprinter, Nissan Pathfinder та інші машини, які ось-ось вирушать до України.

— Ми хочемо покрити фарбою кожну поверхню, що відбиває світло, навіть бампери та колеса, — пояснює Роландас Юндо, власник фірми з виготовлення номерних знаків, який працює в автомайстерні разом з іншими волонтерами.

Керує всім процесом тут і в інших місцях, де розгорнула свою кипучу діяльність Blue/Yellow, засновник цієї спільноти, литовський громадський діяч і волонтер ЙонасОхман. Кожні 4-5 днів він відправляє до України чергову колону з автовозів, на які завантажені ці машини, а також автомобілів, які везуть іншу допомогу. Один із конвоїв повіз генератори, радіоприймачі, безпілотні літальні апарати, прилади нічного бачення, тепловізори та майже 7000 бронежилетів і шоломів. Інший — спальні мішки, медичні засоби, взуття, однострої та спорядження. Ось до нього приєднується вантажівка, заповнена крамом від одного з продавців мисливських товарів, не багато не мало — це 800 пар новеньких чобіт та 1000 флісових курток. До кузова іншої фури навантажувач підвозить коробки з 13 000 кровоспинних джгутів та футляри з 200 супутниковими телефонами — їх він завантажує поруч із 14 піддонами, на яких уже є упаковки з фізрозчином для внутрішньовенного введення. Чого тільки немає серед цих вантажів!

Кілька днів і заправлені під зав’язку пальним позашляховики, пікапи та буси оливкового кольору завантажують на автовози, і конвой вирушає з Литви до України. В одну таку поїздку з литовцями поїхали журналісти всесвітньо відомого щоденника Washington Post. Вони розповідають читачам у США та інших країнах світу про велику допомогу невеличкої балтійської країни народові України, який стримує російські орди, ставши на їхньому шляху вглиб європейського континенту. Ця колона з 17 вантажівок перевозить 45 автомобілів — модернізованих джипів, машин швидкої допомоги, броньованих інкасаторських машин і навіть армійську польову кухню, а також 24 тонни дизельного палива. Щодня читачі газети WashingtonPost дізнаються з матеріалів журналістів про шлях цього надважливого конвою, а згодом — і про ситуацію в Україні, якою її побачили американські репортери. На розтерзаній східними варварами українській землі литовську гуманітарну колону зустрічають представники майже двох десятків підрозділів українського війська — як регулярних, так і добровольчих частин, яким литовці везуть свої вантажі.

А тим часом у Литві вже формується наступна колона. Все — для спільного фронту, все — задля того, щоб зупинити російських фашистів в Україні, допомогти українцям та уберегти від ординців Європу.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

Оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» спростувало інформацію щодо захоплення російськими окупантами вогнетривкого заводу в селі Красногорівка Донецької області.

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Станом 18:00 25 квітня 3 людини загинуло і 4 було поранено внаслідок російського обстрілу селища Удачне Покровського району Донецької області.

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому обговорювалося питання щодо прикриття життєво необхідних для країни об’єктів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Телефоніст, лінійний наглядач, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Кременчук

Військова частина 2240 НГУ

Гранатометник

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Стрілець

від 23000 до 123000 грн

Одеса

137 ОБМП

Сапер (розмінування)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО