ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Капітан-Герой «Космос» завдав ворогу жахливих втрат

Герої
Прочитаєте за: 4 хв. 26 Березня 2022, 15:59

Андрій Олексійович був звичайним мирним українцем. Народився 6 червня 1977 року у місті Кіровограді (нині — Кропивницький), де закінчив місцеву середню школу № 1. Відслужив строкову військову службу в радянській армії. Потім здобув економічну освіту, 2002-го переїхав у Київ, працював і виховував дітей.

Він завжди був патріотичною, політично активною людиною й не лишався осторонь під час історичних подій у житті України — брав активну участь у Помаранчевій революції та Революції Гідності.

А 2016 року Андрій Олексійович добровольцем пішов на військову службу за контрактом до лав Збройних Сил України, свідомо обравши місцем служби 72-гу окрему механізовану бригаду (у серпні 2017-го їй було присвоєно славетне ім’я Чорних запорожців — одного з найлегендарніших кінних полків армії Української Народної Республіки, що існував у 1918-1920 рр., а згодом воїни 72-ї наділи й нашивки — емблеми того полку — старовинний символ, походження якого, до слова, не має жодного стосунку до нацизму та фашизму).

Повернувшись до служби у званні сержанта, Андрій Олексійович неодноразово брав участь в АТО/ООС, закінчив короткострокові офіцерські курси. У січні 2019 року, коли підрозділи його бригади, що повернулися з ротації до пункту постійної дислокації, урочисто зустрічала вся Біла Церква, і навіть особисто Президент України – Верховний Головнокомандувач ЗСУ Петро Порошенко, серед найкращих воїнів, які того світлого дня отримали нагороди з рук Верховного Головнокомандувача, був і молодший лейтенант Норов, удостоєний медалі «За військову службу Україні». А 18 березня 2020 року Андрій Олексійович став кавалером ордена «За мужність» III ступеня.

Усі наступні звання офіцер із позивним «Космос» отримував достроково, вже після початку російської агресії проти України, 5 березня 2022-го, заступнику командира батальйону з бойової підготовки Андрію Олексійовичу Норову було присвоєно чергове військове звання «капітан», а 13 березня він загинув смертю хоробрих у бою, захищаючи Київщину.

Під його керівництвом у перший день рашистської агресії було знищено кілька ворожих гелікоптерів, а потім очолені ним зведені сили позбавили ворога бойової машини піхоти БМП-2 та трьох вантажівок з майном і боєприпасами, а також складу боєприпасів, що, офіційною мовою, «суттєво підірвало боєздатність противника». Потому підрозділ капітана Норова з боєм визволив маленьке українське місто, але ворог ударив «Градами» і багатьох воїнів було поранено. 13 березня рашисти підло обстріляли колону, яка евакуювала поранених, серед яких був і Андрій Олексійович…

Його з військовими почестями упокоїли на Рівненському кладовищі рідного Кропивницького. У Андрія Олексійовича залишилась мати, брат, дружина, 15-річна донька та 23-річний син (також офіцер ЗСУ).

— Він був хорошою, доброю людиною. Захоплювався риболовлею, — розповів журналістам про Андрія Олексійовича його брат Олександр.— У нашій останній розмові він говорив, що все буде добре, ми переможемо. Не такий страшний ворог, як про нього кажуть…

«Ми втратили одного з найкращих людей. Андрій Олексійович Норов, «замкомбата з бою» — той, чиї міномети гатили по ворогу ще до 24 лютого 2022 року, той, хто з перших днів війни знищував кацапів сотнями, бо «треба работать». Олексійович, «Космос» — це шлях від сержанта до капітана, і немає такого місця на будь-яких позиціях батальйону, де б він не був. Він завжди був із солдатами — Олексійович, я знаю, що Ви загинули як Герой на своєму місці, командуючи підрозділом. ВІЧНА СЛАВА та ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ. Дякую ВАМ за все…», — так написав про нього бойовий побратим.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі Указом Президента України № 148/2022 від 19 березня 2022 року капітану Норову Андрію Олексійовичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). 

Вічна слава Героям!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Заступник командира роти

від 27000 до 31000 грн

Ковель

Військова частина А4825

військова служба за контрактом

від 21000 до 123000 грн

Львів, Львівська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Черкаси

Військова частина А3177

Служба в Силах ТРО

від 20000 до 120000 грн

Новомосковськ, Дніпропетровська область

Командир відділення

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України