ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Об’єднаний центр забезпечення в Харкові: пріоритет у забезпеченні  воїнів ООС та тероборонців ЗСУ

Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 13 Лютого 2022, 11:42

Щодня на їхню територію заїжджають чимало автомобілів з військовим майном, часто приїздять і залізничні цистерни. А біля сховищ можна побачити армійців із різних частин Збройних Сил України.

Мова йде про Об’єднаний центр забезпечення оперативного командування «Схід», що розташований у Харкові.

— Ми забезпечуємо речовим і продовольчим майном, а також  пально-мастильними матеріалами армійців, які служать у східних областях України, — каже тимчасовий виконувач обов’язків начальника центру підполковник Микола Гарбуз. — Водночас на нас покладені основні завдання щодо забезпечення проведення операції Об’єднаних сил. Тому навантаження на кожного військового чи цивільного працівника чимале.

Офіцер додає, що з усіх куточків України до центру надсилають свою продукцію підприємства-виробники, а вже з Харкова майно переправляють до військових частин.

Вміють прогнозувати потреби щодо речового майна

Одним із важливих напрямків колективу ОЦЗ є забезпечення воїнів ЗСУ щодо речової служби.

— Упродовж минулого року ми направили до військ 19 мобільних лазне-пральних комплексів чи модулів, — розповідає майор Дмитро Голіков, який тимчасово виконує обов’язки начальника речового складу центру. — Цей технічний засіб добре себе зарекомендував, особливо під час використання в районі проведення ООС. Тож ми сподіваємося, що від ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» до нас надійдуть й інші МЛПК.

Офіцер зауважив, що торік центр без якихось зривів забезпечував армійців різним майном, зокрема й нового зразка. Приміром, чимало схвальних відгуків надійшло про літні черевики з високим «берцем», які вже охрестили за характерну форму зовнішнього матеріалу «стільники». Цей продукт легкої промисловості за багатьма показниками експлуатації може конкурувати із закордонними аналогами.

— Отже, для літнього періоду до військ відправлено близько 60 тисяч пар нових «берців». А в зимовий період незамінною річчю є куртка костюму утеплювача, або просто «фліска». Зауважу, що лише лічені дні минають від подачі нам заявок із військ, опрацювання облікових документів по типу майна і до безпосередньої передачі представникам частин. Також ми вміємо прогнозувати потреби щодо речового майна на різні сезони чи напередодні призовних кампаній, — ділиться досвідом Голіков.

Продовольча складова центру

Не менш напруженою є робота фахівців продовольчого складу ОЦЗ.

— Технологічне обладнання для кухарів у погонах, що ми передаємо за накладними, наразі не відрізняється від їхніх ресторанних конкурентів, — розповідає начальник продовольчого складу підполковник Сергій Козлов. — Торік передали у ЗСУ близько пів сотні холодильників, газових плит, холодильних камер низької температури та іншої побутової техніки. Варто зазначити, що більшість із відправленого майна виготовили відомі закордонні  компанії. Тож у розпорядженні кухарів лише найкраще.

Також протягом січня-грудня продовольчий склад центру направив до району проведення операції Об’єднаних сил декілька сотень раціонів добового польового набору продуктів, або так званих пайків.  Харківські тиловики відзначають високу калорійність та смак останніх розробок, а саме: ДПНП-Р та ДПНП-П.

— Армійці з передових позицій ООС всіляко хвалять різноманітність цього харчового набору, що радикально відрізняється від попередніх розробок, — зауважує офіцер.

До речі, з розширенням штатів військових частин територіальної оборони Збройних Сил України, що також перебувають на забезпеченні в центрі, від кінця минулого року пріоритетним завданням є забезпечення всім необхідним їхніх їдалень.

— Кількість полігонних занять у тероборонців останнім часом зросла в рази. Тому й забезпечення їх разовими раціонами, одноразовим посудом відповідно збільшилося, — додає Козлов.

Із початком війни обсяги видачі ПММ зросли в рази

Тим часом прийманням і видачею пально-мастильних матеріалів займаються фахівці на складі ПММ.

— Майже щодня за ворота центру виїжджають автомобільні колони із пальним чи мастилами, — пояснює начальник складу пально-мастильних матеріалів підполковник Володимир Кравчук. — Із початком російсько-української війни роботи значно побільшало. Тому до нас приданий підрозділ військових водіїв, що займається перевезенням вантажів.

Періодично до цього складу доправляють цистерни із ПММ на залізничних локомотивах. Їхню якість ретельно перевіряють і перевантажують до спеціальних резервуарів, які перебувають під постійною охороною.

— У складі нашого підрозділу охорони переважно військовослужбовці з бойовим досвідом. Для якісної служби маємо сучасні системи відеоспостереження, зенітні установи та спеціальну апаратуру протидії ворожим БПЛА. Навіть кінологічне відділення є в штаті, — ділиться офіцер.

Тендерні перемоги у 2021-му

Не менш плідно торік попрацював і тендерний комітет ОЦЗ. В інтересах центру та інших частин ЗСУ після тендерних процедур чи за спрощеною системою було придбано десятки зразків різного роду майна.

Рішенням начальника центру керівником тендерного комітету  призначено заступника командира частини з морально-психологічного забезпечення підполковника Володимира Ященка.

— Почну з головного: завдяки нашим старанням у 2021-му вдалося заощадити близько 7 мільйонів гривень бюджетних коштів. Також ми своєчасно запобігли закупівлі забороненого майна російського виробництва через одну підставну фірму, — наводить приклад підполковник Володимир Ященко.

Зокрема, мова йде про закупівлю спеціального приладу для вимірювання домішок у нафтопродуктах, які вкрай необхідні для центру.

Виявилося, що несумлінний постачальник, незважаючи на умови тендерної документації, заявив, що виробник приладу — Велика Британія. Проте шахрай не врахував обізнаність військових тиловиків з питань тендерної роботи. У результаті було обрано іншого продавця, який поставив необхідний технічний засіб. Цікаво, що прилад є кращим за своїми технічними характеристиками та дешевшим від запропонованого горе-продавцем.

— Лише на цій закупівлі ми заощадили близько 500 тисяч гривень державних коштів, — пояснює керівник тендерного комітету.

Він уточнив, що їхній комітет працює за принципом: купувати для українських воїнів тільки найкраще і за розумними цінами.

— Усе, що ми отримуємо через тендерні процедури, одразу направляємо до військових частин або залишаємо в нашому ОЦЗ. Загалом торік оформили закупівлю різного роду товарів чи послуг на суму близько 15 мільйонів гривень. Перед витратою кожної копійки ретельно вивчаємо очікувану вартість предмета закупівлі, саму фірму, характеристики виробу тощо, — зазначає підполковник Ященко.

Знають свої можливості та пам’ятають про потреби воїнів

На початку цього року підполковник Микола Гарбуз визначив пріоритетні завдання  для підлеглих, серед яких: всебічне забезпечення всім необхідним армійських колективів, а зокрема воїнів Об’єднаних сил і тероборонців.

— Наш, харківський, підхід до справи полягає в тому, що після прибуття майна до наших сховищ вже паралельно організовуємо його доставку до підрозділів. Також ніколи не втрачаємо прямого зв’язку із тиловиками військових частин та підприємствами-виробниками. Тому добре знаємо наші можливості та пам’ятаємо про нагальні потреби рядових воїнів. Ми не вважаємо себе героями, але таки робимо свій внесок у загальну перемогу Українського війська, — насамкінець зауважив офіцер.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомогу.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов прокоментував затримання в Польщі російського агента, який готував замах на Президента України Володимира Зеленського.

Глобальний саміт та ППО: глави МЗС України та Італії провели зустріч

Глобальний саміт та ППО: глави МЗС України та Італії провели зустріч

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з італійським колегою Антоніо Таяні обговорив, як Італія може допомогти посилити протиповітряну оборону України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стаpший стpілець, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Начальник сховища

Львів

Військова частина А2678

Водій кат. В

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Кінолог

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Водій, військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область

Водій БТР

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП