ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як кремлівський агітпроп намагався звинуватити Україну в… розстрілі мігрантів

Прочитаєте за: 4 хв. 21 Січня 2022, 11:51

…У знятому інфрачервоною камерою, видно, що черга людей повільно рухається по темній місцевості, але раптом вони потрапляють у засідку, їх обстрілюють. Зрештою, нерухомі тіла залишаються лежати на землі. Ви могли бачити подібні кадри у відеогрі чи бойовику – на відео, через яке кремлівський агітпроп намагався звинуватити Україну в… розстрілі мігрантів. Фактчекінгова платформа EUvsDisinfo докладно проаналізувала цю фабрикацію. Ця історія варта уваги, адже російські «еквілібристи» реалізували її за накатаною схемою, яка вражає своєю ницістю та масштабами.  

Історія варта увага, адже російські «еквілібристи» реалізували її за накатаною схемою, яка вражає своєю ницістю та масштабами.  

Отож кадри, витягнуті з глибин Інтернету, за задумом російських пропагандистів мали довести, що наші прикордонники розстріляли групу нелегальних мігрантів, які потрапити в Україну з Білорусі через Чорнобильську зону відчуження. Відео вперше з’явилося у Facebook на початку грудня 2021 року, його було опубліковано на сторінці пана Василя Румака. Пізніше в ексклюзивному коментарі Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки власник акаунта у Facebook повідомив, що не публікував відео, а його обліковий запис було зламано, і він більше не має до нього доступу.

Відео облетіло російські соцмережі дуже швидко: його опублікував Telegram-канал «Охоронець», звідти його перепостив на своєму Telegram-каналі журналіст RT. Зрештою, менше ніж за годину після його першої публікації, відео опинилось на Telegram-каналі Sputnik Білорусь. Копії відео поширювалися в мережах Telegram, «ВКонтакті» та «Однокласники». Кілька російських каналів опублікували його на YouTube повторно. Звідти вже залишилося пів кроку до основних прокремлівських ЗМІ, таких, як державне інформаційне агентство «РИА Новости», яке зрештою також повідомило про «розстріл» мігрантів українськими прикордонниками з «посиланням на ЗМІ». Згодом ця інформація широко поширилась через російськомовну інформаційну екосистему, з’являючись на сайтах-агрегаторах новин «РИА ФАН», SouthFront, Donbass Insider та інших ресурсах.

Спроба звинуватити Україну в нелюдській жорстокості щодо  мігрантів містила елементи кібератаки

Знаково, що ця спроба звинуватити Україну в нелюдській жорстокості щодо мігрантів містила елементи кібератаки. Перед тим, як почалося розповсюдження в соцмережах, специ від агітпропу підсадили фейкове відео на зламані українські сайти, на які потім давалися посилання, аби підтвердити його правдивість. Наприклад, 2 грудня регіональний новинний сайт «Новини Житомира» повідомив, що його зламали. Кіберзловмисники опублікували на ньому статтю зі сфабрикованим скриншотом, зробленим начебто з офіційного сайту Державної прикордонної служби України. На ньому ДПСУ нібито «визнає» прикордонний інцидент. Звичайно, це була брехня. На сайті ДПСУ ніколи не публікувалося такого допису. Просто, кіберзловмисники обрали найлегший шлях – зламати невеликий вебсайт на кшталт «Новин Житомира» легше, ніж намагатися проникнути на офіційний портал Державної прикордонної служби України.

Отже, розповсюдження фейкового відео відбувалося за такою схемою: спочатку відбувся злом кількох вебсайтів як носіїв для підробленої історії. Підкладені скриншоти слугували допоміжним матеріалом («новинами в ЗМІ»), щоб підтвердити сфабриковані матеріали. Потім контент розповсюджується через кілька соціальних мереж у надії, що новина отримає широке охоплення на кількох ресурсах. І, нарешті, новину підхопили великі прокремлівські канали (з посиланням на попередні «новини в ЗМІ»).

Досить важко оцінити охоплення та вплив цієї спроби дискредитувати Україну. Проте зрозуміло, що вона з’явилась на кількох платформах соціальних мереж  – Facebook, Telegram, «ВКонтакті», «Однокласники», Youtube, у стрічці новин великого російського державного інформаційного агентства та в кількох прокремлівських ЗМІ російською, англійською та французькою мовами. Лише попередні підрахунки фактчекерів засвідчують, що відео було переглянуте понад 200 000 разів у мережах «ВКонтакті», «Однокласники» та Youtube, а також було згадане в різних блогах понад 400 разів.

Україна вже давно є головною мішенню прокремлівської дезінформації, тому поява подібних фейків не є дивиною.

Україна вже давно є головною мішенню прокремлівської дезінформації, тому поява подібних фейків не є дивиною. Кремлівський агітпроп робить усе можливе, аби налаштувати свою аудиторію проти України. Розглянутий приклад є лише «одиницею» з довгого списку дезінформаційних зусиль РФ, де Україну називають агресивною, войовничою та звинувачують у зневазі до прав людини чи людських життів. І все це заради однієї мети: виправдання власних «агресивних дій». 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Суми

Старобільський РТЦК та СП

Командир відділення військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій Кат С, військовослужбовець

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Бойовий медик взводу

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Снайпер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Командир відділення 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область