ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як кіберзлочинець № 1 «грає на балалайці»

Blogger pool
Прочитаєте за: 6 хв. 16 Листопада 2021, 17:45

На початку минулого століття Російська імперія, яка постійно провокувала численні збройні протистояння зі своїми сусідами (і не тільки),  нарешті сама «впала» від новітньої тоді ще інформаційної зброї, яка практично розірвала її з середини, поділивши російське суспільство на різні кольори (червоні і білі…) Наразі ця зброя направлена проти всього світу. Нащадки могильщиків власної держави намагаються зруйнувати світ навколо обломків своєї колишньої імперії, використовуючи ЗМІ, кіберпростір та громадські демократичні інститути. Як світ протидіє гібридній війні, читайте у дослідженні спеціального кореспондента АрміяInform.

СБУ та ФБР полюють

На початку листопада відбулась презентація другої монографії, присвяченої питанням стратегічних комунікацій під час гібридної війни. У заході, який організувало Міністерство у справах ветеранів України, взяла участь заступник Міністра оборони України Ганна Маляр. Під час презентації наукової монографії Росію вкотре визнано кіберзлочинцем № 1 у світі.

Презентація книги відбувалась у розпал чергового інформаційного протистояння гібридній війні Росії проти України, пов’язаного з першим бойовим застосуванням на Донбасі українського безпілотника «Байрактар». Напередодні презентації другої монографії Мінветеранів «Стратегічні комунікації в умовах гібридної війни: погляд від волонтера до науковця» Служба безпеки України повідомила про ліквідацію з початку року 65 тисяч ботів у соцмережах та викриття розгалуженої агентурної мережі на території нашої держави, яка займалась розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб РФ.

Нагадаємо, що згідно з дослідженням, яке було опубліковане 7.10.2021 року на офіційному сайті корпорації Microsoft, за 58% кібератак, здійснених за підтримки держав у світі, стоїть Росія. Остання кібератака на корпорацію була здійснена 25 жовтня хакерською структурою Nobelium, яка пов’язана з Росією. Вже наступного дня російські хакери здійснили кібернапади на сайти українських ЗМІ, що стало реакцією на перше бойове застосування безпілотника турецького виробництва на сході України.

Яскравим прикладом агресивної руйнівної діяльності російських кіберзлочинців у світі, про яку на презентації нагадала Ганна Маляр, стала хакерська атака, що була здійснена у 2020 році з території Росії з використанням Microsoft. Кібернапад дозволив прокремлівським зловмисникам отримати доступ до розслідувань контррозвідки США проти РФ. А в березні-травні 2021-го, за інформацією Мінюсту США, четверо кіберзлочинців, двоє з яких росіяни, були затримані за злочини проти фінансових установ та фізичних осіб США. Вони визнали свою провину перед судом. Кожному із затриманих загрожує до 20 років тюремного ув’язнення.

У відповідь на ефективну протидію спецслужб США кіберзлочинцям Росії 7 травня 2021 року відбувся хакерський напад на найбільший «Колоніальний трубопровід» (Colonial Pipeline) Сполучених Штатів. Трубопровід забезпечував доставку палива на східному узбережжі країни, зокрема для штату Нью-Йорк та його найбільших аеропортів в обсягах, які дорівнювали 45% від загального обсягу споживання. Внаслідок паливної кризи, що була викликана кібератакою, Президент США Джо Байден оголосив надзвичайний стан.

Паливна помста Кремля

У червні 2021 року на саміті в Женеві Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден, за свідченням речниці Білого дому Джен Псакі, особисто попередив російського президента В. Путіна про те, що США дадуть гідну відсіч, якщо російська держава або хакери, що отримали прихисток у Росії, у подальшому нападатимуть на критичну інфраструктуру США. Але не лише загроза національній безпеці США спонукала до прямих звинувачень Росії у кіберзлочинах. Треба також зауважити, що збитки від діяльності транснаціональних хакерських угруповань, кінцевим бенефіціаром яких є Російська Федерація, щорічно становлять сотні мільйонів доларів США. Кіберзлочинність у світі, яка найчастіше координується Кремлем, набирає з кожним роком все більших масштабів та нових форм, які загрожують також демократії та її інституціям.

Безперечно, напад на Colonial Pipeline не можна розглядати лише як злочин задля отримання  викупу за поновлення роботи трубопроводу. Швидше за все, на думку багатьох експертів, це було «прикриттям» спецоперації з дискредитації нової американської адміністрації та звичайною помстою за активну протидію країні-кіберзлочинцю № 1 у світі.  Напередодні у Сполучених Штатах Америки обрали нового президента, який поставив за мету подолати роздільність у суспільстві. Вибори для 78-річного Джо Байдена стали «битвою за душу Америки» задля подолання атмосфери хаосу та ворожнечі, яка підживлювалась так званим структурним підрозділом Міністерства оборони Росії.

Намагання дискредитувати нову адміністрацію Білого дому та продемонструвати можливості Військ інформаційних операцій, офіційно презентованих Міністром оборони РФ Сергієм Шойгу під час виступу у Держдумі 22 лютого 2017 року, відбулись саме через зупинку постачання палива та як наслідок, у вимушеному введені надзвичайного стану у 17 штатах та окрузі Колумбія. Атака на мережу «Колоніальний трубопровід», якою кожного дня транспортувалось близько двох з половиною мільйонів барелів дизельного пального, бензину та інших нафтопродуктів, зокрема реактивного палива, відбулась саме того дня, коли затриманий ФБР російський хакер Андрій Скворцов слідом за Олександром Гричишкіним повністю визнав свою провину. Російський злочинець дав свідчення в суді про свою участь у розповсюдженні шкідливих програм і викрадених даних, про здійснення кібератак з 2008-го по 2015 рік.

Про що деренчить балалайка війни

На думку деяких американських аналітиків з кіберпезпеки, викриття російських хакерів, що відбулось у рамках глобальної спецоперації Сполучених Штатів проти новостворених інформаційних військ РФ було лише, так би мовити, «верхівкою айсбергу». Масштаби справжньої таємної кібервійни, яку російська держава вела проти США та її партнерів були оприлюднені трохи раніше, ніж атака на трубопровід. На сайті Міністерства фінансів США (US Treasury) 15 квітня цього року була оприлюднена директива президента США про введення санкцій проти шести технологічних компаній, що працювали на спецслужби РФ: ФСБ, СЗР та ГРУ.

Російська влада через зовнішню розвідку профінансувала та здійснила підробку «оновлення» ІТ-компанії Solar Winds, яка обслуговувала тисячі державних і приватних мереж США, державних замовників у збройних силах, спецслужбах та у виконавчій владі. Російські розвідники також були причетними до атак на Всесвітнє антидопінгове агентство, кібернападів на критичну інфраструктуру не лише України, а й Грузії.

Безперечно, злочини в міжнародному кіберпросторі є лише однією зі складових гібридної війни колишньої кровавої імперії проти демократичних країн.  Московія системно винищувала власну еліту як класового ворога та прагне до кінця перетворити російський народ на стадо, яке було б готове буд-якої миті за наказом наступного «вождя» рушити на чергову «світову бійню».

Бездумне гасло про багатомільйонне «самогубство»: «Діди воювали і ми можемо повторити!» — нав’язується світові через різноманітні демократичні інституції, зокрема міжнародні. Дезінформація й пропаганда російських ЗМІ, які за своєю суттю нагадують примітивні соромітні частушки під деренчання балалайки: короткі, безглузді та веселі, — стали засобом інформаційного впливу на психіку суспільства цивілізованого світу та навіть особового складу військ противників РФ для досягнення дипломатичних, політичних, економічних, воєнних та інших цілей країни-агресорки.

Про те, як організована ця «гра на балалайці» кіберзлочинцем № 1 та заходи нейтралізації її наслідків з боку НАТО, читайте в наступних частинах дослідження АрміяInform.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

Київ

Військова частина А7039

Робота в лавах ЗСУ за КОНТРАКТОМ

від 20000 до 120000 грн

Гусятин

Гусятинський ТЦК та СП

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Старший стрілець-оператор, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Начальник групи, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Оператор групи звязку та кібербезпеки

від 21000 до 25000 грн

Ужгород, Закарпатська область