ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Російсько-терористичні війська застосовують проти українських військових заборонену зброю

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 18 Листопада 2021, 11:20

Російські військові, ймовірно, продовжують випробовувати на Сході України зразки лазерної зброї. Про це раніше вже неодноразово повідомляла пресслужба операції Об’єднаних сил, заявляла моніторингова місія ОБСЄ та зазначали представники Державної прикордонної служби України.

 ДОВІДКА: Робота приладів оптично-електронної протидії заснована на принципі зворотного відбиття низькоенергетичного лазерного променя. Використовуючи його, система сканує місцевість. Коли промінь наштовхується на оптичну лінзу — прицілу, окулярів або іншу, він відбивається від неї. Відбиття потрапляє на сенсор та аналізується на наявність на лінзі насічки з візирними лініями. Якщо вона підтверджується, вмикається високоенергетичний лазер, який забезпечує засвічування поля зору та придушення виявленого оптико-електронного засобу з нанесенням (крапки) в окремих випадках пошкоджень прицільним сіткам і чутливим елементам приймальних пристроїв. 

Насамперед дія приладу спрямована на пошкодження органів зору людини, що оглядає місцевість. Ми поспілкувалися з воїном, на ім’я Зураб, який зазнав засліплення під час бойового чергування на передовій. 

— Під час спостереження за противником я побачив відмінність у конфігурації елементів на ворожій позиції порівняно зі вчорашньою обстановкою. Налаштувавши окуляр, сфокусувався на невідомому предметі. Негайно ця точка блимнула спалахом, схожим на зварювання, але в рази сильнішим, — детально оповідає ситуацію армієць. — Я прекрасно розумію, що це був не відблиск, а зварювання там неможливе й поготів! Від цього світла очі відчули дискомфорт, але за секунду відбувся другий надпотужний спалах синьо-біло-зеленого кольору. Очі пронизав гострий біль, видимість повністю зникла на 5 хвилин, занила голова. Праве око пекло, наче туди залили окропу. Відновивши орієнтацію, я шанцями дістався медиків. 

За кілька годин, каже Зураб, частину огляду обмежила пляма сіро-білого кольору. У медичній частині солдату закрапали і зав’язали бинтом очі, звідти перевели у військовий шпиталь, де також надали необхідну допомогу. Після — евакуювали у Дніпропетровську обласну клінічну офтальмологічну лікарню. 

— Зурабу пощастило — гострота зору залишилася на рівні 90 %, — тримає в руках медичну картку воїна генеральна директорка закладу Світлана Устименко. — Діагноз пацієнта — лазерне ураження сітківки. 

Вперше з подібними випадками спеціалісти клініки мали справу близько чотирьох років тому, і за весь час надали допомогу 15 фронтовикам зі схожими клінічними проявами. 

— Внаслідок ураження страждає сітківка ока, — підкреслює фахівчиня. — Якщо промінь влучає в її ділянку з найвищою концентрацією фоторецепторів, макулярну зону — людина втрачає центральний зір. У нас був лише один такий випадок. Проникнення променя до судинної оболонки спричиняє розрив сітківки та крововилив. У полі зору ушкодженого ока залишається темна пляма. Це — найтяжчий наслідок опромінення. 

Найчастіше ураження променем відбувається у темряві, — попереджає лікарка. — У цей період зіниці розширені, тому ймовірність влучання пучка світла у центральну зону сітківки максимальна. 

— Більшості воїнам таланить — дотичний до сітківки промінь не порушує її пігментного епітелію. Поступово набряк проходить, і за правильного лікування нервові волокна відновлюються, — говорить Світлана Устименко. — У цьому випадку лазер залишає дефект, який перекриває видимість вицвілою сірою цяткою. Мінімізуючи таке пошкодження, ми досягаємо майже повного відновлення зору.

Відчуття під час ураження воїни описують однаково: яскравий спалах, короткочасний біль та тимчасова сліпота. Основне завдання парамедиків, відзначає лікар, застосувати асептичні краплі, накласти пов’язку і якомога швидше доставити пацієнта до лікарні, адже на місці неможливо визначити причину та ступінь пошкодження очей. Необхідно зняти стресовий чинник, що може спричинити спазм судин або інші ускладнення. 

Військовослужбовець Зураб, якого після офтальмології перевели до Військово-медичного клінічного центру Східного регіону, пройшов усебічне дослідження органів зору. Знімок на комп’ютерній томографії підтвердив збереження цілісності сітківки, але, що цікаво, виявив стороннє тіло у рогівці правого ока. Як розповідає сам воїн, кілька років тому осколок після вибуху міни влучив йому в око і, незнайдений під час тодішнього лікування, досі залишався на місці. Лише зараз уламок вилучили. Проте рубець на сітківці від доведеного клінічним дослідженням лазерного опіку буде нагадувати про себе сірою плямою, що перекриватиме частину огляду ураженого ока. 

— Лікування привело до позитивного результату, на сьогодні пацієнт реабілітований, зір покращено, рекомендації розписані. Ефективність лікування — з позитивним результатом, стан прогресивно покращується, — зазначив начальник офтальмологічного відділення ВМКЦ Східного регіону Андрій Шерстюк.

Застосування сліпучого лазерного озброєння прямо забороняється IV Протоколом від 13.10.1995 до Конвенції про заборону використання видів зброї, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію. Росія є у переліку підписантів цієї Конвенції.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20500 до 20500 грн

Городок (Житомирська обл.)

Військова частина А2192

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Кулеметник в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Офіцер відділення організації охорони та розшуку

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Кулеметник

від 20500 до 20500 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ